Johansson Melbourne bajnoka

2002.01.27. 10:14
Thomas Johansson nyerte 2002-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének versenyét. A tizenhatodikként kiemelt svéd játszmahátrányból fordítva, 2 óra 53 perc alatt győzte le a 22. születésnapját ünneplő orosz Marat Szafint. Győzelméért Johansson 1 millió, míg Szafin 500 ezer ausztrál dollárt kapott.
Alighanem még jó pát évig emlegetni fogják mind a szurkolók, mind pedig a szakértők a 2002-es esztendő első Grand Slam versenyét. Melbourne-ben, az Australian Openen sorra estek ki a legjobbak, és a döntőbe is a "csupán" tizenhatodikként kiemelt svéd Thomas Johansson és a kilencedikként rangsorolt orosz Marat Szafin jutott be.

Szafin nyerte az első felvonást

Az élete első Grand Slam-döntőjét játszó svéd idegesen kezdett, és már a mérkőzés elején elveszítette adogatását. Ezután többször is felzárkózhatott volna, de rendre hibázott a sorsdöntő labdamenetekben. A 22. születésnapját ünneplő orosz klasszis egy újabb breakkel 6:3-ra hozta a nyitó szettet.

A folytatásban Johansson hosszabb ütésváltásokra késztette a 2000-es US Open bajnokát, és remek fogadásokat bemutatva hamar lépéselőnyre tett szert. Ezt követően már csak a különbség tartására ügyelt, és 43 perc alatt kiegyenlített.

Johansson átvette a vezetést

A harmadik felvonásban az egyre fáradtabbnak tűnő orosz sokat rontott, és 3:3-nál egy kettős hibával ismét elvesztette adogatását. Ez végzetesnek bizonyult, a svéd biztosan hozta adogatójátékait, és nyerte meg a játszmát.

Élete első Grand Slam veresnyét nyerte a svéd versenyző

A negyedik szettben előbb Johansson, majd rögtön utána Szafin vette el ellenfele adogatását, így jutottak el a finálé első rövidítéséig. A tie breakben az esélytelenebbnek tartott svéd szenzációs elütéseket mutatott be, és megérdemelten nyerte meg első nagy tornáját.

Eredmény, nyilatkozatok

férfi egyes, döntő:
Thomas Johansson (svéd, 16.)-Marat Szafin (orosz, 9.) 3:6, 6:4, 6:4, 7:6 (7-4)

Thomas Johansson: "Közel voltam ahhoz, hogy elveszítsem a mérkőzést, de a fontos pillanatokban sikerült jól koncentrálnom. Boldog születésnapot kívánok Maratnak."
Marat Szafin: " Még sosem láttam Thomast ilyen jól játszani. Mindenkitől elnézést kérek, próbáltam hozni a legjobb formámat, de hiába. Külön gratulálok a svéd szurkolóknak, fantasztikus hangulatot teremtettek Melbourne-ben."