Baumgartner: 2004-re Forma 1-es pilóta lehetek

2001.11.23. 13:15
Baumgartner Zsolt, az első magyar Formula 3000-es versenyző óriási esélyt kapott arra, hogy mihamarabb Forma 1-es pilóta legyen, hiszen csütörtökön a világbajnok Nordic Racing Team csapat szerződtette. A szakemberek szerint ez a csapat a Forma 3000-ben olyan erős, mint a Ferrari az elitmezőnyben.
A huszonegy éves Baumgartner Zsoltra a német Forma 3-as bajnokságban figyelhettünk fel, hiszen tavaly a tizenharmadik helyen végzett, de a juniorok mezőnyében az előkelő ötödik helyet szerezte meg.

A világbajnok helyét foglalhatja el Baumgartner

Lényegében ennek az eredménynek köszönhetően egy kategóriával magasabban, a Forma 3000-ben is szerencsét próbálhatott a Prost Junior Team versenyzőjeként, ám egyszer sem sikerült pontszerző helyen célba érnie.

Tehetsége azonban ettől függetlenül vitán felül áll, és nem véletlenül kapott óriási esélyt a kiugrásra a Forma 3000-ben világbajnok csapattól, a Nordic Racing Team-től. Ez az istálló adta egyébként a kategória idei világbajnokát, Justin Wilson személyében, és egy cseh versenyző, Thomas Enge már a Forma 1 idei hajrájában is kipróbálhatta képességeit.

Két tizeddel maradt el a pályacsúcstól

Baumgartner egy hónapja Barcelonába ülhetett először a Nordic autójában, és a tesztelésen káprázatos eredményt ért el, mindössze két tizeddel maradt el a már említett világbajnok Wilson pályacsúcsától. Külön érdekesség, hogy ez az eredmény egyébként több mint egy másodperccel volt jobb, mint a versenyt megelőző edzésen elért legjobb idő.

Ezek után úgy vélte a Nordic vezetése, élén Chris Mower csapatvezetővel, aki a csütörtöki délelőtti budapesti sajtótájékoztatón is megjelent, hogy Baumgartnerre mindenképpen szükségük van, kivált, ha ugyanolyan jeles eredményeket kívánnak elérni a jövőben, mint az előző évadban.

Jelentős szurkolótábor kötődik Baumgartnerhez

Mower azt is megjegyezte, hogy Zsolt jó "áru", mert az ő versenyeztetésével együtt egy eddig még nem érdekelt szponzori kört is találhatnak, arról nem is beszélve, hogy jelentős szurkolótábor is Baumgartnerhez kötődik. Palik László, a Hungaring Rt. első embere is csatlakozott ehhez a gondolathoz, és kifejtette: magyar sztárra lenne szükség annak érdekében, hogy a hazai Forma 1-es futamokon változzon a kilátogatók aránya, hiszen eddig a jegyet vásárlók nyolcvan százaléka külföldi.

Palik egyúttal összefogásra szólította fel a hazai szponzorokat, hogy Magyarországnak is legyen Forma 1-es versenyzője. "Üzérkedjünk a befolyásunkkal a nemes cél érdekében" - összegzett.

Még nem tudni hányadik számú versenyző lesz a csapatánál

Baumgartner elmondta, hogy szerinte reálisan 2004 tavaszára, vagyis 830 nap múltán kerülhet olyan fizikai és mentális állapotba - ha addig semmi váratlan nem jön közbe -, hogy a Forma 1-ben is bemutatkozhat. Fizikai felkészítését amúgy Pécsi Gábor, az öttusa válogatott kapitánya "felügyeli".

"Nem is lehet más a vágyam, minthogy a legmagasabb szinten vezessek" - mondta. Csapattársai egyelőre még nincsenek, ily módon azt sem lehet tudni pillanatnyilag, hogy hányadik számú versenyző lesz a Nordicnál.