Oroszország ül a női kézilabda trónján

2001.12.17. 09:22
Az olaszországi női kézilabda világbajnokság döntőjében, a magyarokat a negyeddöntőben kiverő oroszok parádés játékkal szerezték meg a világbajnoki címet Norvégia ellen. Az orosz válogatott a találkozó folyamán végig vezetett, és veretlenül, teljesen megérdemelten nyerte a világbajnokságot. A magyar válogatott a hatodik helyen végzett.
Az első gólt az oroszok szerezték, és a norvégok csak az ötödik percben találtak be, amikor már két gól volt Karajeváék előnye. Ezt a későbbiekben visszasírták az északiak, hiszen a fantasztikusan játszó orosz csapat végig jobban játszott az első harminc percben, volt, hogy nyolcgólos hátrányban voltak Griniék.

Hiába őrizte a norvég csapat kapuját a torna legjobb kapusának választott Legander, a villámgyors és erőszakos oroszok hol átjátszották, hol átlőtték a norvég védőfalat. A világbajnoki cím védőjét azonban dicséret illeti, hiszen egy percig sem adták fel a küzdelmet. A félidőben így is 18-13 volt az oroszok javára.

Balogh Bea az All Star válogatottban
Némi gyógyír a magyar csapat szereplésére, hogy a nyáron a Dunaferrtől, az osztrák Hypóba igazolt jobbszélső, Balogh Beatrix bekerült a torna legjobb csapatába.
A vb-csapata:
kapus: Cecilie Leganger (norvég) jobbszélső: Balogh Beatrix (magyar) jobbátlövő: Mette Vestergaard (dán) irányító: Irina Poltorockaja (orosz) beállós: Ljudmilla Bodnyeva (orosz) balátlövő: Leila Lejeune (francia) balszélső: Maja Savic (jugoszláv)
A második játékrészre alaposan feljavultak a norvég hölgyek, sokkal nyitottabb lett a védekezésük is, ám így se tudtak öt gólnál közelebb kerülni ellenfelükhöz. A remekül játszó Grini büntetőjével feljöttek négy gólra a norvégok, amikor pedig már csak tíz perc volt hátra, mindössze három volt a különbség.

Az utolsó percekben igazi adok-kapok volt a pályán, mindkét gárda sorozatban szállította a gólokat. Ez egyben azt is jelentette, hogy nem sikerült a felzárkózás az oroszokhoz, melyek így 1990 után, újból világbajnoki győzelmet ünnepelhetnek. Az oroszokkal az elkövetkezendő években igen komolyan kell számolni, hiszen a Magyarországon rendezett junior világbajnokságon is az orosz válogatott diadalmaskodott.

A helyosztók eredményei:
A helyosztókat is vasárnap rendezték Meranóban, a női kézilabda-világbajnokságon. Az osztrákok, ha nehezen is, de legyőzték a svédeket és megszerezték a hetedik helyet. Az ötödik helyért - sajnos - vereséget szenvedett a magyar válogatott, a bronzmérkőzésen pedig egy gólzáporos összecsapáson, csak a hosszabbítás hozott döntést, a jugoszlávok javára.

A 7. helyért:
Ausztria-Svédország 33-31 (20-13)
Az 5. helyért:
Franciaország-Magyarország 31-30 (14-16)
A 3. helyért:
Jugoszlávia-Dánia 42-40 (14-17, 34-34), hosszabbítás után
A döntő végeredménye:
Oroszország-Norvégia 30-25 (18-13)

Teljes a szervezők bénázása
Az olasz szervezők feltették a koronát eddig is botrányos teljesítményükre. Figyelmetlenségük miatt nem rendezik meg a döntő utáni hagyományos záró bankettet Meranóban. -adta hírül az MTI.

A válogatottak vezetői ugyanis megsértődtek, mert minden delegáció csak két meghívót kapott. Eddig az volt a szokás, hogy valamennyi játékos, hivatalos személy, újságíró részt vehetett az eseményen, de most nem így történt volna. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) végül úgy döntött, hogy a bankett elmarad, és a csapatok saját szállásukon - az IHF számlájára - szervezhetnek partit.

A hetedik helyezett osztrákok nem éltek ezzel a lehetőséggel, és még vasárnap hazautaztak.