Vasárnapi kapusparádék

2001.11.05. 12:42
Mindössze négy találkozót játszottak vasárnap az NHL-ben, s a 32. játéknap a kapusok teljesítményéről marad emlékezetes: három hálóőr is kapott gól nélkül úszta meg bevetését.
A Carolina kapusa, Tom Barrasso például utoljára két esztendôvel ezelőtt örülhetett shutoutnak. A Pittsburgh-gel egykoron két Stanley-kupát is elhódító portás vasárnap ismét legyőzhetetlennek bizonyonyult: a Phoenix ellen karrierje 36. góltalan meccsét zárta. Nem sok hiányzott a hasonló braúrhoz a Coyotes kapujában ácsorgó Sean Burke-nek sem, a veterán hálóôr majd 61 percig sikeresen óvta ketrecét a góltól, ám a hosszabbítás 52. másodpercében tehetetlennek bizonyult Josef Vasicek löketével szemben. A Hurricanes ezzel bezsebelte a két pontot, és cseppet sem csökkenti a raleigh-i banda érdemeiet, hogy előnyből lőtték a meccszáró találatot, hiszen a végső dudaszó pillanatában Claude Lemieux éppen ötperces büntetését töltötte. A Carolina egyébként nem túlzottan kedveli a hasonló szituációkat, az emberelőnyök kihasználásában csak a 28. "legeredményesebb" a társulat, mely győzelmével - a szakemberek meglepetésére - a Délkeleti csoport élére állt.

A Chicago győzelmével ugyan nem vezeti egyik kvintettet sem, ám a ligaelsô Detroit legyőzése így is hatalmas fegyvertény, ráadásul a Blackhawks három pontra megközelítette az autóvárosiakat. Kissé álmosan kezdett a Red Wings, s a legnagyobbakat talán Dominik Hasek ásítozhatta, ám a cseh kapusnak hamarosan mástól maradt tátva a szája: Kyle Calder, Michael Nylander és Igor Koroljov ugyanis tíz perc alatt háromszor is túljárt a Dominator eszén, és hiába szépített a második harmad elején Luc Robitaille, ezután ismét Haseknek lett - volna - dolga, ám Steve Thomas és az elsô NHL-találatát jegyzô Aaron Downey is becsapta a detroiti hálóôrt. Scotty Bowman, a vendégek mestere ekkor határozta el magát a váltásra, Hasek ment, Manny Legace érkezett, s ezzel stabilizálódott a Red Wings védekezése. Sőt, elöl is magához tért a piros-fehér egylet, Igor Larionov, Brett Hull, majd ismét Robitaille volt eredményes, ám elfogyott az idô, így végül a Szeles város népe örülhetett.

Szomorkodtak viszont St. Paulban, ahol a Minnesota az elsô Edmonton elleni sikerére készült - mármint azóta, hogy Wildként visszatért a liga vérkeringésébe, hiszen korábban Minneapolisban North Starsként rettegett ellenfélként jegyezték, aztán Dallasba költözött a gárda. A Vadaknak azonban ezen az estén sem sikerült átlépniük az árnyékukat, s ez leginkább Tommy Salo érdeme, az Oilers svéd kapusa a leglehetetlenebb helyzetekben is bravúrral hárított, 20/20-szal zárt, így elkönyvelhette idei elsô, pályafutása 25. shutoutját. A kanadai társulat viszont hatékonynak bizonyult elöl is, Anson Carter és Dan Cleary is betalált a hazai ketrecbe, megôrizve ezzel az egylet Wild elleni veretlenségét.

Bár hasonló bravúrokkal nem büszkélkedhet az Anaheim, a Kacsákra jelenleg jó idôk járnak, hiszen a Chicago után az Atlantának is egy ötöst hintettek. Dan Blysma két góljával remek vezérnek bizonyult, de kalaplengetés jár Oleg Tverdovszkijnak (egy találat, két assziszt), valamint a két-két elôkészítést vállaló Matt Cullennek és Steve Rucchinnak. A Thrashers ezen az estén teljesen hatástalannak tűnt, ám ez semmit sem von le Jean-Sebastien Giguere érdemeibôl: a Ducks kapusa 24 lövésbôl megannyit hárított, így karrierja ötödik shutoutjánál tart.

A 32. játéknap eredményei

Anaheim Mighty Ducks-Atlanta Thrashers 5-0 (1-0, 1-0, 3-0)
Carolina Hurricanes-Phoenix Coyotes 1-0 h. u. (0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
Minnesota Wild-Edmonton Oilers 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)
Chicago Blackhawks-Detroit Red Wings 5-4 (3-0, 2-3, 0-1)