Világbajnok a férfi párbajtőr válogatott

2001.11.02. 08:15
Világbajnok lett a Kulcsár Krisztián, Fekete Attila, Kovács Iván, Imre Géza összeállítású párbajtőr válogatott a nimes-i vívó-világbajnokság zárónapján, ezzel valamicskét javítva a mieink amúgy gyenge mérlegén. Legjobb tőrözőink a döntőben Észtországgal vívtak, és 45-25 arányban diadalmaskodtak. A női tőrözők is jól vívtak, ám a legjobb négy közé jutásért az olaszok megállították őket, így a 6. helyen végeztek.
A gyenge egyéni szereplést feledve elmondható, a búcsú szépre sikerült a nimes-i vívó-világbajnokságon. Az egyéni versenyben nem sikerült érmet szerezni, még négy közé sem került magyar versenyző. Kedden azonban férfi kardcsapatunk ezüst-, női párbajtőr együttesünk pedig bronzérmet szerzett, míg a vb zárónapján férfi párbajtőr válogatottunk, a vb méltó befejezéseként világbajnoki címet szerzett.

Senki nem tudta feltartóztatni a magyarokat

A magyar együttes a legtöbb csapatot (33) számláló mezőnyben, az elmúlt időszak eredményeinek köszönhetően az első körben nem vívott. A továbbiakban a szenegáliak nem tudták még megszorítani sem Kovácsékat, a mieink játszi könnyedséggel nyertek 45-13 arányban.

A folytatásban Svájc válogatottja állta a mieink útját, ám Feketéék magabiztos, összeszedett vívása ellen nem volt ellenszerük, a magyar csapat 45-37 arányban nyert és bejutott a legjobb nyolc közé.

Út az aranyig:
Szenegál (45-13),
Svájc (45-37),
Németország (39-38),
Spanyolország (45-35),
Észtország (45-25)
A négy közé jutásért azonban már egy igazi nagyágyú, a végső győzelemre is esélyesnek tartott gárda, a német csapat várt tőrözőinkre. Szinte végig fej-fej mellett haladt a két csapat, így a vívóidő lejártakor senki nem csodálkozott, hogy 38-38-ra állt a párharc. A ráadásban a németek lettek a kezdeményezettek, ám Feketét ez nem zavarta, és bevitte a győztes találatot Flegler ellen. (39-38)

Mint később kiderült, ez a találkozó volt a legnehezebb állomás a döntőig, hiszen az elődöntőben a spanyolok nem tudták megszorítani sem a magyarokat. Így válogatottunk - szinte extázisban vívtak legjobbjaink - fölényesnek mondható tíz ponttal, 45-35 arányban diadalmaskodott, és készülhetett az észtek elleni döntőre. Azok ellen az észtek ellen, akik az olimpiai bronzérmes kubaiak és a hazai közönség előtt bizonyítani akaró franciák legyőzésével kerültek a fináléba.

Világbajnok a párbajtőr csapat

A döntőben Kovácsék megismételték 1998-as sikerüket - és a parádésan vívó Imre Géza vezérletével - 45-25 arányban legyőzték az észteket, ezzel megszerezve a világbajnoki aranyérmet. Az észtek számára már a döntőbe kerülés is erőn felüli tett volt, míg a mieink szinte egésznap fantasztikusan vívtak, a döntőben pedig oktattak.

A 99-es vb-n nyolcba sem jutott a csapat, így az olimpián egy nem teljes válogatott vett részt - többek között hiányzott Imre Géza is- így tehát nagy eredmény, hogy újból a csúcsra tudtak kerülni. Ezzel az eredménnyel a magyar csapat teljesítette a kitűzött célt, hiszen a szakvezetés a vb előtt három érem - köztük egy arany - megszerzését ígérte.

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Lantos Gabriella, Varga Katalin összeállítású női tőr csapat a legjobb nyolcig jó vívással menetelt, ott azonban a szám favoritjának számító olaszoktól tízpontos vereséget szenvedett. Az 5-8. helyért a franciák ellen fölényes 45-24-es diadalt arattak Mohamedék, a folytatásban azonban az ötödik helyért vívott találkozón a románok ellen már nem sikerült a bravúr (43-45), így a csapat a hatodik helyen zárta a világbajnokságot.