Alfréd
-2 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Hétfőn kezdődik az év utolsó nagy tenisztornája

2001.11.11. 17:44
Hétfőn a John Newcombe-csoport két mérkőzésével elkezdődik Sydneyben a férfi teniszezők idei utolsó egyéni tornája, a 3,7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupája. A versenyen részt vesz az idei négy Grand Slam verseny győztese Agassi, Kuerten, Ivanisevic és Hewitt is.
Gustavo Kuerten
A 2001-es szezon négy Grand Slam-győztese (Agassi, Kuerten, Ivanisevic, Hewitt) mellett a világbajnoki pontverseny (ATP Race) további négy legjobbja (Ferrero, Rafter, Kafelnyikov, Grosjean) lép pályára. A péntekig tartó csoportmérkőzéseket követően szombaton az elődöntőket, míg vasárnap a finálét játsszák.

A sportág történetének egyik legjobbja, az amerikai Pete Sampras 1990 óta először nem vesz részt a szezonzáró eseményen, de a mezőny így is rendkívül erős. A John Newcombe-csoportba került két idei Grand Slam-győztes, az amerikai Andre Agassi, illetve az ausztrál Lleyton Hewitt, valamint a wimbledoni döntős, s szintén hazai pályán szereplő Patrick Rafter és a Mester-sorozat párizsi állomását megnyerő francia Sebastien Grosjean. A tengerentúliak még a végső győzelemre is esélyesek, így óriási csata várható a továbbjutásért.

Az indulók jelenlegi helyezése az ATP Race-ben:
1. Kuerten 771 pont
2. Hewitt 723
3. Agassi 684
4. Ferrero 568
5. Kafelnyikov 558
6. Rafter 557
7. Grosjean 478
..13. Ivanisevic 322

A Ken Rosewall-csoportban kapott helyet a címvédő brazil Gustavo Kuerten, valamint a Wimbledonban pályafutása legnagyobb sikerét elérő horvát Goran Ivanisevic, az eddig kemény pályán még nem remeklő spanyol Juan Carlos Ferrero és a kiszámíthatatlan orosz Jevgenyij Kafelnyikov. Az elmúlt hetekben csak Kafelnyikov játszott jól, mindenképpen esélyes az elődöntőre, míg a másik helyért nagy harc várható.

Sydneyben a világelsőség is kockán forog, mert az éllovas Kuerten csak 48 ponttal vezet Hewitt, s 87-tel Agassi előtt.

A teniszezők mindenképpen jól járnak az ausztráliai szerepléssel, mert már a részvételért is pénzdíj jár. Aki három csoportmérkőzést veszít, 90 ezer dollárral vigasztalódik, sőt a tartalék német Tommy Haas is 50 ezret kap.

A csoportok:
Ken Rosewall csoport:
Kuerten (brazil), Ferrero (spanyol), Kafelnyikov (orosz), Ivanisevic (horvát)
John Newcombe csoport:
Hewitt (ausztrál), Agassi (amerikai), Rafter (ausztrál), Grosjean (francia)
A csoportmeccsek után az első 2-2 helyezett keresztbejátszik az elődöntőben a fináléba jutásért.