Jenő
-2 °C
6 °C

Mandula és Sávolt is továbbjutott

2002.01.15. 11:11
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság második napján ötven százalékosra sikeredett a mieink mérlege, hiszen Mandula Petra két, Sávolt Attila pedig öt nehéz játszmában jutott tovább. Kuti Kis Rita és Gubacsi Zsófia ellenben vereséget szenvedett. A nap szenzációját a világranglista vezetője, az ausztrál Llyeton Hewitt szolgáltatta, aki a hazai publikum nagy szomorúságára simán kiesett.
Mandula Petra számára tavalyi párizsi negyeddöntőjének köszönhetően úgy indult az év, mint még soha, a hatvanadik hely környékén tanyázott. Ez a pozíció egyszersmind azt is jelenti, hogy valamennyi Grand Slam-en a főtáblára kerül, a helyzete azonban korántsem könnyű, hiszen neki rendre pontokat - győzelmeket - kell gyűjtenie, hogy állandósíthassa a helyét.

Tanasugarn a következő ellenfél

Mandula Petra
A főpróbája jól sikerült a melbourne-i torna előtt, hiszen a harmadik fordulóba jutott, viszont sérüléssel kínlódott. A sorsolása nem volt rossznak mondható, hiszen a német Barnát már többször legyőzte. Szerencsére ezúttal sem tört meg a jó sorozata, és két nem könnyű 6:4-es szettben felülmúlta ellenfelét. Jóllehet 0:3-mal kezdett. A második játszmában pedig a legjobbkor a hetedik gémnél vette el ellenfele adogatását.

A következő körben a thaiföldi Tamarine Tanasugarnnal csap össze a magyar hölgy. Helyzete nem reménytelen, de Tanasugarn a torna huszonötödik kiemeltje, és ez a felület nagyon fekszik neki, salakon sebezhetőbb.

Elfogyott Kuti Kis ereje

Kuti Kis Rita számára ez az év - a tavalyi rossz zárás után - alighanem azzal telik, hogy minden igyekezetét latba vesse annak érdekében, hogy megtartsa előkelő helyezését, de a szakemberek szerint nem lesz könnyű dolga. Elsősorban állandó súlyproblémái miatt, másrészt, ő a tipikus edzőfaló versenyző, hiszen rendre másik trénerrel kezdi a munkát.

Kuti Kis sajnos ezúttal sem cáfolt rá az előzetes várakozásokra, és a görög Danilidu ellen ugyan megnyerte az első játszmát, a másodikat a rövidítésben elbukta, és csakúgy, mint az US Openen a harmadik szettet nem bírta erővel, és kikapott, de most végre nem omlott össze.

Sávolt jól koncentrált a döntő szettben

Gubacsi Zsófiától szép eredmény lett volna az ausztrál Pratt elleni a továbbjutás, hiszen a huszonegy éves magyar lány nincs a százban, míg Pratt az ötvenhetedik. Gubacsi meg is próbált mindent annak érdekében, hogy vele is számoljunk a második körben, de a harmadik szettben ő is alulmaradt.(6:7, 6:2, 6:3)

Egyetlen férfi játékosunk, Sávolt Attila idén bizonyíthatja, hogy már nem csak salakon, hanem más borításon is felnőtt a legjobbnak közé. Első lépésként nem is kapott nehéz ellenfelet a selejtezőből felkerült francia Patience (272.)személyében. Sávolt a kilencvenharmadik a ranglistán, és teljesítette is a papírformát, mégha nem is könnyen.

Végül az ő akarata érvényesült a döntő szettben, ez pedig egyszersmind azt is jelentette, hogy Roger Federerrel mérheti össze erejét csütörtökön. Federer a tizenegyedik kiemelt, és legnagyobb eredményét tavaly Wimbledonban érte el, a hétszeres győztes Pete Sampras ellen bizonyult jobbnak.

