Szeptember: ismét nem jutottunk ki a futball vb-re

2002.01.02. 11:39
Katasztrofálisan kezdődött az ősz a magyar labdarúgás számára. Szeptember első napján labdarúgó válogatottunk már-már megalázó 3-1-es vereséget szenvedett Grúziában a világbajnoki selejtezőn. Így nem volt meglepő, hogy a szövetség vezetősége azonnali hatállyal felbontotta a szövetségi kapitány Bicskei Bertalan szerződését. Ezzel a kudarccal gyakorlatilag elszálltak az együttes vb-álmai. Bicskei utódjául ideiglenesen Gellei Imrét, az utánpótlás válogatott kapitányát nevezték ki.
Ugyanezen a napon Münchenben a német válogatott elszenvedte története egyik legsúlyosabb hazai vereségét. Anglia Michael Owen vezérletével és három góljával 5-1-re verte Rudi Völler gárdáját.
Az angolok leiskolázták a németeket

Mélyponton a honi futball

Négy nappal később pedig még fájóbb pofont kaptak labdarúgóink, Románia első magyarországi győzelmét szerezte meg vb-selejtezőn, a Népstadionban. A találkozó előtt játékosaink hangoztatták, hogy ezen az összecsapáson a becsület a tét. Nos a románok minden különösebb erőfeszítés nélkül nyertek 2-0 arányban.
A válogatott hozta szokásos formáját

Serena és Venus Williams
Az amerikai nyílt teniszbajnokság több mint száz éve íródó történetében először fordult elő, hogy két nővér játssza a finálét. Az előcsatározások során Serena és Venus Williams is nagyszerűen játszott, a döntőben végül Venus hozta a papírformát, és két játszmában verte a húgát. A férfiaknál Lleyton Hewitt győzelmével zárult a US Open, az ausztrál teniszező kevesebb, mint két óra alatt, három játszmában verte meg az amerikai Pete Samprast.
Venus a jobbik Williams-lány

A szeptember 11-i tragédia a sportra is hatást gyakorol

Szeptember 11-én aztán az egész világon a háttérbe szorult a sport, az Egyesült Államokat ért terrortámadás miatt. A két nappal korábban diadalmaskodó Hewitt például az utolsó géppel hagyta el Amerikát, míg az úszófenomén Ian Thorpe, feledékenységnek köszönheti életét, ugyanis szállodájában felejtette fényképezőgépét, így nem tartózkodott a WTC-ben a tragédiakor. A tragédia miatt elmaradt az NHL nyitófordulója is.
Elhalasztották az NHL előidényét

Ehhez a hírhez kapcsolódott az Egyesült Államok Birkózó Szövetségének bejelentése is, melyben lemondanak a sportág vb megrendezéséről is. Hazánkban nem állt meg az élet, gálamérkőzésen köszöntötték a 60 éves Albert Flóriánt, és eldőlt, hogy 15 év után jövőre már az RTL Klub közvetíti a Forma-1-es futamokat.
Az RTL Klub közvetítheti a Forma 1-et
Az Egyesült Államok Birkózó Szövetsége lemondta vb megrendezését

A magyar férfi röplabda-válogatott az ostravai Európa-bajnokságon nem jutott a legjobb nyolc közé, míg a Koreai Köztársaságban a szervezők már az első napon 52 ezer belépőt értékesítettek, a jövő évi labdarúgó vb-re.
Kiesett a magyar röplabda-válogatott az Eb-n

Visszatért Ronaldo

A hónap 21. napján, az Inter UEFA Kupa-mérkőzésén, az előrejelzéseknek megfelelően több mint másfél éves kihagyás után visszatért a brazil Ronaldo.
Ronaldo visszatért

A házigazda Franciaország nyerte a női kosárlabda Európa-bajnokságot, miután a döntőben 73-68-ra legyőzte Oroszországot. A magyar válogatott a hetedik helyet szerezte meg miután az utolsó helyosztó mérkőzésen 79-68-ra verte Szlovákiát. A mieinket csak az vigasztalhatta, hogy a magyar együttes irányítója Iványi adta a legtöbb gólpasszt az Eb-n
A hetedik helyen zártak a kosaras-hölgyek az Eb-n

A hónap vége felé pedig több egykori nagyságunk is jelentős elismerésben részesült. A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki zárt ülésen úgy határozott, hogy több más híresség mellett díszpolgári címet kap két világhírű sportoló is, Papp László ökölvívó és Puskás Ferenc labdarúgó olimpiai bajnok. Az átadására november 17-én, Budapest ünnepnapján kerül majd sor.
Budapest díszpolgára lesz Puskás és Papp Laci
Puskás Ferenc és Papp László Budapest díszpolgárai lesznek

Faragó Tamás az évszázad pólósa

Ennél is nagyobb elismerésben részesült a montreali olimpián első helyet szerző magyar vízilabda válogatott vezéregyénisége, - jelenleg a női válogatott szövetségi kapitánya - Faragó Tamás, akit az évszázad legjobb játékosának választottak, így bekerült a Halhatatlanok Csarnokába. Az idén sikert sikerre halmozó Faragót augusztus 20-án, a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki.
Faragót választották az évszázad legjobb pólósának