Erdei és Klicsko is kiütéssel győzött

2002.03.18. 14:41
Erdei Zsolt a második menetben kiütéses győzelmet aratott az amerikai Anthony Stephens ellen a stuttgarti profi ökölvívó gálán. Az amatőrként világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes félnehézsúlyú magyar bokszoló ezzel tizedik mérkőzését is megnyerte (ebből 8 k.o.) a hivatásosok között. A gála csúcsmérkőzésén megvédte világbajnki címét Vladimir Klicsko, miután a nyolcadik menetben kiütötte Frans Bothát.
Tizedik profi ökölvívó mérkőzésére készülődött amatőr világ és Európa-bajnokunk, Erdei Zsolt. A stuttgarti gálán az a 37 éves Anthony Stephens várt Erdeire, aki fénykorában háromszor is megpróbálkozott elhódítani a világbajnoki övet.

Az első menetben kezdetén pedig nem úgy tűnt, hogy könnyed győzelem lesz a vége. Az amerikai gyors balegyenesekkel próbálkozott, Erdei csak arra ügyelt, hogy biztosan hárítsa ellenfele próbálkozásait, és közbeütéseivel megnyerje a menetet.

Nem voltak egy súlycsoportban

A folytatásban már kiütközött a két versenyző közötti klassziskülönbség. Stephens láthatóan lelassult, ütései pontatlanná váltak. Erdei viszont egyre inkább belendült, és második menetben egy jól eltalált ütéssel véget vetett a mérkőzésnek. Így az előzetes várakozásokkal szemben sokkal könnyebben gyűjtötte be tizedik győzelmét, és egyben nyolcadik kiütéses sikerét is aratta.

Erdei a mérkőzés után, az RTL Klubnak adott nyilatkozatában maga is elismerte, hogy nem számított ilyen gyors győzelemre. Amatőr világbajnokunk előzetesen úgy számolt, hogy legalább hat-hét menetet biztosan végig kell majd bokszolnia, de természetesen egyáltalán nem boldogtalan a gyors befejezés miatt. Elmondása szerint legközelebb májusban lép a kötelek közé, címmérkőzést pedig várhatóan egy-másfél év múlva fog vívni.

Juan Carlos Gomez könnyedén győzött

A cirkálósúly világbajnoki övéről lemondó, immár nehézsúlyú kubai Juan Carlos Gomez sem izzadt meg túlságosan az amerikai Ken Murphy ellen. Már az első menetben egyértelművé tette a kubai, hogy ellenfelével csupán a mérlegen voltak egy súlycsoportban. Mindössze az volt a kérdés, hogy mikor fogja kiütni amerikai vetélytársát a félelmetesen keményen ütő ex-világbajnok. Meglepő módon jó kedélyét Murphy nem vesztette el még a negyedik menetben sem, amikor időlegesen padlót fogott: nevetve folytatta a tovább a találkozót. Gomez az ötödik menetben unta meg a játszadozást, és végül technikai K.O.-val diadalmaskodott.

Megvédte címét Vladimir Klicsko

A gála csúcsmérkőzését Vladimir Klicsko és Frans Botha vívta a WBO nehézsúlyú világbajnoki címéért. A címvédő ukrán eddigi 38 meccsén 37-szer győztesen hagyta el a ringet. Dél-afrikai ellenfele igazi rutinos rókának számít a szakmában, hiszen már olyan nagynevű ellenfelek ellen is bokszolt, mint Lennox Lewis és Mike Tyson.

Kiegyenlített első három perc után a második egyértelműen Klicsko fölényét hozta: többször is tisztán találta el ellenfelét. Botha jobbára csak a birkózásban jeleskedett, először csupán a negyedik menetben tudta komolyabban eltalálni a világbajnokot.

Az ötödik menetben továbbra is érvényesült Klicsko akarata, több, látványos ütéssel állította meg vetélytársát. A hatodik és hetedik menetben már egyértelművé vált az ukrán fölénye, és mindannyiszor úgy tűnt, hogy akár idő előtt is befejeződhet a találkozó. A nyolcadik menetben aztán be is következett, ami várható volt: Klicsko egy ellenállhatatlan kombináció után kiütötte Bothát.