Ezüst- és bronzérem a vívó vb-ről

2001.10.30. 18:58
Példátlanul rossz rajt után vívóink végre a hírnevükhöz méltóan szerepeltek a keddi csapatdöntők első napján a Nimes-ben rendezett világbajnokságon. Az olimpián érmet sem szerzett kardcsapatunk szerencsés sorsolás után a döntőbe verekedte magát, de az i-re már nem sikerült feltenni a pontot, így maradt az ezüstérem. A világbajnoki címvédő női párbajtőr együttesünknek sem sikerült megvédenie címét, nagy csatában - nagy Tímea remeklésével - azonban a bronzot elcsípték.
Jóllehet pénteken kezdődtek a vb egyéni küzdelmei, nekünk keddig nem termett semmiféle babér Nimes-ben. Minden idők leggyengébb szereplését tudhattuk magunk mögött egyéniben, hiszen egyetlen versenyzőnk sem jutott a legjobb négy közé. Mi több, kizárólag Mohamed Aidának volt esélye arra, hogy éremért mérkőzzön. Fájdalom, ő azzal az olasz Vezzalival találta szembe magát a páston, aki az utóbbi minden nyerhetőt megnyert. A papírforma ezúttal sem borult.

A könnyebb ágon simán a fináléba jutottak a mieink

A csapatversenyek sokkal jobban kezdődtek. A férfi kardcsapat, amelyik az olimpián csak az ötödik lett, szerencsés sorsolást kapott. Előbb Koreát verték nagyon magabiztosan, és az Egyesült Államok csapat sem okozott gondot Ferjancsikéknak. A másik ágon eközben az orosz, az olasz és a francia csapat mérkőzött.

Ezzel a két sikerrel máris az elődöntőben találta magát a társulat, ahol az olimpiai bajnok Covaliu vezette románokat is imponáló vívással győzték le, mindössze huszonnyolcig jutott az ellenfél. A döntőben az oroszokkal csaphattak össze a mieink, és ez a mérkőzés visszavágó lehetett az olimpiai negyeddöntőben elszenvedett vereségért.

Nemcsik nem találta önmagát

Nem is kezdődött rosszul a finálé, leszámítva Nemcsik kézzelfogható megilletődöttségét. Ferjancsik sem volt az igazi, de Fodor Kende, a csapat kiegészítő embere remekül vívott, és előnyt szerzett, az első kör után tehát vezettünk. Ám aztán Nemcsik következett a leginkább sebezhetőnek vélt orosz, Froszin ellen. Nemcsik azonban jottányit sem javult, hat tust kapott, míg ő egyetlent sem adott.

A következő párban úgy tűnt, hogy Fodor megint ámulatba ejti a publikumot, hiszen az egyéni első Pozdnyakov ellen két találatot adott. Ám aztán helyreállt a világ rendje, maradt ötös különbség. Ferjancsik pedig újabb nagy zakót kapott, és az oroszok már kilenccel vezettek, elúszni játszott az arany.

Ezek után Fodor is elfáradt - mát tizenkettővel vezettek Pozdnyakovék -, így már szinte semmi esély nem látszott arra, hogy megszerezzük az első helyet. A csereként beállt Lengyel ugyan visszahozta a reményt, de Ferjancsik már szűkíteni tudott a hátrányon. 45-37 lett a vége, és a tanulság, hogy a két ász gyengélkedését nem képes elviselni a társulat.

Megszakadt női párbajtőrözőink sorozata

A párbajtőröző hölgyek furcsa sorozatot értek el az utóbbi időben. A páratlan években szinte kivétel elsők lettek a világbajnokságokon, így értelemszerűen ők a címvédők, és persze idén is páratlan évet írunk. Miután egyéniben nem alkottak maradandót Minczáék, azt reméltük, hogy csapatban ezúttal is gyarapítják a sort.

A lengyelek könnyen túlléptek, az oroszokkal így már a döntőért meccseltek, de akárcsak Sydneyben ezúttal is alulmaradtak Logunováékkal szemben. A harmadik helyet viszont elcsípték, miután egy igen szoros meccsen végül egy találattal legyőzték az olaszokat. Nagy Tímea kilenc tus hátrányt dolgozott le.

A női párbajtőrcsapat eredményei: Magyarország-Hongkong 45-28 Magyarország-Lengyelország 45-27 Magyarország-Oroszország 32-36 Magyarország-Olaszország 45-44 Összeállítás: Nagy Tímea, Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka Magyarország-Korea 45-18 Magyarország-Egyesült Államok 45-32 Magyarország-Románia 45-28 Magyarország-Oroszország 37-45 Összeállítás: Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Lengyel Balázs