Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem a jamaicai bobosok adták az ötletet

2002.01.31. 16:13
A magyar férfi bobcsapat február másodikán veszi az irányt Salt Lake City felé, de a calgaryi fedett bobpályán eltöltenek még - gyakorlással - öt napot, hogy aztán a nyolcadiki megnyitóra már Utah állam fővárosában legyenek. A csapat délelőtt válaszolt olvasóink kérdésire. Az interjúból megtudhattuk, hogy a huszadik helyezést látatlanban elfogadnák.
Serac: Hol gyakoroltok?

Bobcsapat: Itthon a Népstadion Toronyépületének parkolójában, ahol egy zöld Suzukit nyüstölünk, amelyet Gyulai Miklós vezet. Emellett heti hatszor három órát vagyunk konditeremben. A pályaedzéseket a versenyek előtti hivatalos tréningeken végezzük el.

Csak Nicholas Frankl vezethet bobot Magyarországon

Zsombor Zsolt
Stonedrop: Miért nem indultok kettes bobban is? Vagytok annyian, hogy kijöjjön akár két kettes bob is, négy ember esetén evidens.

Bobcsapat: Egyrészt a legfontosabb: borzasztó drága lenne egy kettes bobot is bérelni. Ehhez ugyancsak kvalifikációs versenyeken is kell indulni, ami megintcsak nem kevés pénz. A második: csak egy olyan magyar van, aki hivatalos vezetői engedéllyel rendelkezik, ő Nicholas Frankl. Jövőre Gyulai Márton is minden bizonnyal megszerzi majd, de ehhez egy hivatalos tanfolyamon kell részt vennie, amelyet a nemzetközi szövetség szervez. Ha ezt sikeresen elvégzi, hozzátesszük, ez meglehetősen nehéz, akkor ő lesz a második. A következő célunk egyébként az, hogy 2006-ban Torinóban, már mindkét egységünk ott legyen.

Agasssi: Édesapátok fogja közvetíteni a versenyt?

Miklós: Hivatalosan Vitray Tamás fogja, de szó van róla, hogy Gyulai István szerephez juthat a négyesek versenyében. Egyébként apu a műkorcsolya és az alpesi sí versenyeit közvetíti, mint a régi szép időben.

Az uli-buliról, és a kvalifikációról

Gyulai Miklos
Atomsérült: Magyar bobcsapat? Nevetséges. Uli-buli effektus. Palik, Himalája "expedíció", stb. szindróma. Ha valaki megsérül, dobjatok egy mailt, én is szívesen kirándulnék egyet ingyen Salt Lake Citybe.

Bobcsapat: Köszönjük szépen, ha komolyan érdekel a dolog, nálunk nyitott kapukat döngetsz. Ami szükséges: testsúlyod legalább 95 kiló, de izom. Emellett az sem baj, ha a hatvan métert hét másodperc alatt tudod futni. Egyelőre ezeket vizsgáld meg, aztán ha mindez megvan, akkor szólj, hogy mi is megnézhessünk, és ha a csapat úgy dönt, hogy átmentél a próbákon, akkor máris készülhetsz Torinóra.

Wakeup: Nehéz kvalifikálni magatokat egy ilyen versenyre? Sok magyar ember bobozik? Rossz autót tartotok, ami csak betolással indul? Honnan lehet ehhez szponzorokat szerezni? Sok sikert, jó tolást, csúszós jeget kívánok.

Bobcsapat: Nehéz a kvalifikáció, mert nemzetközi versenyeken kell összegyűjteni hatvan pontot. Egyelőre csak mi, hatan űzzük a sportágat, de a jövőben szeretnénk kiszélesíteni. Szponzorokat találni sem könnyű, miután nem túl ismert ez a sport itthon, úgyhogy egyelőre a működés költségeinek kilencven százalékát saját teremtjük elő, de az idén már találtunk egy támogatót, a Szerencsejáték Rt. személyében. Köszönjük a jókívánságokat.

Egy hi-tech bob 100 ezer márka

Wakeup: Bobot kölcsönöztök, vagy vesztek, esetleg valami más módon jutottatok hozzá? Van-e neve a bobotoknak? A vércsoportot rá kell-e írni a bobra, mint a raliautókra? Milyen messzire kell(ett) elmenni a felszerelésetekért?

Bobcsapat: Kölcsönözzük, mert így olcsóbb. Egyébként egy négyes bob ára egy garnitúra korcsolyával, 50-60 ezer márka. Nincs neve a bobunknak, mert egyik sem állandó. Vércsoportot nem kell ráírni, de van egy hivatalos kártyája minden versenyzőnek, amelyen rajta van. A felszerelést most Kanadából szereztük, amúgy Drezdából.

Easyfriend: Mi a célkitűzésetek, milyen eredménnyel lennétek boldogok? Mennyire vesznek titeket komolyan az ellenfelek? Hogyan állt össze a csapat?

Bobcsapat: A legfontosabb, hogy a versenyek végén elmondhassuk: mindent kiadtunk magunkból. Ha ez csak a 25. helyhez elég, akkor sem vagyunk elégedetlenek. de természetesen szeretnénk minél előrébb végezni. Az álom a huszadik hely, vagy azon belül.

