Háromezer milliárd forintba kerül a budapesti olimpia

2002.03.06. 16:47
A következő tíz évben összesen 3000 milliárd forintot kell költeni a 2012-es budapesti olimpia megrendezésére - hangzott el a magyarországi ötkarikás játékok gazdasági hátterét vizsgáló fórumon. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint ebből az összegből az olimpiához kötődő, egyébként nem tervezett kiadás 700 milliárd forint lenne. A költségeket állami, önkormányzati pénzekből valamint magántőkéből kívánják fedezni, de számítanak az Európai Unió támogatására is.
"Ha Budapest megkapja a 2012-es nyári olimpiai játékok rendezési jogát, akkor a várható összköltségek elérhetik a 3000 milliárd forintot" - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az "Olimpia és gazdaság" című kamarai fórumon, Budapesten.

Repülőtér és autópálya is épül

Parragh László
Az elnök azonban hangsúlyozta, hogy ebből konkrétan az olimpiához kötődő kiadás 700 milliárd forint lenne, míg a fennmaradó 2300 milliárd forintot olyan infrastrukturális beruházásokra költik, melyeket az olimpia nélkül is meg kellene valósítani. Így tervezik a Ferihegy C termináljának megépítését, a Budapest-Ferihegy közötti jobb összeköttetés megteremtését, az M0-ás, M5-ös autópálya befejezését, illetve a 6-os út fejlesztését.

Parragh részletezte a kiadásokat is: a sportberuházások 445 milliárd forintba kerülnének, míg a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére közel kétezer milliárd forintot fordítanának. A turisztikai infrastruktúra fejlesztése 323 milliárd, a turisztikai vonzás erősítésére 220 milliárd forintot kellene költeni.

A pontos számok még nem ismertek

Az elnök a számok pontosságát firtató kérdésünkre azonban hozzátette, hogy "nagy hibát követ el, aki egyetlen számmal akarja leírni a költségeket, hiszen az olimpiai kiadások mellett például a beáramló tőkehez kapcsolódó költségekről még hozzávetőleges számításokat sem lehet készíteni."

Parragh László szerint a beruházások forrásait állami, önkormányzati, magántőkéből illetve az Európai Uniós pénzekből kell megteremteni. Összehasonlításképp: az athéni olimpia összköltsége 9,3 milliárd euró, azaz 2,325 milliárd forint, melyből az Európai Unió 3,03 milliárd eurót állt.

Számítanak az Európai Unió támogatására

A konferencián jelen lévő dr. Fürjes Balázs, miniszteri biztos megerősítette, hogy számítanak az Európai Unió felzárkóztatási és kohéziós alapjainak támogatására, hiszen Magyarország 2004-re, vagy legkésőbb 2006-ra tagja lesz a közösségnek. A miniszteri biztos szerint várhatóan meg is kapjuk ezeket az összegeket, hiszen ellentétben a mezőgazdasági támogtásokkal, ebben a kérdésben nincs vita az Unión belül.