Kutyáját okolja a doppingoló kerékpáros

2002.03.07. 15:03
Frank Vandenbroucke, belga profi kerékpáros szerint az elmúlt héten, egy rendőrségi házkutatás során a lakásán talált nagy mennyiségű doppingszert nem ő, hanem az azóta elpusztult kutyája szedte. Ha a bíróság nem fogadja el érvelését, akkor akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik a két éve Világ Kupa viadalt nyert versenyzőt.
Ha egy sportoló lebukik a doppingvizsgálaton, általában igyekszik megmagyarázni a lehetetlent. A lehető legelképesztőbb okokat találják ki, a kifogásoknak mindössze adott versenyző fantáziája szab határokat. Vannak persze adott sémák, melyeket mindig elő lehet húzni a tarsolyból: leggyakrabban asztmára, hátfájásra és ki tudja, milyen betegségre szedett gyógyszer mellékhatásaira hivatkoznak.

A merészebbek felháborodottan csalást emlegetnek (összecserélték a mintákat, mindenféle port tettek italba, ételbe stb), míg a kevésbé leleményesek struccpolitikát folytatva egyszerűn a eltűnnek a érdeklődők tekintetei elől (ld. Mühlegg).

A kerékpáros magyarázata

Frank Vandenbroucke
Ha a fantáziadús magyarázatokat egy képzeletbeli zsűri osztályozná, akkor alighanem Frank Vandenbroucke belga profi kerékpáros vinné el a pálmát, aki szerint a lakásán talált doppingszerek jelentős részét kutyája szedte. "A clenbuterol nevű doppingszer az azóta elpusztult kutyámnak kellett, a morfiumot a tavalyi kartörésem után írták fel nekem, az EPO pedig bontatlan csomagban volt" - közölte a 27 éves versenyző, akivel csapata, a Domo azonnali hatállyal szerződést bontott.

A klub szóvivője egyelőre kissé szkeptikusan nyilatkozott a kerékpáros a bűnösségéről, csupán annyit jegyzett meg, hogy amennyiben a gyanú alaptalannak bizonyul, visszaveszik Vandenbroucke-ot. Azonban ha bebizonyosodik bűnössége, akkor a bíróság egy hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

Balszerencsés lebukás

A belga versenyző egy hete bukott le, számára meglehetősen balszerencsés körülmények között. Egy járőr gyorshajtás miatt igazoltatta Vandenbroucke orvosát, Bernard Sainzot, akinek átkutatott autójában nagy mennyiségű amfetaminra bukkantak. A doktor akkor bevallotta, hogy a szereket Vandenboucke-nak vitte.

Börtön fenyegeti a versenyzőt

Innen már nem volt megállás, beindult az igazságszolgáltatás gépezete: a rendőrök az orvost letartóztatták, a kerekpárost ugyan a kihallgatás után elengedték, ám nem úszta meg ennyivel: továbbra is tiltott szerek birtoklásával vádolják a versenyzőt. Egyesülete, a Domo sem kegyelmezett, a csapat vezetősége azonnali hatállyal elbocsátotta Franck Vandenbroucke-ot.

Vandenbroucke 1998-ban és 1999-ben érte el legjobb eredményeit, előbb megnyerte a Paris-Nice, majd egy évvel később a Világ Kupa-sorozatba tartozó Liege-Bastogne-Liege viadalt. Ezt követően azonban visszaesett, és alig indult versenyen. Az 1974-ben született kerekes korábban a Lotto, a Mapei, a Cofidis és a Lampre alkalmazásában állt.