Olivér
5 °C
8 °C

Palikék feladták a Dakar ralit

2002.01.07. 15:57
A verseny hivatalos honlapja szerint feladta a 24. Párizs Dakar ralit a kilencedik szakasz után a Szalay Balázs-Palik László duó. A Chevrolet Blazerrel versenyző magyar páros még szombat délután akadt el egy sivatagi homokdűnében, ráadásként a sebességváltójuk is tönkrement. A magyarok a sivatagban töltött éjszaka után még megérkeztek Atarba a hétfő délelőtti rajtra, ám az elromlott váltót már nem tudták működőképes állapotba hozni.
Véget ért egy álom, a csoda elmaradt: a Szalay Balázs-Palik László kettős bejelentette, hogy feladják a 24 Párizs Dakar ralit. A magyar kettős kálváriája még szombaton kezdődött, amikor délután a Chevrolet Blazer elakadt a sivatagban, egy homokdűnében. A helyzetet súlyosbította, hogy a sebességváltójuk elromlott, így nem tudtak szabadulni a homok fogságából.

A szervizkamionban bíztak

Tervük szerint a segítségükre siető szervizkamion vontatta volna őket vissza a rajthelyre, ahonnan kövesúton jutottak volna el a célig. Ez automatikusan tizenkét órás büntetést jelent, ám ezzel a megoldással elkerülhették volna a kiesést. A szervizkamion azonban a homokban nehezen tudott haladni, így az éjszakát is a sivatagban kellett tölteniük Szalayéknak. A nehézségeket tovább fokozta, hogy a tartalékváltójukat már elhasználták, és új alkatrészt beszerezni már aligha lehetséges ilyen rövid idő alatt. Mindenesetre Szalayék megpróbálták a lehetetlent: kihasználni a vasárnapi pihenőnapot, és beérkezni a hétfő déli rajra.

Nem sikerült megjavítani a sebességváltót

Az útra kelt magyarokról sokáig semmi sem lehetet tudni. A hivatalos honlapon hétfő délelőtt még szerepeltek a rangsorban: a kilencedik futam után a 81. helyen álltak, és ami ennél is fontosabb volt a magyar páros neve nem szerepelt a kiesettek listáján. Palikék végül elérték ugyan rajthelyre, ám - mint azt előre lehetett látni - az elromlott váltót már nem tudták megjavítani - így kénytelenek voltak befejezni a versenyt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?