Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Palik: Ha célba érünk, az már siker

2001.12.19. 21:11
Utolsó napjait tölti Budapesten a Palik László- Szalay Balázs duó, amely részt vesz a december 28-án induló Párizs-Dakar ralin. A versenyzők részére rendezett búcsúztatáson Palik László elmondta, hogy bár a lehetőségekhez képest jól felkészültek, már azt is sikernek értékelné, ha teljesítenék a távot.
"Aki elindul a Párizs-Dakar ralin, annak csak egy célja lehet: végigmenni a távon, és befejezni versenyt"- mondta Palik László, aki társával, Szalay Balázs autóversenyzővel részt vesz a 2002-es versenyen. Az ismert televíziós riporter - jelenleg a Hungaroring Rt. elnök-vezérigazgatója - elutazásuk előtt tartott búcsúztatón nyilatkozott a nagy kalandról.

Hakkinennek sem sikerül mindig

Az autóról
motortípus: Corvette LS 1
hengerűrtartalom: 5700 ccm
2 szelep hengerenként
teljesítmény: 380 LE
fogyasztás: 40 l/100 km
nyomaték: 500 Nm
végsebesség: 240 km/h
váltómű: 3 sebességes

"Fizikailag már felkészültnek érzem magam, hiszen immár húsz éve napi rendszerességgel sportolok. Balázzsal pedig már nagyon jól összeszoktunk, már indultunk közösen versenyen is. Az autóversenyzés egyébként teljesen kiszámíthatatlan: hiába érzi úgy az ember, hogy mindent megtett a sikerért, ha becsúszik egy apró hiba, és minden kárba veszhet. Jó példa erre a Forma-1-ben Hakkinen, akinek volt olyan versenye, ahol az első rajtkockáról el sem tudott indulni. - latolgatta az esélyeket Palik.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter is szurkol Palikéknak

Társa Szalay Balázs, az igazi profi a csapatban. A 36 éves mérnök már jelentős Párizs-Dakar múlttal rendelkezik. Először 1996-ban vett a Granada-Dakar ralin, igaz ekkor csak hat napot volt versenyben. Két év múlva 1998-ban már részt vett a 20. jubileumi versenyen, ahol a nyolcadik napig az első ötven között szerepelt. Legjobb eredményét a 2000-es Párizs-Dakar-Kairó maraton ralin érte el, - Jakab Tamással az összesített 59. helyet szerezte meg.

Szalay: Gyári csapatok előnyben

"Bár most sikerült elindítanunk egy kamiont is, amely szükség esetén segíteni tud nekünk, ám még így sem lehet összehasonlítani a lehetőségeinket a gyári csapatokéval. Amíg ők több millió dollárt tudnak áldozni egy versenyre, addig nekünk igazából már az is sikernek számítana, ha nagyobb hiba nélkül teljesítenénk a távot"- értékelte a lehetőségeket Szalay.

December 28-tól január 13-ig tart a nagy kaland

Maga a verseny december 28-án indul. A résztvevők öt országon keresztül tizennégy állomást teljesítenek. Az első három szakasz még Európában rendezik, majd a negyedik etap végén Dél-Spanyolországból hajóznak át a versenyzők marokkóba. Az igazán nehéz afrikai állomások végén január 13-án Dakarban lesz a befutó. Ha minden jól megy, magyarokkal...

Az autó és a versenyők