Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Svédország negyedszer nyert a kézilabda Eb-n

2002.02.03. 20:44
A svédországi férfi kézilabda Európa-bajnokság fináléjában az elmúlt két kontinensbajnokság első helyezettje, a svéd válogatott a némettel csapott össze. A házigazdák nagyon készültek arra, hogy rutinos csapatuk búcsúfellépésén győztesen hagyja el a játékteret. Az utolsó pillanatban sikerült is megmenteniük a meccset, a hosszabbításban pedig már vitathatatlan volt a svédek fölénye.
A svédek imponálóan játszottak az egész torna során, kétség sem férhetett ahhoz, hogy az egyik legjobb együttes került a fináléba. Ez a kitétel még akkor is igaz, ha a svédek utolsó csoportmeccsükön vereséget szenvedtek a dánoktól. Ennek a kudarcnak azonban szinte valamennyi szakértő taktikai okokat tudott be, hiszen így az oroszok kiestek a további versengésből, míg a dánok bejutottak a négybe, így ha alkalomadtán úgy alakulnak a dolgok, akkor nem az oroszokkal kell mérkőzniük a svédeknek.

Német előnnyel zárult az első félidő

A németek a 78-as győztes világbajnoki döntőjüket követően nem kerültek rangos tornán a győzelem közelébe. Most azonban igen. A meccs előtti esélylatolgatások során igen sokszor elhangzott, hogy a németek egy nehéz elődöntő után gyaníthatóan nem lesznek teljesen fittek.

Az Eb végeredménye:
1. Svédország
2. Németország
3. Dánia
4. Izland
5. Oroszország
6. Franciaország
A németek azonban mint már oly sokszor, most is rácáfoltak az esélyekre, egy elképesztően magas színvonalú és az utolsókig kiélezett küzdelmet láthatott a tizennégy ezres publikum. Az első félidőben a svédek vezettek már két góllal is, de a szünetre mégis a németek vonulhattak egygólos előnnyel, elsősorban a remek kapusteljesítményüknek köszönhetően, no meg a beálló posztján Dragunski tarthatatlan volt.

Kicsúszott a németek kezéből az arany

A második félórában a németek továbbra is igen fegyelmezetten játszottak, de a meccs döntő szakaszában a félidő felénél, amikor három góllal is vezettek, hármas emberhátrányba kerültek, ezzel megadták az esélyt a hat harmincöt év feletti játékost a soraiban tudó házigazdáknak.

A háromkoronások éltek is az eséllyel, egyenlítettek, de ezzel még nem volt vége. A németek megújultak, Kehrmann másfél perccel a vége előtt ismét őket juttatta előnyhöz. Vranjes eladott labdája után a németek már belül az utolsó percen még nagyobb esélyt kaptak, de egy belemenés megfosztotta őket attól, hogy nyerjenek.

Az Eb All Star-csapata:
Kapus: Peter Gentzel (svéd)
Bal szélső: Lars Christiansen (dán)
Bal átlövő: Stefan Lövgren (svéd)
Beállós: Daniel Stefan (német)
Irányító: Magnus Wilander (svéd)
Jobb átlövő: Olafur Stefansson (izlandi)
Jobb szélső: Gyenyisz Krivoslikov (orosz)
A legértékesebb játékos: Wislander
Gólkirály: Stefansson és Lövgren 57-57 találattal
Vranjes jóvátette hibáját

Aztán Staffan Olsson pár másodperccel a vége előtt egyenlített, majd tüstént ezután a félpályáról újabb gólt lőttek a germánok, de ezt nem adták meg a bírók. Jöhetett a hosszabbítás. (Bár az előző találatról még alighanem sok vita lesz.)

Vranjes ekkor javította hibáját, három gólt szerzett, hetest csinált, megállíthatatlan volt az alig százhetven centis játékos. A svédek mindent egybevéve megérdemelték a sikert, a harmadikok a dánok lettek.

Az ukránokkal játszunk a következő vb-ért

Az Eb befejezése napján a magyar válogatott is érdekelt volt, igaz csak a sorsoláson. Nemzeti csapatunk Ukrajnával mérkőzik majd a nyáron a vb-selejtezőn. A tét a 2003-as portugáliai részvétel.

Jegyzőkönyv:
Svédország-Németország 33-31 (13-14, 26-26), hosszabbítás után
Stockholm, Globe Aréna, 14 ezer néző, V: Nacevski-testvérek (macedón)
Gólszerzők: Lövgren 8, Olsson 7, Pettersson 6, Fra:ndesjö, Vranjes 4-4, Wislander 3, Andersson 1, illetve Dragunski, Kretzschmar, Stephan 6-6, Zerbe 4, Schwarzer, Baur 3-3, Kehrmann 2, Von Behren 1

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?