Nyugati siker a kosárgálán

2001.12.29. 22:43
A magyar kosárlabdázók hagyományos Kelet-Nyugat gáláján a Nyugat diadalmaskodott 97-92-re. Az első félidő nagy nyugati fölényt hozott, Földi Sándor együttese 13 pont előnnyel zárta a szakaszt. A második játékrészben fordítottak keletiek, de jobb hajrájának köszönhetően a Nyugat végül visszavágott tavalyi verségéért. A mérkőzés legértékesebb játákosa (MVP) Báder Márton lett.
Az év végéhez közeledve a férfi kárlabdázók rendezték meg az immár hagyományosnak mondható Kelet-Nyugat kosárgálát. A gáláról tudni illik, hogy nem is a végeredmény számít igazán, sokkal inkább szép megoldásokon és közönség igényes szórakoztatásán van a hangsúly.

A Kelet csapata, melyet Fodor Péter trenírozott, nem számíthatott az eredetileg a kezdő ötösbe szavazott Maljkovicsra és Davisre. A nyugatiaknál is akadt hiányzó, a Falcóból Kálmán és a lábsérülése miatt a Körmend amerikai légiósa, Edmonson maradt távol Földi Sándor együtteséből.

Cserélni kellett a palánkot

Még el sem kezdődött mérkőzés máris akadt izgalom. A bemelegítésnél túl nagy lendülettel zsákolt az egyik keleti játékos, hogy a palánk plexitáblája berepedt, így cserélni kellett az eszközt.

Nyugati fölény az első félidőben

A rövid közjáték nem zavarta a pályára lépőket, akik igazi kosárshow-val ejtették ámulatba a Körcsarnok publikumát. Az első három percben alig védekeztek a csapatok, sorozatban hullottak a kosarak. A nyugatiak ébredtek hamarabb, és az időkérésig hétpontos előnyre tettek szert (16-9). A húszpontos határt Németh István két büntetőjével a nyugatiak lépték át, és az első tíz perc után továbbra is magabiztosan vezettek (30-21).

Újjáéledő keleti remények

Nem sokat változott a játék képe a második negyedben sem. A nyugatiak egyre többször hozták kényelmetlen helyzetbe keletieket, negyedóra elteltével már 44-27-re vezettek. Földi Sándornak pedig igencsak "hazahúzott a szíve"- hiszen egyszerre négy kaposvári játékost küldött pályára. Történt egy sajnálatos sérülés is, Czigler László egy lepattanónál kézsérülést szenvedett, és nem is tudta folytatni a játékot. A félidő hajrájában némileg feljött a Kelet, de még így is maradt jócskán a félszáz pontig jutó nyugatiak előnyéből (55-42).

Közönségszórakoztatás a szünetben is

A szünetben sem unatkozott publikum, a szervezők látványos kosárbemutatóval színesítették a programot: volt meghívott vendégekkel kosárdobó verseny és zsákolóbemutató, valamint fellépett egy labdazsonglőr is.

A folytatásban sokan emlegették a tavalyi gálát, ahol a félidőben még biztosan vezető nyugatiakat alaposan meglepték a keletiek, és végül egy ponttal meg is nyerték az összecsapást. Hasonló fordulatnak itt is megvolt az esélye, mivel a harmadik negyed közepén már tíz pont alá olvadt a nem is oly rég tetemesnek mondott előny (69-61). Sőt, a Sitku Ernő duplája után, a dudaszó felhangzásakor már csak egy kosárnyival voltak jobbak a nyugatiak (75-73).

A Nyugat visszavágott

A negyedik negyedben bekövetkezett az, amire kevesen számítottak: előbb Pavlovics kosarával egyenlített a Kelet ( 80-80), majd a szegedi Deák Attila pontjaival a vezetést is átvették (84-83). A hajrában változatos küzdelem alakult ki, hol az egyik, hol pedig a másik együttesnél volt az előny. A végén a mezőny legeredményesebb játékosa, a 23 pontig jutó Williams ismét betalált, megszerezve a Nyugat számára hőn áhított győzelmet (97-92). A találkozó legértékesebb játékosa (MVP), Báder Márton, az Albacomp kosárlabdázója lett.

Eredmény
Nyugat-Kelet 97-92 (30-21, 25-21, 20-31, 22-19)
Körcsarnok, 1200 néző, v: Váradi, Vígh
Nyugat: Simon, Williams, Trummer, Németh, Bukva, Dzunics, Boros, Filipovics, Kámán, Báder, Mujanovics
Kelet: Deák, Pavlovics, Ridl, Halm, Fodor, Czigler, Maljkovics, Lapov, Sitku, Orosz, Kangyal, Ricks