Üzletemberek klubja a budapesti olimpiáért

2002.03.07. 17:27
Demján Sándor, Somody Imre, Sugár András és több közismert üzletember társaságot alapított a 2012-es budapesti olimpia megrendezésének támogatására. Az Orbán Viktor miniszterelnökkel történt megbeszélés után megállapodtak, mely szerint a "Társaság az olimpiáért" elnevezésű civil szervezetet országos méretű klubhálózattá fogják átszervezni.
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben fogadta a gazdasági élet illusztris képviselőit, így Demján Sándort, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnökét, Sugár Andrást, a Westel Rt. vezérigazgatóját és Somody Imrét, a Somody Kft. ügyvezető-tulajdonosát. A névsorból kitűnik, hogy elsősorban azok üzletemberek látogattak el az Országház Gobelin termébe, aki már korábban hitet tettek a 2012-es budapesti olimpia megrendezése mellett.

Új civil szervezet alakult

A megbeszélés végén bejelentették, hogy az eddig informális tanácsadó testületként működő csoport létrehozta a "Társaság az olimpiáért" elnevezésű civil szervezetet, amelynek az lesz a feladata, hogy azok számára, akik tenni akarnak az ötkarikás játékokért lehetőséget teremtsen az aktív közreműködésre.

Országos klubhálózattá fejlesztik

Somody Imre szerint a civil egyesület akár országos klubhálózatként is működhet, "melynek révén lehetőség nyílik arra, hogy több tíz- vagy százezer közreműködő bekapcsolódjon az előkészítésbe." Az üzletember az olimpiai esélyekkel kapcsolatban kijelentette : most már igazából senki sem arról beszél, hogy lesz-e olimpia, hanem arról, hogy mikor fog Magyarország otthont adni az ötkarikás játékoknak. A tervek szerint az egyesület tagjai rendszeresen, előreláthatólag kéthavonta fognak találkozni.

Márciusban már többet tudunk

Az eszmecserén jelen volt Bienerth Gusztáv, az olimpiarendezéssel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányt készítő PriceWaterhouse Coopers tanácsadó cég magyarországi vezérigazgatója is, aki tevékenységük jelenlegi állapotáról, illetve a közeljövő feladatairól számolt be.

Azt ígérte, hogy március végén, április közepén már érdemi információkkal szolgál. Először arra lehet majd választ kapni, hogy mi az elvárás, hol tartunk és milyen fejlesztési terveket kell kiegészíteni, a következő lépésben pedig várhatóan már az olimpiai falu lehetséges helyszíneire is javaslatot tesznek. Végül pedig el kell elkészíteni egy pénzügyi tervnek is, amiből világosan kiderül, hogy mibe kerül az olimpiarendezés, és hogyan lehet azt finanszírozni. A megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásának a határideje július 31-e.

Társaság az olimpiáért

A Társaság az olimpiáért elnevezésű civil szervezetet ugyanazok alapították, akik tavaly december 11-én a Centrál Kávéházban a 2012-es magyarországi rendezés lehetőségeit vitatták meg, majd január 16-án az Ifjúsági és Sportminisztérium felhívásában társadalmi összefogást szorgalmaztak az ügy érdekében.

Az alapítók névsora:
Bajnai Gordon, a Wallis Befektetési Rt. vezérigazgatója
Berényi János, a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasúttársaság elnök-vezérigazgatója
Csák János, a CAIB Tőkepiaci Rt. vezérigazgatója
Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke
Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Patai Mihály, az Allianz Hungária Biztosító Rt. elnök-vezérigazgatója
Somody Imre, a Somody Kft. ügyvezető-tulajdonosa
Spéder Zoltán, az OTP Bank Rt. alelnöke
Sugár András, a Westel Rt. vezérigazgatója
Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke
Vereczkey Zoltán, a Volánbusz Rt. vezérigazgatója
Tőkés Rudolf egyetemi tanár
Tölgyessy Péter , a Fidesz országgyűlési képviselője