Hewitt álomszerű kezdés után esett ki

És végül a nap legnagyobb szenzációjáról. Az ausztrálok úgy vágtak neki a tornának, hogy talán most huszonhét év után ismét hazai győztest ünnepelhetnek, hiszen Hewitt első a világranglistán, és megnyerte az US Opent. Nem is kapott kezdésként nehéz riválist, a spanyol Martin azonban megtréfálta.

Hewitt álomszerűen kezdett, 6:1-re nyerte az első szettet, ezek után azonban hullámvölgybe került, alulmúlta önmagát, és esélye sem volt a győzelemre, noha a negyedik szettben már megmutatta igazi arcát. Ezzel együtt elbúcsúzott a tornától.

Kurnyikova sincs már versenyben

Távirati stílusban a többi meccsről. A rajongók nagy bánatára a szépséges orosz Kurnyikova vereséggel tért vissza a Grand Slamekre, a belga Henin jobb volt nála. Amúgy a női torna a papírforma jegyében zajlik, mindössze két kiemelt búcsúzott.

A férfiaknál továbbment Szafin, Sampras, Hass és Lapentti, Santoro és Gambill azonban már nincs versenyben. A férfi verseny igencsak nyílt lesz a végső sikert illetően, hiszen az első két kiemelt már elbúcsúzott.

Eredmények
Nők:
Mandula Petra-Barna (német) 6:4, 6:4

Danilidu (görög)-Kuti Kis Rita 4:6, 7:6 (7-2), 6:4

Pratt (ausztrál)-Gubacsi Zsófia 6:7 (6-8), 6:2, 6:3

Capriati (amerikai, 1.)-Talaja (horvát) 6:4, 6:1
Henin (belga, 6.)-Kurnyikova (orosz) 6:2, 7:5
Grande (olasz, 20.)-Fernandez (argentin) 7:6 (7-4), 6:4
Serna (spanyol, 23.)-Grahame (ausztrál) 6:3, 6:3
Szugijama (japán, 24.)-McQuillan (ausztrál) 6:7 (7-9), 6:3, 6:3
Martinez (spanyol)-Krasznoruckaja (orosz, 33.) 3:6, 6:3, 2:0-nál az orosz feladta
Mauresmo (francia, 7.)-Lee (tajvani) 6:1, 6:0
Panova (orosz, 29.)-Molik (ausztrál) 1:6, 6:3, 10:8
Weingartner (német)-Montolio (spanyol, 19.) 6:3, 6:3
Gagliardi (svájci)-Lihovceva (orosz, 30.) 6:1, 6:7 (7-9), 8:6
Férfiak:
Sávolt Attila-Patience (francia) 6:3, 3:6, 6:3, 3:6, 6:4
Fish (amerikai)-Santoro (francia, 20.) 6:2, 1:6, 6:4, 6:1
Lapentti (ecuadori, 23.)-Pretzsch (német) 7:5, 4:6, 6:0, 6:0
Martin (spanyol)-Hewitt (ausztrál, 1.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (7-4)
Szafin (orosz, 9.)-Dupuis (francia) 7:5, 6:4, 6:2
Kucera (szlovák)-Schalken (holland, 27.) 6:1, 6:4, 1:6, 6:1
Escudé (francia, 30.)-Reid (ausztrál) 1:6, 6:1, 6:4, 6:4
Haas (német, 7.)-Sztoljarov (orosz) 6:1, 6:3, 6:1
Sampras (amerikai, 8.)-Nieminen (finn) 6:3, 6:3, 6:4
Federer (svájci, 11.)-Chang (amerikai) 6:4, 6:4, 6:3
Ferreira (dél-afrikai)-Gambill (amerikai, 19.) 6:2, 6:4, 7:6 (8-6)
Pavel (román, 25.)-Squillari (argentin) 6:4, 6:3, 3:6, 6:2
Malisse (belga, 29.)-Behrend (német) 6:4, 6:4, 7:5

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?