Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Bemutatták az athéni olimpia kabalafiguráit

2002.04.05. 11:20
Csütörtök este ünnepi külsőségek között bemutatták a 2004-es athéni olimpia kabalafiguráit, Phevost és Athénét. A rendezvényen megjelentek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottságának tagjai is. Az időpontnak különösebb jelentősége nem volt, bár gyanítani lehet, hogy az 1896-os első újkori olimpia megnyitása - április hatodika - szerepelt az elképzelésekben.
A nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottsága április harmadikán érkezett a görög fővárosba, hogy megtekintse az olimpia előkészületeit. A jelenlegi adatok szerint nem tudni, hogy év alatt hányadik delegáció járt Görögországban. A NOB elöljárói ugyanis aggódnak amiatt, hogy Athén nem lesz jó házigazda, hiszen az építkezések jelentős késésben vannak az állandó sztrájkok - az olimpiai falu építői is beszüntették már többször a munkát -, illetve a város lakóinak tiltakozása miatt.

A hajdani Olimpiai Stadiont már felújították

A görög szervező bizottság elnöke el is ismerte, hogy akkor lennének képesek kifogástalan olimpiát rendezni, ha még egy évük lenne a munkálatokra. A közlekedési problémákat akkor tudnák megfelelően orvosolni. (Athén egyébként a centenáriumi olimpiára is pályázott, de akkor Atlanta kapta a jogot, a világ egyöntetű felháborodására.)

A jelenlegi állapotok azonban azt mutatják, hogy nem volt rossz döntés az Egyesült Államoknak adni a rendezést, mert a görögök nyolc évvel később sem állnak feladatuk magaslatán. Néhány beruházás ugyan már megvalósult, a hajdani olimpiai stadiont már felújították, autópályákat építettek, a repteret pedig nemsokára át fogják adni.

Harry Potterre várva

Ettől függetlenül az Index információ szerint az eredeti tervek szerint több olyan elkerülő út, felüljáró építésébe már bele sem fognak, mert nincs esélyük arra, hogy a megnyitóig elkészüljön. A közlekedésről a szervezőbizottság vezetői is kijelentették: elfogadhatatlan. Mindez amiatt van, mert a város lakossága immár ötmillió felett van, a normális közlekedés ennek a felét bírná el.

"Harry Potter segítségére is szükségünk lenne ahhoz, hogy kiváló olimpiát rendezzünk" - mondta nem kevés iróniával Szpirosz Kapralosz, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója.

Meglepetést keltő alakok

Az olimpia kabalafiguráit azonban időben bemutatták, gyaníthatóan amiatt április negyedikén, mert az 1896-os olimpia megnyitója, két nappal később volt. Angelopulosz asszony szerint két modern figurát kívántak alkotni, olyat, amelyek a történelmet is szimbolizálják. Ezért esett a választásuk Phevosra és Athénére, két korábbi istenre.

"Ők testvérek, és az összefogást is jelképezik." - fejtette ki Angelopulosz. Az alakok formája azonban meglepetést keltett a jelenlévők között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!