Július: Rogge és Peking

2002.01.02. 11:37
Az olimpiáé volt a főszerep júliusban. Eldőlt, hogy 2008-ban Peking rendezheti a nyári ötkarikás játékokat, míg a NOB elnöki székben Jacques Rogge váltotta Juan Antonio Samaranchot. Remekeltek sportolóink a hónpban, Kovács Ági és öttusázóink világbajnoki címeket, Mincza Ildikó és a női párbajtőrcsapat pedig kontinensbajnoki címet szerzett.

Mincza és a csapat is Európa-bajnok

A koblenzi vívó Európa-bajnokságon Mincza Ildikó 1997 után ismét kontinenselsőséget szerzett a női párbajtőrözők között. Csapatban is magyar hölgyeké lett az aranyérem: a Mincza Ildikó, Király Hajnalka, Hormay Adrien alkotta trió az olimpiai győztes orosz válogatottat verte döntőben.
Mincza Ildikó Európa-bajnok

Zidane rekordösszegért a Real Madridé

Átigazolási világcsúcs labdarúgásban. Zinedine Zidane, az olasz Juventus futballistájarekordösszegért, 64.45 millió dollárért a spanyol Real Madridhoz szerződött. A francia világ- és Európa-bajnok középpályás négy évre kötelezte el magát, és szezononként több mint ötmillió dollárt keres majd a huszonkilenc éves klasszis.
Zidane rekordösszegért szerződött a Real Madridba

Ivanisevic: szabadkártyával a csúcsra

Goran Ivanisevic
A wimbledoni nemzetközi teniszverseny döntőjében a horvát Goran Ivanisevic 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7-re legyőzte az ausztrál Patrick Raftert. A múltban három döntőt is elbukó horvát klasszis győzelmének értékét növelte, hogy indulását a szervezők szabadkártyájának köszönhette. A nőknél megvédte tavalyi elsőségét az amerikai Wenus Williams, a döntőben a belga Justine Henin ellen nyert a címvédő 6:1, 3:6, 6:0 arányban.
Ivanisevic győzött Wimbledonban

Peking rendezi a 2008-as olimpiát

A NOB 112. moszkvai ülésszakán megszületett a döntés, mely szerint Peking rendezheti meg 2008-ban a nyári olimpiai játékokat. A kínai főváros a második körben diadalmaskodott, amikor 56 szavazatot kaptak, megelőzve a 22 szavazatot kapó Torontót és a 18 voksot gyűjtő Párizst, valamint a 8 szavazatot elérő Isztambult. Oszaka már az első körben búcsúzott, miután csak 6 szavazatot gyűjtött.
Peking rendezheti a 2008-as olimpiát

Rogge a NOB új elnöke

Moszkvában döntöttek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új elnökének személyéről is. A leköszönő Juan Antonio Samaranch helyébe lépő belga Jacques Rogge-nak már a szavazás második körében sikerült győznie 59 szavazattal. A magyar kandidáns, Schmitt Pál az első szavazási fordulóban tizenegy, míg a másodikban hat szavazatot gyűjtött.
Jacques Rogge a NOB új elnöke

A Fotex beszállt a Fradiba

A Fotex Rt. lett a Ferencvárosi TC labdarúgócsapatának új többségi tulajdonosa, mivel a cég 2.4 milliárd forint ellenében 80 százalékos üzletrészt vásárolt a csapatot működtető kft-ben. A kontraktus nem volt mentes politikai felhangoktól sem, mivel több zsidó szervezet feljelentést tett Bognár László MIÉP-alelnök ellen, aki egyik sajttájékoztatóján antiszemita kijelentések közepette sötét és nemzetellenes tettnek nevezte az FTC eladását.
A Fotex beszáll a Fradiba

Öttusa-aranyak Millfieldből

A millfieldi öttusa világbajnokságon teljes magyar sikerrel zárult. Az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor az egyéni mellett, társaival, Horváth Viktorral és Fülep Ferenccel elhódította a sportág hagyományos csapatversenyének világbajnoki címét is. Horváth és Fülep pedig Kállai Ákossal kiegészülve a váltóban bizonyult legyőzhetetlennek.
Aranyérmes a férfi öttusa-váltó
Balogh Gábor és a csapat is nyert az öttusa vb-n

Kokó folytatja

Kovács István az Universum Box Promotion ökölvívója sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy elvesztett világbajnoki címe után mégis folytatja profi ökölvívó pályafutását.
Kokó folytatja

Kovács Ági világbajnok

Fukuokában a 9. úszó-, műúszó-, műugró-, és vízilabda-világbajnokságon a magyar küldöttség valamennyi éremfajtából begyűjtött egyet-egyet. Kovács Ágnes 100 méteres mellúszásban megszerzett bronzérme mellé fő számában, 200 méteren, remek hajrájának köszönhetően, 2:24.90 perces idővel elsőként csapott a célba.

A vb úszódöntőinek legjobbja a nőknél a háromszoros győztes Inge de Bruijn, míg a férfiaknál a hatszoros aranyérmes Ian Thorpe lett, utóbbit az egész vb legjobbjának is megválasztották.
Kovács Ági világbajnok

Ezüstérmes a női pólóválogatott

Akárcsak a budapesti Eb-n, a fukuokai világbajnokságon is pólóválogatottjaink közül a hölgyek érték el a jobb eredményt. Faragó Tamás együttese az Eb-fináléjához hasonlóan, ismét az olaszokkal mérkőzött az aranyéremért, ám ezúttal 7-3-ra kikapott, így a második helyen zárt. A férfiaknak meg kellett elégedniük az ötödik hellyel, miután a negyeddöntőben 3-2-re kikaptak Olaszországtól. A döntőben : Spanyolország-Jugoszlávia 4-2, a hispánok ezzel megvédték vb- elsőségüket.
Ezüstérmes a magyar női pólóválogatott

Armstrong harmadszor is első a Tour de France-on

Lance Armstrong nyerte meg a francia kerékpáros körversenyt, a Tour de France-ot. Az amerikai versenyző sorrendben harmadszorra bizonyult a legjobbnak a legjelentősebb országúti versenyen. Az utolsó 160.5 kilométeres szakaszon, melynek célja a párizsi Champs-Elysées-n volt, a cseh Jan Svorada győzött.
Az amerikai elnök fogadta a Tour de France háromszoros győztesét

Kolumbiáé a Copa America

Befejeződtek a Copa America küzdelmei. A labdarúgótorna végső győzelmét a házigazda Kolumbia szerezte meg, miután a döntőben 1-0-ra verte Mexikót. A bronzérmes Honduras, a negyedik helyezett pedig Uruguay lett. A kontinens sztárcsapatai közül Brazília már a negyeddöntőben búcsúzott, míg Argentína el sem utazott tornára.
Kolumbia nyerte a Copa Amercát