CaMeL: Arra lennék kíváncsi, hogy milyen különbségek vannak bob és bob között. Mennyit számít a súlya, vannak-e aerodinamikai különbségek? Mennyibe kerül egy hi-tech bob?

Bobcsapat: Kezdjük onnan, hogy a bob téli a Forma 1-nek felel meg. Tehát ha azt mondom, hogy Ferrari és Minardi, akkor ezzel mindent elmondtunk a különbségekről. Egy hi-tech bob legalább 100 ezer márka. A súlyokról órákat lehetne értekezni. Röviden: nekünk az a jó, ha könnyebb, mert könnyebb tolni. A régi nehezebb volt, ez a mostani könnyebb. Aerodinamikai különbségek vannak, ezt leginkább majd az amerikaiak bobján fogod látni. Picit szögletesebb építésű, mint az európaiaké, ők azt mondják, hogy ez kedvezőbb, amit az idei Vk-n bizonyítottak is, a NASA a szélcsatornáiban kifejlesztett kasztnival az elsőszámú esélyesei a versenynek.

Gyulai István és Frankl András az ötletgazda

Youwine: Milyen a kapcsolatotok a női bobcsapattal?

Bobcsapat: Mivel ők az egész évet Amerikában töltötték nem sokat találkoztunk velük, de természetesen ismerjük egymást, és a kapcsolat baráti.

Persona non grata: Tényleg a Jég Veled című film alapján jött az ötlet, hogy bobozzatok?

Bobcsapat: Nem onnan, nem a film, hanem a sportág tetszett meg. Az ötlet pedig Gyulai Istvántól, és Frankl Andrástól származik.

Jaszy: Nem semmi vállalkozásba fogtatok! Civilben is ilyen "bevállalósak" vagytok? Mi a foglalkozásotok?

Bobcsapat: Foglalkozásunk, avagy mesterségünk címere. Gyulai Miki: sportriporter, Pintér Berci: TF-et végzett, de nem a szakmában dolgozik. Zsombor Zsolt: testnevelő tanár, személyi edző Nicholas Frank: autós újságíró, Pallai Péter: vállalkozó. Köszönjük a gratulációt.

Még nem tudni milyen lesz a bob színe

Jsh: Mikor döntöttétek el, hogy indultok az olimpián? A női csapatról mi a véleményetek?

Bobcsapat: Az első magyar bobcsapat 93-ban alakult, Gyulai Miklós és Nicholas Frankl képviselte színeinket a kettesben. Az ötlet a két édesapától származott. 94-ben már olimpiai résztvevők voltak, 28. lettek. A négyes 95-ben alakult, amelyik három év múlva az olimpián 24. lett. Már akkor eldöntöttük, hogy indulni szeretnénk Salt Lake Cityben is. A tendencia javuló, szeretnénk nem megtörni ezt a sorozatot. Örülünk a nők "létezésének", hiszen egyre szélesebb a sportág bázisa.

Agasssi: Milyen színű lesz a bobotok?

Bobcsapat: Még nem tudjuk, meglepetés lesz.

Forest: Voltatok már Jamaican? :)

Bobcsapat: Nem, mert még ők sem voltak Magyarországon

BigGL: Mennyi volt a végsebességetek eddig?

Bobcsapat: 140.5, ezt a St. Moritzi pályán értük el.

Webberke: A Jég Veled című filmből kiindulva: nem féltek attól, hogy mint magyar bobosokat kicsit furcsán fognak kezelni? Ha én például külföldön vagyok, mint magyar, szeretem tudatni az emberekkel, hogy magyar vagyok - és ekkor furcsán néznek rám, hisz az ritka "népség", hogy magyar. A bob esetében pláne igaz a kitétel. Mi a nemzetközi közösség reakciója veletek kapcsolatban?

Bobcsapat: Már nem keltünk meglepetést jelenlétünkkel, de amikor először ott voltunk, akkor sem számítottunk annyira egzotikusnak, mint a jamaicaiak. Ellentétben velük, mi még olimpián nem borultunk, amúgy is mindössze kétszer. Büszkék vagyunk a magyarságunkra bármerre is járunk.

A vízum nem okozott gondot

Webberke: Mennyire könnyen kaptátok meg a vízumot? Gondolom az amerikaiak mostanában nagyon gyanakvóak... Salt Lake Cityre még az ő ajtóik is kitárulnak?

Bobcsapat: Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen már mindannyian korábbról érvényes vízummal rendelkezünk. Köszönjük a kérdéseket, igyekszünk helytállni Salt LAke Cityben, örülünk, hogy ennyien figyelemmel kíséritek a pályánkat. Őszintén mondjuk, hogy ez nagy erőt ad nekünk. HAJRÁ MAGYAROK!!!

Apus: Először is annyit, hogy nagyon fogok szurkolni nektek és minden magyar sportolónak, aki részt vesz a téli olimpián! Remélem eléritek céljaitokat. Milyen eredménnyel lennétek látatlanban elégedettek?

Bobcsapat: A huszadikat látatlanban elfogadnánk.