Soproni siker, kaposvári és paksi vereség a kosárlabda-kupákban

2002.01.31. 16:29
A férfi kosárlabdázók Koracs Kupájában a legjobb nyolc közé jutásárt vívott mérkőzéseken mind a két, hazai pályán játszó magyar csapat vereséget szenvedett. A kaposváriak a lengyel bajnok Sopottól tíz ponttal, míg paksi Atomerőmű az orosz Lokomotiv Mineralnye Vody együttesétől két ponttal kapott ki. Győzött viszont a GYSEV-Ringa az Euroligában: a soproni hölgyek a Brnót verték magabiztosan.
Valóságos kosárlabda-nagyüzem volt Magyarországon szerda este. Két férfi csapatunk a Koracs Kupában a legjobb nyolc közé kerülésért játszott hazai pályán, míg a női Euroligában a GYSEV-Sopron a cseh Brno együttesét látta vendégül.

Kaposvár-Sopot 78-88 (21-21, 23-25, 18-23, 16-19)

Kaposvárott jól indult a mérkőzés: a Klima-Vill nem tisztelte ellenfelét, a lengyel bajnokság éllovasát, a Prokom Trefl Sopot együttesét. Az alaphangot Bukva hárompontosa adta meg, de továbbiakban is remekeltek Ivkovicsék, az első negyedben elhúztak 15-10-re. A vendégek lassan felébredtek szunyókálásukból, és a játékrész végére beérték a hazaiakat. A második negyedben fej-fej mellett haladt a két gárda, a szünet előtt Ivkovics hagyott ki egy ziccert- míg a másik oldalon ezt betalálták a lengyelek, így ők vonulhattak minimális előnnyel a szünetre (44-46).

A harmadik tíz perben forrpontra érkezett a mérkőzés: 52-53-nál sorozatban csak lengyel pontokat láthatott a nagyérdemű (53-60). Elúszni látszott a győzelem, de kaposváriak nagy hajrába kezdek, negyed végére mégis maradt a hétpontos különbség. A hajrában őrizte előnyét a Sopot (62-73), amikor hazaiak megpróbálkoztak a lehetetlennel, egészpályás letámadásokkal szerettek volna labdákat szerezni.

A öt perccel a lefújás előtt még feljött a magyar bajnok öt pontra ( 76-81), a végjátékban azonban a egykori NBA-játékosokkal valamint horvát és litván válogatottakkal megerősített Prokom Trefl növelni tudta előnyét az erejével teljesen elkészülő Kaposvárral szemben (78-88).

Paks-Mineralnye Vodi 88-90 (24-17, 21-33, 20-21, 23-19)

A Koracs kupában még álló másik magyar csapat, a paksi Atomerőmű az orosz bajnokság jelenleg bronzérmes pozícióját elfoglaló Lokomotiv Mineralnye Vody ellen mérkőzött a legjobb nyolc közé kerülésért. A házigazdák számára álomszerűen indult az összecsapás, az ötödik percben már 10-5-re vezettek. Sőt, a félidő felénél már tíz pont volt a különbség, és ekkor még mindenki azt gondolhatta, hogy sima végén sima hazai sikernek örülhet majd a publikum.

A folytatásban azonban valósággal feltámadt az orosz csapat, az első negyed végére felzárkóztak hét pontra, majd a második negyedben már egyértelmű fölénybe kerültek. A 18. percben már náluk volt az előny, amit a félidő végéig meg is tartottak (45-50).

A következő játékrészben Cziegler és Davis kosaraival megállította ellenfelét az Atomerőmű, de egyenlítés rendre elmaradt (65-71). Az utolsó negyed hatalmas csatát és hihetetlen izgalmakat hozott. Négy perccel a vége előtt már csak egy pont volt az oroszok előnye (82-83), és a 39. percben is csak kosárnyi hátrányban voltak a paksiak (86-88). Az utolsó pillanatokban a szerencse sem segítette a hazaiakat, így végül kétpontos verséggel zárták a találkozót (88-90).

