Magyar érmek a pesti vívó Világkupán

2002.02.02. 17:50
A női párbajtőrözők után a hétvégén a férfi kardozók állhattak pástra a budapesti Világkupa-viadalon, és ezúttal is ezüstérmet nyertünk, mert Ferjancsik Domokos a döntőben - egy találattal - alulmaradt az orosz Pozdnyakovval szemben. A harmadik helyet Nemcsik Zsolt csípte el.
Nem kezdődött igazán jól a mieink számára a szombat délelőtti verseny, hiszen a tíz hazai indulóból a hatvannégy között hat azonnal búcsúzott. Fájó, hogy a vb-ezüstérmes Fodor Kende is erre a méltatlan sorsra jutott.

Nemcsik az olimpiai bajnokot is megverte

Út az érmekig:
Ferjancsik-Jaskot (lengyel) 15-12
Ferjancsik-Iszajenko (ukrán) 15-7
Ferjancsik-Tarantino (olasz) 15-4
Ferjancsik-G. Touya (francia) 15-14
Ferjancsik-Pillet (francia)15-13
Pozdnyakov-Ferjancsik 15-14

Nemcsik-Gilmas (francia) 15-6
Nemcsik-Lengyel 15-6
Nemcsik-Tomczak (lengyel)15-10
Nemcsik-Covaliu (román)15-6
Pozdnyakov (orosz)-Nemcsik 15-10
A 32 között újabb két magyar köszönt el a versengéstől, Takács miután legyőzte a román Sandu az ugyancsak román - olimpiai bajnok - Covaliu verte, Lengyel Balázst a sors szeszélye folytán Ferjancsik. A versenyből ekkor kiesett két világbajnok is: a francia Damien Touya és az orosz Sarikov.

A két versenyben maradt magyar a következő két körben is magabiztos volt. Ferjancsik az olasz Tarantinót iskolázta le, Nemcsik megállította a két magyart verő Covaliut. A négy között aztán Ferjancsik újra nyert, a francia Pillet ellen izgalmas csatát vívott. Nemcsik azonban kikapott az orosz Pozdnyakovtól, jóllehet a magyar versenyző a sokszoros világbajnok mumusának tekinthető.

Az orosz jobban bírta a feszültséget

A fináléban Pozdnyakov remek rajtot vette, elhúzott 8-3-ra, Ferjancsik azonban nem adta fel. 14-nél utolérte az oroszt, így hallatlan izgalmak közepette telt el az utolsó néhány másodperc, a feszültségeket viszont a rutinosabb Pozdnyakov bírta jobban, bevitte a döntő találatot, így 15-14-re végül ő diadalmaskodott.