Fél lábbal a BL döntőjében a Fotex

2002.03.24. 18:13
Négy magyar kézilabda csapat is színre lépett a hétvégén a kupaküzdelmekben. A mérlegük kedvező, hiszen mindkét női csapatunk, a Ferencváros és a Győr is a négy közé jutott, előbbi a BL-ben utóbbi az EHF Kupában. A férfiaknál már a négy között játszott a Fotex és a Dunaferr is. Előbbi a BL-ben magabiztos győzelmet aratott, míg utóbbi - hazai pályán - egy góllal alulmaradt a német Flensburggal szemben.
Vasárnap délután telt ház várta a Veszprém és a Bajnokok Ligája címvédő spanyol Portland San Antonio találkozóját. A Fotex története során először jutott be a legrangosabb sorozat elődöntőjébe, igaz korábban - immár tíz éve - elhódította a KEK-et. A hazaiak idén elképesztő teljesítményt nyújtottak otthonukban, a riválisaiknak rendre vereséggel kellett távoznia a felújított arénából.

Szaracsevics ezúttal is tarthatatlan volt

A Veszprém azonban ezúttal ráijesztett a szurkolóira, hiszen az elején némiképp kapkodva játszottak, a vendégek pedig az orosz Jakimovics révén érték el találataikat. (Egyszer két góllal is vezettek.) A félidő derekára viszont elkapta a fonalat a Fotex. 8-7-nél átvették a vezetést, és már nem is adták kia kezükből. Szaracsevics brillírozott, Éles és Pásztor is hozzátette a góljait a többihez, és a korábban a Dunaferrt erősítő Hernandez tehetetlen volt velük szemben. (Igaz mindehhez az is kellett, hogy egy lövés szerencsétlenül találja el, és ápolják.)

A Veszprém a félidő végére elhúzott - 14-10 fordultak a felek -, az időkérés sem segített a tavalyi győztesen. A második félidőben még nagyobb tempóra kapcsoltak a hazaiak, és ha Szaracsevics el is fáradt, a többiek - Éles, Perez, Dzomba valamint a hat góljával a legeredményesebb Jovics - tudták pótolni az öreget. És persze ne felejtsük el Sterbik Árpádot, aki megbabonázta a spanyolokat, négy büntetőt és megannyi lövést hárított.

A végeredmény 27-19 lett, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a jövő heti pamplonai visszavágót jelentős előnnyel kezdheti a Fotex. A másik meccsen a Magdeburg a dán Koldingot verte tíz góllal így alighanem a Veszprém által a csoportmeccseken már legyőzött német csapat lesz az egyik finalista. A másik remélhetőleg a magyar csapat.

Nehéz helyzetben a Dunaferr

Másik férfi csapatunknak, a Dunaferrnek a KEK-ben a német Flensburg jutott. A germánok tavaly a Fotexet ütötték el a továbbjutástól a BL-ben, ráadásképpen úgy, hogy a nyolc között mindkétszer legyőzték. A Dunaferr most nagyon fogadkozott, hogy mindez nem fordulhat még egyszer elő, de csalódniuk kellett.

Borzalmas kezdés után - hat góllal is vezettek az első játékrészben a vendégek - a másodikban valamelyest magára találtak Kuzmicsovék, de ez is kevés volt ahhoz, hogy ne vereséggel fejezzék be a meccset. Mivel az átlövők mérsékelt teljesítményt nyújtottak, korántsem lehet csodálkozni az eredményen. A hajrában ugyan esélye volt arra az újvárosiaknak, hogy egyenlítsenek, de nem tudtak élni a kínálkozó lehetőséggel. A végeredmény 22-21 lett oda. Óriási bravúrra lenne szükségük a továbbjutáshoz.

Biztosan jutott tovább a Győr

Két versenyben maradt női csapatunk a múlt héten is kitett magáért, hiszen a Bajnokok Ligája résztvevő Fradi mindössze egy góllal kapott ki a Lublin otthonában, míg az EHF-ben szereplő Győr valósággal kivégezte a norvég Gjöviket, tizennégy góllal bizonyultak jobbnak ellenfelüknél.

A visszavágón ennek megfelelően csak arra kellett vigyázniuk, hogy lehetőleg kis veréssel megússzák. Ezt meg is tették, Mehlmann tíz gólig jutott, így az ötgólos vereség elég volt a biztos továbbjutáshoz. A végeredmény: 37-32. Összesítésben kilenc góllal bizonyultak jobbnak a mieink.

A hajrában jutott tovább a Fradi

Sejteni lehetett, hogy a Ferencvárosnak nehezebb dolga lesz, még akkor is, ha csupán egy gól a hátrányuk. (32-31) A lengyel Lublin ugyanis az egyik leginkább feltörekvő csapat, és meglehetősen kellemetlen a stílusa. Nem is adták könnyen meg magukat, az első félidőben még döntetlen volt az állás.(13-13)

A második harminc percben azonban a Fradi, ha görcsösen is játszva, de végül ellenlábasa fölé kerekedett. A Lublin mindent megpróbált - rendre felzárkózott, kiegyenlített az egy-két góllal vezető fővárosiak ellen -, de a jobb erőkből álló zöld-fehérek ellen mindez csak egy minimális vereséghez volt elegendő. Farkas nyolc, Pádár M. öt, Siti Eszter négy, Kirsner három gólig jutott. A végeredmény, 25-23 lett, így összesítésben egy góllal jutottak tovább a mieink.