Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Baumgartner Zsolt drámai balesete

2002.02.15. 15:26
Súlyos, ugyanakkor szerencsés balesetet szenvedett csütörtök késő délután Estorilban Baumgartner Zsolt. A magyar Formula-3000-es pilóta az idény első hivatalos tesztelésén több mint 200 kilométeres sebességgel vágódott a gumifalnak, majd azt áttörve a szalagkorlát állította csak meg. Baumgartner szerencsére komolyabb sérülés nélkül úszta meg a drámai ütközést, és a saját lábán hagyta el a baleset helyszínét.
A magyar versenyző péntek délután tér vissza Budapestre, majd azonnal speciális orvosi vizsgálatnak vetik alá, mivel nyaki fájdalmai meglehetősen erősek. Az elsődleges szakértői vizsgálatok, és a Nordic-csapat állásfoglalása szerint egyértelmű, hogy nem vezetői hiba, hanem műszaki probléma állt az ütközés hátterében.

Baumgartner Zsolt
A fékcső meghibásodása miatt sodródott ki

Információink szerint az egyik fékcső meghibásodása miatt "szállt el" a fékberendezés a célegyenes végében, ahol Baumgartner gyakorlatilag lassítás nélkül vágódott ki a pályáról.

Chris Moower a Nordic racing csapatfőnöke jelezte, hogy alaposan kivizsgálják a történteket, ugyanakkor örömét fejezte ki amiatt, hogy a baleset szerencsésen végződött.

A célegyenes végén szállt el

Baumgartner Zsolt így emlékszik a történtekre: "Egy 1.5 kilométer hosszú, szinte teljesen egyenes szakasz után érkeztem a célegyenes végére, ahol fékezni akartam, de hiába, mert beesett a fékpedál. Egy pillanatra megijedtem, és még egy fékezéssel próbálkoztam, de az is hiábavaló kísérlet volt. Ekkor azonnal visszaváltottam, de az autó akkor már a kavicságyon volt, és ez a fajta lassítási mód is hatástalanná vált."

"A következő pillanatban - folytatta - már bele is csapódtam a gumifalba, majd a szalagkorlát állított meg. Az ütközés erejére jellemző, hogy a háromsoros gumifalat áttörtem, és a gumik mögött lévő szalagkorlát is U-alakban meghajolt. Mivel nem veszítettem el az eszméletemet, és nem ért komolyabb sérülés, így szinte azonnal kikászálódtam az autóból, és elhagytam a helyszínt."

Négy tizednyire volt a harmadik helytől

Baumgartnernek egyébként eddig nem ment rosszul a versenyzés, hiszen a Nordic másik versenyzőjét, az ausztrál Ryan Briscoe-t közel fél másodperccel verte, ami a házi összevetésben igen sokat jelent. Összesítésben egyébként a nyolcadik helyet szerezte meg, de kevesebb mint négy tizedre volt a harmadik pozíciótól.

A korábban már a Forma-1-ben is bemutatkozó, és a teszten most legjobb időt elérő Tomas Enge ugyan közel 1 másodpercnyire volt tőle, de egyelőre nem az ő legyőzése a cél, ráadásul ő fűtött gumival ment.