Jolán
2 °C
4 °C

Baumgartner Zsolt drámai balesete

2002.02.15. 15:26
Súlyos, ugyanakkor szerencsés balesetet szenvedett csütörtök késő délután Estorilban Baumgartner Zsolt. A magyar Formula-3000-es pilóta az idény első hivatalos tesztelésén több mint 200 kilométeres sebességgel vágódott a gumifalnak, majd azt áttörve a szalagkorlát állította csak meg. Baumgartner szerencsére komolyabb sérülés nélkül úszta meg a drámai ütközést, és a saját lábán hagyta el a baleset helyszínét.
A magyar versenyző péntek délután tér vissza Budapestre, majd azonnal speciális orvosi vizsgálatnak vetik alá, mivel nyaki fájdalmai meglehetősen erősek. Az elsődleges szakértői vizsgálatok, és a Nordic-csapat állásfoglalása szerint egyértelmű, hogy nem vezetői hiba, hanem műszaki probléma állt az ütközés hátterében.

Baumgartner Zsolt
A fékcső meghibásodása miatt sodródott ki

Információink szerint az egyik fékcső meghibásodása miatt "szállt el" a fékberendezés a célegyenes végében, ahol Baumgartner gyakorlatilag lassítás nélkül vágódott ki a pályáról.

Chris Moower a Nordic racing csapatfőnöke jelezte, hogy alaposan kivizsgálják a történteket, ugyanakkor örömét fejezte ki amiatt, hogy a baleset szerencsésen végződött.

A célegyenes végén szállt el

Baumgartner Zsolt így emlékszik a történtekre: "Egy 1.5 kilométer hosszú, szinte teljesen egyenes szakasz után érkeztem a célegyenes végére, ahol fékezni akartam, de hiába, mert beesett a fékpedál. Egy pillanatra megijedtem, és még egy fékezéssel próbálkoztam, de az is hiábavaló kísérlet volt. Ekkor azonnal visszaváltottam, de az autó akkor már a kavicságyon volt, és ez a fajta lassítási mód is hatástalanná vált."

"A következő pillanatban - folytatta - már bele is csapódtam a gumifalba, majd a szalagkorlát állított meg. Az ütközés erejére jellemző, hogy a háromsoros gumifalat áttörtem, és a gumik mögött lévő szalagkorlát is U-alakban meghajolt. Mivel nem veszítettem el az eszméletemet, és nem ért komolyabb sérülés, így szinte azonnal kikászálódtam az autóból, és elhagytam a helyszínt."

Négy tizednyire volt a harmadik helytől

Baumgartnernek egyébként eddig nem ment rosszul a versenyzés, hiszen a Nordic másik versenyzőjét, az ausztrál Ryan Briscoe-t közel fél másodperccel verte, ami a házi összevetésben igen sokat jelent. Összesítésben egyébként a nyolcadik helyet szerezte meg, de kevesebb mint négy tizedre volt a harmadik pozíciótól.

A korábban már a Forma-1-ben is bemutatkozó, és a teszten most legjobb időt elérő Tomas Enge ugyan közel 1 másodpercnyire volt tőle, de egyelőre nem az ő legyőzése a cél, ráadásul ő fűtött gumival ment.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?