Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem jutott a négyes döntőbe a Pécs és a Sopron sem

2002.03.28. 22:05
Vereséget szenvedett Rózsahegyen a GySEV-Ringa női kosárlabdacsapata az Euroliga negyeddöntőjében, így eldőlt, hogy nem vehet részt a sorozat négyes döntőjében, a Final Fourban. A másik magyar gárda, a Pécs Franciaországban kapott ki, és most már biztos, hogy nem lesz magyar együttes a sorozat döntőjében.
A női kosárlabda Euroliga negyeddöntőinek harmadaik mérkőzéseit játszották csütörtökön. A még két versenyben lévő magyar csapat, a GySEV-Ringa, MiZo-PVSK nehéz feladat előtt állt: idegenben kellett megszereznie a Final Fourba jutáshoz szükséges győzelmet.

Ruzomberok- GYSEV-Ringa 98-78

A soproniak a Rózsahegyre látogattak, ahol azzal az SCP Ruzomberokkal mérkőztek, amelytől az első mérkőzésen Szlovákiában 96-83-ra vereséget szenvedtek. A visszavágón már jobban ment a magyar lányoknak, és 87-68-as győzelmükkel kiharcolták a mindent eldöntő, harmadik összecsapás lehetőségét.

Kiválóan kezdett a soproni csapat, az első két perc után már 6-1-re is vezetett. A hazaiak és Balogh két értékesített büntetőjével már 10-4-re nőtt az előny. Ám elég volt egy apró megingás és egy triplával valamint Mandic két duplájával a szlovákoknak átvették a vezetést (11-10). Változatos játék alakult ki: Balogh Judit és Vilipic kosarával megint a Sopron vezetett 16-13-ra. Kiválóan dobtak távolról a rózsahegyiek, két hárompontosuk után Farkas Sándor időt is kért (24-21). A hajrában még mind a két gárda betalált, így 29-26-as hazai előnnyel fordultak a csapatok a második negyedre.

A folytatásban egyre jobban belelendült a Ruzomberok, és Pavlickova kosaraival már nyolcpontossá nőtt a hazai előny (34-26). Majd három perc telt a negyedből, amikor megszülettet az első soproni kosár, Balogh Judit távolról talált a gyűrűbe. A negyed közepén a frissen beállt Eördögh Edit kosarával közelebb lopózott a Sopron, és felcsillant a remény, hogy esetleg átveszik a vezetést is (38-34). Sajnos, egyre több hibával játszottak Baloghék, több labdát eladtak, és a lepattanók szedésében sem igazán jeleskedtek (44-36). A félidő végére pedig már tekintélyessé nőt a két csapat közötti különbség (53-42).

A harmadik felvonásban már jobban ment a magyaroknak, Balogh kosarával felzárkóztak 58-50-re. Küzdött a Sopron, de hiába jöttek fel többször is öt pontra, egy-egy távoli dobással a hazaiak mindig visszaállították a tízpontos különbséget (65-54). A már 26. (!) pontjánál járó Mandicot nem tudták tartani, ráadásként az utolsó akciónál Zirkova lépéshibát vétett, így dudaszó felhangzásakor maradt a hazaiak számára megnyugtató különbség (71-60).

Az utolsó tíz percben mindent megtett a felzárkózás érdekében a soproni gárda: Eördögh kosaraival sikerült is faragni a hátrányból (75-66). Mandic ismét bizonyította klasszisát, és szinte akkor dobott kosarat, amikor akart. Gyorsan bedobott sorozatban három duplát és a különbség ezúttal is tíz pont fölé nőtt (81-68). Elúszni látszott a továbbjutás: a soproniaktól kipontozódott Kovacova, a hazaiak pedig szinte hibátlanul értékesítették ziccereiket (85-71). Az utolsó percekre gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, és mindössze a különbség volt kérdéses. Végül 98-78-ra nyert a Ruzomberok, amely győzelmével bejutott a sorozat legjobb négy csapata közé.

Eredmény
SCP Ruzomberok (szlovák) - GYSEV-Ringa 98-78 (29-26, 24-16, 18-18, 27-18)
Rózsahegy, 4500 néző, V: Oprea (román), Brown (német)
Pontszerzők: Mandic 42/9, Alessandra 17, Bielikova 14/3, Pavlickova 11, Bogojevic 7/3, Cikosova 5/3, Vesel 2, illetve Balogh 35/6, Eördögh 15/3, Vilipic 14, Kovacova 7, Zirkova 5/3, Seres 2

Valenciennes-MiZo Pécsi VSK 63-56

A pécsiek hasonló helyzetben várták a csütörtöki összecsapást: a bajnoki és kupamérkőzéseken hazai közönségük előtt több mint két éve veretlen Valenciennes vendégeként próbálták meg kivívni a továbbjutást.

Kiválóan kezdett a Pécs, jó védekezés mellett Iványi triplájával már 5-1-re is vezetett. Ám Csák és Károlyi is rontott, a túloldalon viszont a jól sikerült távoli dobásokkal pillanatok alatt megfordították a találkozó állását a házigazdák (8-5). A hetedik percben már harmadik triplájukat szerezték a franciák, a pécsiek viszont nem tudták átlőni a Sztyepanovára behúzódó hazai védőfalat (18-11) Rátgéber László időt kért, ami hasznosnak bizonyult: Csák triplájával és Tuvics büntetőjével a negyed végére látótávolságon belülre került a Valenciennes (18-15).

Rosszul indult a második tíz perc, Sztyepanova kihagyott két büntetőt, Delmis ziccert, Csák pedig hárompontos dobást hibázott (20-15). Károlyi is elrontott egy büntetőt, de nem sokkal később egy triplával hozta helyre bakiját. A hazaiak sem tétlenkedtek, szinte minden pécsi kosárra válaszoltak (25-19). Mind a két csapat hihetetlenül idegesen játszott, percekig nem esett kosár. A hazaiak törték meg a kosárcsendet, méghozzá nem is akárhogyan: két hárompontossal már tíz pontra növelték előnyüket (31-21). A pécsi kosárínség a félidő végéig tartott, amit jól illusztrált a statisztika is: a második negyedben mindössze kilenc pontot értek el Iványiék (31-24).

Károlyi két bedobott büntetője nyitotta harmadik negyedet, melyre Fijalkowski válaszolt az ellenkező palánk alatt. Nem találta a hazaiak agresszív, sokmozgásos védekezésének ellenszerét a pécsi csapat, így a játékrész felénél visszaállt a tízpontos különbség a Valenciennes javára (41-31). A hajrában védekezést váltottak a pécsiek, méghozzá eredményesen: a negyed végére két kosárnyira csökkent a különbség (44-40).

Az utolsó játékrész első akciójából Delmis hagyott ki egy ziccert, amelyet a túloldalon egy hárompontossal büntettek a hazaiak. Károlyi hárompontosa a reményt hozta vissza, ám hét perccel a vége előtt megkapta ötödik személyi hibáját és kipontozódott. Két labdaeladás- két francia ziccer: máris elhúzott a Valenciennes nyolc ponttal (52-44). Iványi hárompontosa és Tuvic két kosara a lehető legjobbkor jött: ismét csak három ponttá zsugorodott hazaiak előnye (56-53). Végképp elúszni látszott a továbbjutás, mivel Csák is kipontozódott és Pechova is elhibázott két büntetőt (58-54). Az utolsó pillanatokban a franciák már csak arra ügyeltek, hogy megőrizzék előnyüket, melyet teljesítettek is: 63-56-ra és bejutottak Final Four négyes döntőjébe.