Fodor: Vesztettünk, de még nincs vége
- Sajnos nem okozott meglepetést az orosz csapat - kezdi Fodor Péter, az Atomerőmű SE vezetőedzője. - Az előzetes információkból azt nagyon jól tudtuk, hogy remek csapattal lesz dolgunk. Ennek ellenére az első negyedben olyan extra teljesítményt nyújtottunk, amit megálmodtam. Nagyon stabilan védekeztünk, és az eredményes védekezésből nagyon jól indultunk. A második negyedben azonban jött egy hullámvölgy. Labdákat adtunk el, jó néhány egyéni hiba is becsúszott. Itt rögtön megmutatkozott, hogy ellenfelünk azonnal kihasználja a felkínálkozó lehetőséget. Nemcsak ledolgozta a hátrányát, hanem a maga javára fordította a mérkőzést. Hiába próbáltunk meg tényleg szinte mindent, többször esélyünk volt a fordításra, az oroszok annyira jó játékosokból állnak, hogy előnyüket végig meg tudták tartani. Mégis azt mondom, hogy ilyen szintű ellenféllel szemben ilyen szituációban sincs okunk szégyenkezni. Az egész mérkőzést figyelembe véve átlagon felülit nyújtott Davis és Fodor, míg Sitkunak és Cziglernek nagyon jó periódusai voltak. A visszavágón abban bízhatunk, hogy hosszabb ideig produkálni tudjuk azt a teljesítményt, ami a mai meccsen csak 20-25 percig sikerült. Ha ez kitart a visszavágó végéig, akkor határozottan érzek sanszot a társaságban. Szerencsére ma már a magyar bajnokság is annyira stabil, hogy a bajnoki mérkőzéseken sem engedheti meg magának senki, aki bajnok akar lenni, hogy ne koncentráljon minden mérkőzésre. Ezek a fiúk fel vannak a vértezve azzal az erőnléttel, rutinnal, koncentrációsképességgel, amelyek lehetővé teszik, hogy egy ilyen pokolian nehéz szituációt is sikeresen oldjanak meg.

GYSEV Ringa-Brno 84-61 (22-12, 15-14, 23-17, 24-18 )

Balogh Judit
Míg a férfiak mérkőzéseinél nehezen lehetett volna tippelni a győztes személyére, addig a GySEV egyértelmű esélyese volt a Brno elleni hazai mérkőzésnek. Ám hiába győzte le a női Euroligában novemberi meccsen idegenben 73-71-re a Gambrinust soproniak meglepően óvatosan várták a cseh bajnokot. Mértéktartásuk nem volt véletlen: Brno a téli pihenő alatt az orosz Szvetlana Abroszimova személyében WNBA játékost igazolt, és visszatért gyermeke születése után a gárda irányítója, Romana Hamzová is.

Az aggodalmaskodóknak ezúttal nem lett igazuk, a hazaiak a kezdő sípszótól a lefújásig sokkal jobban - és ami ennél is fontosabb: eredményesebben játszottak. A Balogh Judit vezette együttes már a kezdés után rögtön magához ragadta a kezdeményezést, és az első negyed végére megnyugtató tízpontos előnyre tett szert (22-12). A második negyedben egy rövid fellángolást kivéve- ekkor feljöttek hat pontra- továbbra is alárendelt szerepet játszottak a vendégek (33-20).

A harmadik negyed sem hozott nagy változást a játék képében, de ezt a soproniak aligha bánták. Nem csak tartani tudta tetemes előnyét a sárga-zöld csapat, hanem Balogh és Vilipics kosaraival gyakorlatilag a 30. percre eldöntötte a mérkőzést (60-43). A 38. percben a lélektanilag is fontos húszpontos különbséget is elérte a GYSEV, és ekkor már csak az volt a kérdés, hogy a végén mennyivel nyernek Baloghék. A lefújáskor huszonhárom pontos különbséget mutatott az eredményjelző tábla, így méltán ünnepelhette kedvenceit a soproni publikum (84-61).