Tvrtko megdöntötte a Király(ságo)t

2002.02.15. 15:55
Véget ért a Vujity Tvrtko kontra Király Sándor kosárlabdaedző ügy. Mint ismert, a tv2 riportere -magánszemélyként- több vizsgálatot is kezdeményezett annak megállapítására, miért kellett egy válogatott játékosnak (feleségének Zsolnay Gyöngyinek) ideje korán abbahagynia pályafutását, illetve milyen feltételekkel kaphat ma működési engedélyt egy edző. Ez utóbbi vizsgálatnak és a Legfőbb Ügyészség határozatának esett áldozatul a Szeged jelenlegi edzője, Király Sándor, akit pénteken menesztettek.
Vujity Tvrtko nem is gondolta mekkora lavinát indít el, amikor októberben - még név megjelölése nélkül- bocsánatkérésre szólította fel felesége egyik korábbi edzőjét. Ő akkor még csak a felesége - Zsolnay Gyöngyi 110-szeres válogatott kosárlabdázó - igazát kereste. Zsolnaynak makacs térdsérülése miatt kellett 27 évesen felhagyni az aktív sportolással.

A tv2 riportere szerint azonban a játékos egyik korábbi edzője, szakmai hozzá nem értésével és diktatórikus módszereivel jelentősen hozzájárulhatott felesége sérüléséhez. Hasonló panasszal élt Király Sándor több korábbi játékosa is.

A pénz nem lehet mentség mindenre

Zsolnay Gyöngyi
Tvrtko már egy tavaly októberi sajtótájékoztatón is elmondta, nem lehet mentség egy több tízmillióért összevásárolt sztárcsapattal kivívott ezüst- és bronzérem az alapvető szakmai tudás és alapvető tanulmányok hiányosságára. Király Sándornak pedig még most sincs meg az NB1-es ténykedéshez szükséges sem középfokú, sem szakedzői végzetsége. Ezt már akkor is papírokkal tudta alátámasztani a riporter, mára azonban mindez hivatalossá vált.

Király Sándor megijedt, és ezek után bocsánatot kért egykori játékosától Zsolnay Gyöngyitől, és ezzel Tvrtko és felesége az ügy erkölcsi részét lezártnak tekintették.

Az ügy azonban ennyivel nem fejeződött be, a riporter még mindezek előtt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez fordult, majd később annak határozatát megküldte a Legfőbb Ügyészségnek, mint a MKOSZ törvényességi felügyeletét gyakorló szervének azt kérve, vizsgálják meg, a szövetség törvényesen ad-e ki edzői működési engedélyeket a jelenlegi rendszerben. Az ügyészség határozata szerint a riporter kérelme megalapozott.

Az Index meg nem erősített információi szerint jelenleg több olyan tréner is dolgozik a legmagasabb osztályban, akinek ehhez nincs meg a kellő képzettsége.

Az ügyészségi határozat legfontosabb pontjai:
Az elnökség 54/2001. (12.11.) sz. határozata értelmében:

Az elnökség úgy döntött, hogy a jövőben maga kíván dönteni - a szakmai alelnök előterjesztése alapján - a méltányosságból kiadandó edzői működési licencekről.

A 2002/2003. bajnoki évtől kezdődően és a jövőre vonatkozóan az Elnökség a nem megfelelő szakképesítéssel rendelkező edzőket a méltányossági működési engedély megadásakor kötelezze a kívánt (előírt) szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányok elkezdésére és befejezésére.

Ez alól felmentés csak rendkívül indokolt esetben, az 50. életévüket betöltő és 20 év szakmai gyakorlattal rendelkező edzők esetében adható.

A felmentést azonban csak valóban rendkívül indokolt esetben akkor adják meg, ha a kérelmező, mindkét feltételnek megfelel.

Király: Mindegy hogy "és" vagy "vagy"

Király Sándor úgy értelmezte a Legfőbb Ügyészség határozatát, hogy továbbra is betöltheti a vezetőedzői posztot. Király szerint ő már 22 éve edző, tehát megvan a húsz éves szakmai gyakorlata. Az Index azon felvetésére, hogy ez csak akkor érvényes, ha betöltötte 50. életévét is, azt mondta: rosszul tudjuk. Egyébként is, rajta kívül még tizennégy edző nem rendelkezik megfelelő papírokkal.

Király szerint teljesen mindegy, hogy az "és" netán a "vagy" szó szerepel a mondatban. Mint érdeklődésünkre elmondta, ő az egyik tételnek megfelel, és miután - saját elmondása szerint- a második legeredményesebb honi kosárlabdaedző a szövetség, valamint a Liga vezetői is biztosították róla, hogy nyugodtan dolgozhat tovább. A csapat vezetői azonban másként vélekedtek, és pénteken délelőtt egyhangú szavazással felmentették a munkavégzés alól.

A szövetségben másként látják

Vujity Tvrtko
Bodrogváry Iván főtitkár az ügyben elzárkózott a nyilatkozat elől, bár ő korábban úgy vélte, hogy Király 2002 őszéig nyugodtan ülhet kispadon.

Az eset konzekvenciája egyértelmű: megfelelő edzői papírokkal nem rendelkező edzők kötelesek elvégezni a szükséges iskolát.

Tvrtko nem kívánta kommentálni a döntést

Azt már csak mi tesszük hozzá: Igen furcsa, hogy egy kívülálló amatőr kutakodása kell ahhoz, hogy egy szövetségben rend legyen. . .

Ennek valószínűleg Király Sándor örül a legkevésbé. . .