Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kikapott a Pécs és a Sopron az Euroligában

2002.03.19. 21:17
Vereséget szenvedett a GySEV-Ringa együttese Rózsahegyen a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének első mérkőzésén. A találkozón döntőnek bizonyult a második negyed, amit 17 ponttal nyert meg szlovák bajnok. Kikapott a másik, még versenyben lévő magyar együttes, a Mizo-Pécs VSK is: a baranyaiak afrancia valenciennes otthonában szenvedtek ötpontos vereséget. A második mérkőzéseket csütörtökön játsszák Sopronban és Pécsett.
A csoportmérkőzések befejezése után már egyenes kieséses rendszerben folytatódott a női kosárlabdázók Euroligájának küzdelmei. A párharcok két nyert mérkőzésig tartanak, és elsőként a csoportban előkelőbb helyen végzet együttes játszhatott otthon (a második mérkőzéseket - felcserélt pályaválasztói joggal- csütörtökön, míg az esetleges harmadik összecsapásokat a jövő hét csütörtökén játsszák). Így a még versenyben lévő két magyar gárda, a Mizo-Pécsi VSK és a GySEV-Ringa is idegenben debütált a Final Fourért folyó párharcban: a baranyaiak Valenciennes-ben, míg a soproniak Rózsahegyen készültek

Nehéz mérkőzés elé nézett a GySEV Ringa, hiszen ahhoz Ruzomberokhoz látogatott, amely az idei kiírásban mindössze egy vereséget szenvedett hazai pályán, - a Bourges tudott nyerni Rózsahegyen - és legyőzte többek között a PVSK-t is.

A rózsahegyiek igazolták is félelmetes hírüket, és már rögtön a mérkőzés elején magukhoz ragadták a kezdeményezést. Szerencsére a mieink nem ijedtek meg a saját árnyékuktól és a meglehetősen góldús első negyedet- összesen ötven pontot dobtak a csapatok- sikerült döntetlenre hozniuk (25-25).

A folytatásban egyre inkább elhúzott a hazai gárda (utólag könnyen megállapítható: itt úszott el a mérkőzés)- amely többször átlépte a lélektanilag fontos tízpontos határt- és félidő végén már 55-38-ra vezetett a négyezer szlovák néző legnagyobb örömére.

A harmadik negyedben még egyszer utoljára felcsillant a felzárkózás reménye, hiszen Baloghék először nyertek negyedet a mérkőzés során, de a hajrá ismét a hazaiaknak sikerült jobban. Megközelítették a 100 pontot is, de 96- 79-után már csak soproni kosarak születtek, így végeredményben a Ruzomberok 96-83-ra győzött, amely azt jelenti, hogy összesítésben 1-0-s előnnyel várhatják a csütörtöki soproni visszavágót.

Eredmény
negyeddöntő 1. mérkőzés:
Ruzomberok (szlovák) - GYSEV-Ringa 96-83 (25-25, 30-13, 19-23, 22-22)

Rózsahegy, 4000 néző, V: Atanaszov (bolgár), Bachanski (lengyel)
Pontszerzők: Bogojevic 26, Mandic 23/6, Vesel 15/3, Alessandra 13, Pavlickova 11, Bielikova 8/3, illetve Balogh 22/3, Kovacova 18, Zirkova 15, Vilipic 15, Seres 4, Eördögh 4, Dénes 3/3, Bevilaqua 2
A második mérkőzést csütörtökön 18 órától Sopronban rendezik.

Kikapott a Pécs is

A másik magyar együttes, a MiZo-Pécsi VSK is hasonlóan nehéz feladat előtt állt, hiszen a Rátgéber László tanítványai a végső győzelemhere is esélyes, francia Valenciennes-hez látogattak. A magyarok reményét leginkább az éltette, hogy immár a nemzetközi színtéren is bemutatkozhatott a gárda új szerzeménye, az orosz klasszis, Marija Sztyepanova. Az első felvonásban bár végig a hazaiaknál volt az előny 8-7 (Iványi triplája után), 10-8-ra is vezettek, ám nem tudták leszakítani a mieinket. Főleg a kihagyott büntetőket sajnálhatták a baranyaiak: Tuvics és Sztyepanova egyaránt két-két alakalommal hibázott (20-16).

A második negyedben egyre jobban belelendült a vendégcsapat és Csák hárompontosával már egy pontra megközelítették a franciákat (24-23) Sőt, Pechova találataival egy perccel a szünet előtt utolérte ellenfelét pécsi gárda (32-32) Az utolsó másodpercekben Iványi még végtelen nyugalommal beszórt két büntetőt, így maradt az első húsz perc után a döntetlen (36-36).

Aligha mondott túl sok szépet a hazaiak szakvezetője az öltözőben, mert tanítványai igencsak felpaprikázva kezdték a második játékrészt. Alaposan meglepték a MiZót, és elhúztak 47-40-re. A negyed közepén az egyre magabiztosabban dobó Sztyepanova vezérletével feltámadtak a mieink, és egy 7-0-ás sorozatot produkálva ismét feljöttek a játékrész végére (62-58).

A záró tíz perc első fele leginkább a kimaradt pécsi ziccerről maradt emlékezetes: több alakalommal is biztos pontnak látszó dobásokat hibáztak el a pécsi hölgyek (70-64). Hiába dobott Ujvári nagyszerű betörés után kosarat, egyre több, egyébként könnyedén elkerülhető hiba csúszott a magyarok játékába (73-65). Ekkor szándékos szabálytalanságot fújtak a bírók a franciák palánkja alatt, és lehetősséggel éltek is Iványiék: két büntető mellett a visszakapott labdából is sikerült kosarat szerezni (73-70).

Az utolsó percre ötpontos előnnyel érkezett a Valenciennes és gyakorlatilag végig kijátszva (!) a hátralévő időt, megtartották előnyüket, és megnyerték a mérkőzést ( 75-70). A visszavágó - akárcsak Sopronban - csütörtökön, 18 órakor kezdődik.

Eredmény
negyeddöntő 1. mérkőzés:
Valenciennes (francia)-Pécsi VSK 75-70 (20-16, 16-20, 25-22, 14-12)
Valenciennes, 3500 néző, V: Leemann (svájci), Yesiloglu (török)
Pontszerzők: Lawson 26/6, Wauters 17/3, Feaster 10/6, Fijalkowski 10, Béres 8, Le Drean 2, Sauret 2, illetve Iványi 13/3, Csák 12/3, Tuvic 10/3, Károlyi 10/6, Sztyepanova 10, Ujvári 6, Pechova 4, Delmis 3/3, Keller
A második mérkőzést csütörtökön 18 órától Pécsen rendezik.
Rátgéber László vezetőedző: "A hajrában úgy éreztem, hogy meg tudjuk fordítani a mérkőzést, de néhány apró hiba miatt mégis vesztettünk. Jövő héten visszajövünk Valenciennes-be!"