Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A Detroit nyerte a Konferencia-elsők csatáját

2001.11.03. 18:43
Tovább szárnyalt a Red Wings az NHL harmincadik játéknapján: a detroitiak ezúttal, ha minimális különbséggel is a Keleti fôcsoport listavezetôjét, a New York Islanderst verték, s ezzel már négy pont elônnyel vezetnek a ligában.
Fél évvel ezelôtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a csúcsrangadó jelzôvel illetik az Újvilágban a Szigetlakók és a Vörös Szárnyak derbijét, hiszen a szegényebbik Nagy Alma-beli alakulat a liga egyik legkutyább társulatának számított. A nyáron aztán jelentôsen megerôsödött az Islanders, jött Alekszej Jasin, visszatért Mike Peca, és kapusposzton is igazi nagyágyú, az éppen a Detroitból érkezô Chris Osgood állt Butch Goring edzô rendelkezésére. A két egylet idei elsô, New York-i mérkôzése is nagy csatát hozott, az autóvárosiak csak hosszabbítás után tudtak gyôzni a korábban oly sokszor lesajnált vetélytárs ellen (5-4). Hasonlóképp szorosnak ígérkezett az újabb találkozó, s a több mint húszezres nagyérdemű remek nem is cslódott. Hatvanöt másodperc elteltével Shawn Bates löketének köszönhetôen máris Dominik Hasek ketrecében táncolt a pakk, és jó negyed óra kellett a hazaiaknak, hogy végre magukhoz térjenek. Ekkor Kris Draper mattolta Osgoodot, majd a jelenet a második harmadban megismétlôdött, és mivel ezután mind Hasek, mind Osgood lehúzta a rolót, nem változott az eredmény.

Jóval könnyebben nyert egy másik nyugati nagyágyú, a Dallas: a Csillagok Mike Modano duplájával, valamint Donald Audette góljával és két asszisztjával - hasonlóképp két elôkészítést jegyzett Daryll Sydor is - lemosták a Nashville-t. Továbbra sem megy viszont a bajnok Coloradónak, a Lavina ezúttal St. Paul-ban botlott az Andy Brunette és Jim Dowd (mind egy-egy gól és passz) vezérelte Minnesota ellen. Vaskos meglepetést okozott egy másik kiscsapat, a Columbus is, a Blue Jackets Grant Marshall találatának köszönhetôen Edmontonból hozták el a két pontot.

Az Anaheim elleni összecsapásra elfogyott a Chicago lendülete, a Kacsák a két gólt és egy asszisztot összeszorgoskodó Paul Kariya vezetésével kiütötték a Blackhawkst. Ulf Dahlennek hetvenegy másodperccel a harmadik játékrész vége elôtt szerzett góljával hazai jégen mentett pontot a Washington a Phoenix ellen, míg a Tampának esélye sem volt Buffalóban a szenzációs napot kifogó Miroslav Satan dirigálta Szablyákkal szemben. Újabb pofont kapott viszont a Rangers, a Parkcsôszöket a Carolina tanította móresre az idénybeli hetedik és nyolcadik gólját vágó Sami Kapanennek köszönhetôen.

A 30. játéknap eredményei

Buffalo Sabres-Tampa Bay Lightning 4-1 (2-1, 0-0, 2-0)
Carolina Hurricanes-New York Rangers 3-2 (2-1, 1-1, 0-0)
Washington Capitals-Phoenix Coyotes 2-2 h. u. (1-2, 0-0, 1-0, 0-0)
Detroit Red Wings-New York Islanders 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
Minnesota Wild-Colorado Avalanche 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
Edmonton Oilers-Columbus Blue Jackets 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)
Dallas Stars-Nashville Predators 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Anaheim Mighty Ducks-Chicago Blackhawks 5-2 (2-0, 1-1, 2-1)