Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromszor már nyert a PriceWaterhouse az olimpián

2002.02.07. 13:56
A PriceWaterhouseCoopers, a világ legnagyobb tanácsadó cége készítheti az olimpiai megvalósíthatósági tanulmányt. A cég magyarországi vezetője, dr. Bienerth Gusztáv kiemelte, hogy az elmúlt néhány olimpiarendezésnél jelen voltak. Az igazgató és Fürjes Balázs miniszteri biztos is hangsúlyozta: csakis 2012-re készülnek, és reális esélyt látnak a győzelemre.
Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban jelentette be, hogy Magyarország harcba száll az olimpiarendezésért. Az időpontot is megjelölte, és azóta felgyorsultak az események. Aláírásgyűjtés indult az olimpiáért, emellett a február elején a PriceWaterhouseCoopers 395 milliós megbízást kapott a megvalósíthatósági tanulmány július 31-i elkészítéséért.

Csak Budapesttel vannak kapcsolatban az angolok

Az angol cég jó ismerős a magyar sportban, hiszen a francia Bouygues, a BS építője is rajtuk keresztül került képbe, és nyerte el a sportcsarnok felépítésére kiírt pályázatot. A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón a vállalat magyarországi vezérigazgatója, dr. Bienerth Gusztáv kijelentette: eddig egyetlen más pályázóval sem állnak kapcsolatban, csak Budapesttel.

Azt is hozzátette, hogy az elmúlt évtizedekben jó néhány ötkarikás játék szervezőbizottságának tanácsokat adtak. 92-ben Barcelonában, 2000-ben Sydneyben, és 204-ben Athénban tevékeny részt vállaltak, vállalnak, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem nyertek mindig, de az elveszített csatákból is tanultak, levonták a konzekvenciákat. (Athén 96-os vereségében nem voltak benne.)

A barcelonai példa tanulságai

Bienerth azt is megjegyezte, hogy az elsődleges cél a 2012-es rendezés, semmiképpen nem a tapasztalatszerzés lesz az irányadó. Bienerth kiemelte: Magyarország előtt Barcelona lehet a példa, hiszen a katalán város vezetői fejében tíz évvel a rendezés előtt fogant meg az ötlet, három évre rá megkapták a jogot - igaz ebben alighanem az akkor NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch is jelentősen segédkezett -, 86-ban uniós tag lett Spanyolország, amelyik döntő lökést adott a rendezés gördülékeny lebonyolításához.

Bienerth azt is hangsúlyozta: mindenképpen az a cél, hogy valamennyi épülő, és építendő létesítmény száz százalékosan utóhasznosítható legyen. Hozzátette: a valós költségek a tanulmányból derülnek ki.

2004-ben már nem lehet lobbizni a rendezésért

Fürjes Balázs az olimpia miniszteri biztosa ezek után kifejtette, hogy azért az angol cégre esett a választásuk, mert a legmélyebb szakmai koncepcióval álltak elő. Fürjes azt sem titkolta, hogy azért kezdődött már meg most a "kampány", mert 2003 decembere után - ez az utolsó határidő a pályázat benyújtására -, már nem lesz alkalmuk lobbizni a magyar rendezés érdekében. Mi több, nem is nézik jó szemmel a NOB elöljárói, ha a Magyarország diplomáciai lépéseket tesz. Salt Lake City is fontos hely lesz e tekintetben.

Március negyedikétől hetente kívánják tájékoztatni a sajtót arról, hogy milyen munkálatokkal végeztek az adott periódusban. A miniszteri biztos megnyugtatta az adófizetőket is. Szerinte, ha már uniós tagok leszünk, akkor központi forrásokból is lehet igényelnünk - Athénban például egyharmad ez az arány -, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy nem kizárólag Magyarország finanszírozza a beruházásokat.

Reális az esély a sikerre

Azt sem rejtette véka alá, hogy a legfontosabb időpont 2004 nyara lesz, hiszen a kandidálók közül akkor emelik ki az öt legérdemesebbet - a pillanatnyi helyzet szerint tizenöt vetélytárssal kell számolni -, akik közül 2005-ben döntik el ki lesz a házigazda. Mindkét vezető úgy véli: reális az esély arra, hogy ebben az öt városban helyet kapjon Budapest, mint ahogy arra is, hogy a végső győzelmet megszerezze.