Orsolya
10 °C
21 °C

Svédország negyedszer nyert a kézilabda Eb-n

2002.02.03. 20:44
A svédországi férfi kézilabda Európa-bajnokság fináléjában az elmúlt két kontinensbajnokság első helyezettje, a svéd válogatott a némettel csapott össze. A házigazdák nagyon készültek arra, hogy rutinos csapatuk búcsúfellépésén győztesen hagyja el a játékteret. Az utolsó pillanatban sikerült is megmenteniük a meccset, a hosszabbításban pedig már vitathatatlan volt a svédek fölénye.
A svédek imponálóan játszottak az egész torna során, kétség sem férhetett ahhoz, hogy az egyik legjobb együttes került a fináléba. Ez a kitétel még akkor is igaz, ha a svédek utolsó csoportmeccsükön vereséget szenvedtek a dánoktól. Ennek a kudarcnak azonban szinte valamennyi szakértő taktikai okokat tudott be, hiszen így az oroszok kiestek a további versengésből, míg a dánok bejutottak a négybe, így ha alkalomadtán úgy alakulnak a dolgok, akkor nem az oroszokkal kell mérkőzniük a svédeknek.

Német előnnyel zárult az első félidő

A németek a 78-as győztes világbajnoki döntőjüket követően nem kerültek rangos tornán a győzelem közelébe. Most azonban igen. A meccs előtti esélylatolgatások során igen sokszor elhangzott, hogy a németek egy nehéz elődöntő után gyaníthatóan nem lesznek teljesen fittek.

Az Eb végeredménye:
1. Svédország
2. Németország
3. Dánia
4. Izland
5. Oroszország
6. Franciaország
A németek azonban mint már oly sokszor, most is rácáfoltak az esélyekre, egy elképesztően magas színvonalú és az utolsókig kiélezett küzdelmet láthatott a tizennégy ezres publikum. Az első félidőben a svédek vezettek már két góllal is, de a szünetre mégis a németek vonulhattak egygólos előnnyel, elsősorban a remek kapusteljesítményüknek köszönhetően, no meg a beálló posztján Dragunski tarthatatlan volt.

Kicsúszott a németek kezéből az arany

A második félórában a németek továbbra is igen fegyelmezetten játszottak, de a meccs döntő szakaszában a félidő felénél, amikor három góllal is vezettek, hármas emberhátrányba kerültek, ezzel megadták az esélyt a hat harmincöt év feletti játékost a soraiban tudó házigazdáknak.

A háromkoronások éltek is az eséllyel, egyenlítettek, de ezzel még nem volt vége. A németek megújultak, Kehrmann másfél perccel a vége előtt ismét őket juttatta előnyhöz. Vranjes eladott labdája után a németek már belül az utolsó percen még nagyobb esélyt kaptak, de egy belemenés megfosztotta őket attól, hogy nyerjenek.

Az Eb All Star-csapata:
Kapus: Peter Gentzel (svéd)
Bal szélső: Lars Christiansen (dán)
Bal átlövő: Stefan Lövgren (svéd)
Beállós: Daniel Stefan (német)
Irányító: Magnus Wilander (svéd)
Jobb átlövő: Olafur Stefansson (izlandi)
Jobb szélső: Gyenyisz Krivoslikov (orosz)
A legértékesebb játékos: Wislander
Gólkirály: Stefansson és Lövgren 57-57 találattal
Vranjes jóvátette hibáját

Aztán Staffan Olsson pár másodperccel a vége előtt egyenlített, majd tüstént ezután a félpályáról újabb gólt lőttek a germánok, de ezt nem adták meg a bírók. Jöhetett a hosszabbítás. (Bár az előző találatról még alighanem sok vita lesz.)

Vranjes ekkor javította hibáját, három gólt szerzett, hetest csinált, megállíthatatlan volt az alig százhetven centis játékos. A svédek mindent egybevéve megérdemelték a sikert, a harmadikok a dánok lettek.

Az ukránokkal játszunk a következő vb-ért

Az Eb befejezése napján a magyar válogatott is érdekelt volt, igaz csak a sorsoláson. Nemzeti csapatunk Ukrajnával mérkőzik majd a nyáron a vb-selejtezőn. A tét a 2003-as portugáliai részvétel.

Jegyzőkönyv:
Svédország-Németország 33-31 (13-14, 26-26), hosszabbítás után
Stockholm, Globe Aréna, 14 ezer néző, V: Nacevski-testvérek (macedón)
Gólszerzők: Lövgren 8, Olsson 7, Pettersson 6, Fra:ndesjö, Vranjes 4-4, Wislander 3, Andersson 1, illetve Dragunski, Kretzschmar, Stephan 6-6, Zerbe 4, Schwarzer, Baur 3-3, Kehrmann 2, Von Behren 1