Veszélyben a pekingi olimpia

2002.03.07. 17:26
Pekingen csak tavaly, közel húsz nagyobb homokvihar söpört végig. A meggondolatlan fakitermelésnek hála, a 2008-as olimpia szervezői most a játékok biztonságát féltik a homoktól. Megoldásként már egy védőfal felállítása is felmerült.
A 2008-as pekingi játékok szervezőinek egy komoly természeti tényezővel szemben kell minél előbb védelmet találniuk. Ez pedig a homok.

Kínában az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a fakitermelés. Hiába hangoztatták a kínai környezetvédők már régóta, hogy komoly következményei lehetnek az évek óta tartó meggondolatlan munkálatoknak, eddig senki nem hitt nekik.

Mára már a parlament is foglalkozik az üggyel, és egyes politikusok javaslatára azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy védőfalat húznak a főváros köré. Máskülönben az egyre gyakoribb homokviharok teljes egészében tönkretehetik a 2008-as ötkarikás játékokat.

Pekingben tavaly 18 komolyabb homokvihar "tette tiszteletét", nem kis károkat okozva. Szakértők szerint a viharok Belső-Mongólia sivatagos területeiről indultak el. Eddig az erdők felfogták a homokot, ám a felelőtlen termelési láznak hála, a városok "védtelenek" maradtak. Statisztikák szerint, Kínában 1994 és 1999 között 52 ezer négyzetkilométerrel nőtt a sivatagos területek nagysága.