Balogh Gábor, Likerecz Gyöngyi és a Pető-Haller kettős az év sportolói

2001.12.20. 11:13
A Budapest Kongresszusi Központban rendezték meg az év sportolói díjátadását. A férfiaknál az öttusázó Balogh Gábor, a nők között a súlyemelő Likerecz Gyöngyi végzett a szavazás első helyén, csapatban a Pető Tibor, Haller Ákos evezős duó kapta a legtöbb voksot. A szövetségi kapitányok vetélkedését a kajak-kenus Angyal Zoltán, az edzőkét a szintén kajakos Fábiánné, Rozsnyói Katalin nyerte.
Az év végéhez közeledve - több évtizedes hagyományt folytatva - a magyar sportújságírók szavazataikkal eldöntötték, hogy kik érdemeljék ki az év sportolja kitüntető címet. A férfi és női kategória mellett voksolhattak a tollforgatók a legjobb csapatra, valamint a legeredményesbb szövetségi kapitányra és edzőre is.

Az év férfi sportolója:
Balogh Gábor öttusázó
2. Lázár Vilmos fogathajtó
3. Deák Bárdos Mihály birkózó
Balogh Gábor a férfi győztes

A férfiaknál az öttusázó Balogh Gábor lett az év sportolója, "ezüstérmes" a fogathajtó világbajnok Lázár Vilmos, míg "bronzérmes" az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes birkózó, Deák Bárdos Mihály. Balogh valóban fantasztikus évet zárt. Az olimpiai ezüstérmes öttusázó Szófiában Európa-bajnoki aranyérmes lett, ám az igazi nagy eredményt a millfieldi világbajnokságon érte el. Ellenállhatatlanul versenyzett - az egyéni aranyérem mellett társaival - Horváth Viktorral valamint Fülep Ferenccel- a váltóban és a hagyományos csapatversenyben is diadalmaskodott.

Likerecz Gyöngyi az első a hölgyeknél

Az év női sportolója:
Likerecz Gyöngyi súlyemelő
2. Kovács Ágnes úszó
3. Szabó Szilvia kajakozó
A hölgyeknél a súlyemelő Likerecz Gyöngyi megelőzte a világbajnok úszót, Kovács Ágit és a harmadik helyezett világ- és Európa-bajnok kajakost, Szabó Szilviát. A tizennyolc éves oroszlányi hölgy még májusban kezdte meg éremgyűjtést. Trencsénben a 14. női Európa-bajnokságon a 75 kilogrammosok versenyében megszerezte a két fogásnem és az összesített verseny aranyérmét is. Ezzel még nem ért véget sikersorozata, hiszen novemberben az antalyai világbajnokságon sem talált legyőzőre. Újabb három aranyérmén túl lökésben beállította világcsúcsot is.

A Pető-Haller kettős a voksolásban is legyőzhetelen volt

Az év csapata:
Pető Tibor, Haller Ákos evezősök
2. női vízilabda-válogatott
3. női kézilabda-válogatott
Sokan már a szavazás előtt látatlanban megelőlegezték a csapat-kategória első helyét. Nem véletlenül, hiszen a Pető Tibor- Haller Ákos evezős páros történelmi győzelmet aratott augusztusban, a luzerni világbajnokságon. A kétpárevezősök versenyében még sohasem született magyar aranyérem, ráadásként egész évben kiválóan teljesítettek: megnyerték a Világkupát és minden versenyt, melyen elindultak. Petőék mögött a második helyen az Eb-aranyérmes női pólóválogatott végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a szintén kontinenselsőséget szerző kézilabdás hölgyek állhattak.

A szakvezetőknél a kajakosok nyertek

Az év szövetségi kapitánya:
Angyal Zoltán, kajak-kenu
2. Faragó Tamás, női vízilabda
3. Mocsai Lajos, női kézilabda
Az év edzője és szövetségi kapitánya díját két "vizes" szakember nyerte. Angyal Zoltán a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányaként a már megszokott aranyterméssel rukkolt elő: a júliusi milánói Eb-t, illetve az kontinnsversenyt mindössze egy hónappal követő poznani világbajnokságon egyaránt nyolc-nyolc aranyérmet szereztek kiválasztottjai. A szövetségi kapitányok versenyében a második és harmadik helyet két hölgycsapat első embere érdemelte ki: Faragó Tamás a női póló-, míg Mocsai Lajos a kézilabda válogatottat vezette Eb-címig.

Az év edzője:
Fábiánné Rozsnyói Katalin, kajak-kenu
2. Likerecz János, súlyemelés
3. Rátonyi Gábor, öttusa
Kiemelkedő évet zárt az év edzője, Fábiánné, Rozsnyói Katalin. Az immár legendás kajakos tréner tanítványai: Bóta Kinga, Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Kovács Katalin és különösen a háromszoros világbajnok Szabó Szilvia, mind az Európa-bajnokságon, mind pedig a világbajnokságon az aranyérmek sorozatát gyűjtötték be. A kategória másodikja Likerecz Gyöngyi edző-édesapja, Likerecz János, harmadik helyezettje pedig Balogh Gábor felkészítője, Rátonyi Gábor öttusaedző lett.