Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Lewis: Tyson megharapott

2002.01.23. 14:51
Lennox Lewis, a Boksz Világtanács (WBC) és a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) nehézsúlyú bajnoka szerint Mike Tyson megharapata a combját a keddi sajtótájékoztatón kitört verekedés alakalmával. Tyson azonban Lewist tette felelőssé a történtekért, és megígérte, hogy ellenfele áprilisi mérkőzésükön megfizet a történtekért.
"Szinte hihetetlen, de Tyson megharapott"- nyilatkozta a Lennox Lewis a WBC és az IBF nehézsúlyú ökölvívó világbajnoka a kedden történtekről. A két ökölvívó New Yorkban verekedett össze azon a sajtótájékozattan, amelyen bejelentették, hogy április 6-án mérkőznek a WBC világbajnoki övéért.

Mike Tyson
A CNN és más tévécsatornákon több tucatszor levetített botrányos jelenetkből egyértelműen kiderült, hogy Tyson provokálta a tömegverekedést. Előbb obszcén megjegyzéseket tett Lewisra, majd megindult felé. A brit ökölvívó egyik testőre ekkor Tyson elé ugrott, megpróbálta hátralökni, amire egy célttévesztett, de elég nagy erejű balegyenessel válaszolt a láthatóan teljesen bekattant Iron Mike. Itt Lewis is bekapcsolódott a küzdelemben, jobbal próbálta eltalálni Tysont az egyik testőr fölött átnyúlva. Ezután mindkét ökölvívó kísérete bekapcsolódott a küzdelembe a színpadont.

Lewis később azt nyilatkozta, hogy Tyson a földharcban megharapta a combján. A két versenyzőn kívül megsérült a WBC elnöke, Jose Sulaiman is, akit a verekedésben elesett, és elvesztette az eszméletét. Szerencsére nem szenvedett komolyabb sérüléseket, és másnap elhagyhatta a kórházat.

Mike Tyson természetesen másképp látta történteket, szerinte Lewist terheli felelősség a történtekért. "Csak azért közelítettem Lewis felé, hogy szembe nézhessek vele. Ekkor azonban az egyik testőre pánikba esett, és meglökött, majd Lewis is megütött. Nem azért jöttem New Yorkba, hogy bárki is megfélemlítsen, én mindössze a mérkőzést szerettem volna népszerűsíteni. Egy biztos: Lewis az áprilisi mérkőzésünkön megfizet a történtekért"- monda Tyson.

Már ha a történtek után létrejöhet a mérkőzés. A nagy meccs ugyanis Las Vegasban lenne, tehát Tysonnak versenyzői engedélyt kellene kapnia Nevada államban, és annak ellenére, hogy a Lewis elleni találkozó minden idők legdrágább boxmeccse, van esély arra, hogy a helyi sporthatóság nem ad engedélyt Tysonnak.
Már azért sem, mert a televíziókban bemutatott jelentek után a hatósági emberekben is fölmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán épelméjűnek tekinthető-e a volt világbajnok nehézsúlyú.
Ráadásul a legfrissebb hírek szerint újabb büntetőeljárás indulhat Tyson ellen, mégpedig több rendbeli nemi erőszak miatt - éppen Nevada államban.

Egy súlyos csávó élete
1966: Mike Tyson megszületik Brooklynban
1978: zsebtolvajlásért letartóztatják.
1982: kirúgják az iskolából.
1985: megkezdi profi ökölvívó pályafutását. Az első menetben kiüti Hector Mercedest.
1986: A nehézsúly legfiatalabb világbajnoka lesz, miután WBC-címmérkőzésen kiüti a védő Trevor Berbicket.
1987: elnyeri a WBA bajnoki övét is, egyhangú pontozással győz James Smith ellen, majd Tony Tuckert felülmúlva (technikai k.o.) megszerzi az IBF-elsőséget is. Közben eljárás indul ellene, mert állítólag megütött egy parkolóőrt.
1988: feleségül veszi Robin Givent és csatlakozik a sztármenedzser Don Kinghez. 1989: elválik Giventől.
1990: Tokióban K.O.-vereséget szenved James Douglastől
1992: hat év börtönbüntetésre ítélik az amerikai színes bőrű szépségkirálynő, Desiree Washington megerőszakolása miatt.
1995: jó magaviselete(!) miatt büntetését megfelezik, szabadlábra kerül.
1995-96: visszaszerzi bajnoki címeit, de Evander Holyfield elhódítja tőle a súlycsoport trónját.
1997: leléptetik a Holyfield elleni visszavágón, mert leharapja riválisa fülének egy darabját. Egy évre eltiltják.
1998: visszatér a ringbe, de megint börtönbe kerül, mert egy autós vita során két személyt összever.
1999-2000: újra bokszolhat. 180 ezer dollárra büntetik, mert a Lou Savarese elleni, glasgow-i összecsapáson megüti a mérkőzésvezetőt.
2001: nemi erőszakkal vádolják.
2002: az április 6-ra tervezett címmérkőzés sajtótájékoztatóján összeverekszik Lennox Lewisszal és megharapja leendő ellenfelét.