Veszprém-Magdeburg 23-21

2002.04.21. 17:32
Kétgólos előnyt szerzett a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligája döntőjének első mérkőzésén a Fotex-Veszprém csapata: a magyar bajnok 23-21 verte a német Magdeburg gárdáját. A különbség nagyobb is lehetett volna, ám Saracevic hetesét a lefújás előtti másodpercekben kivédte a vendégek kapusa.
Húsz éve örülhettünk utoljára férfi kézilabda BEK győzelemnek, 1982-ben a Honvéd győzött a legelőkelőbb európai kupaküzdelemben. A Fotex-Veszprém az immár BL-nek keresztelt sorozatban ezúttal az ismétlés küszöbén állt: Élesék a Leon és Portland San Antonio kiverése után már a kupa döntőjére készülődhettek.

A finálébeli ellenféllel, a Magdeburggal már összemérte erejét a veszprémi gárda a csoportmeccsek során. Akkor hazai pályán négygólos magyar győzelem született (24-20), míg a visszavágón a németek bizonyultak jobbnak (20-23).

Remek kezdés

Álomszerűen kezdett a hazai gárda, Sarcevicet alig 20 másodperc elteltével csak szabálytalanul tudták megállítani a hatoson belül: a büntetőt a sértett a jobb alsó sarokba helyezte. Az ellenakcióból még lövésig sem jutottak el a kissé visszafogottan kezdő germánok: a játékvető passzív játék miatt a veszprémieknek adta a labdát. Nem úgy a hazaiak, akik Saracevic újabb hetesét követően- ezúttal a bal felsőbe küldte a labdát a horvát játékos- már 2-0-ra vezettek.

A németek öt perc után ébredtek, Perunisics felsősarkos bombájával suzépítetek 2-1-re. Sraceivic újból betalálhatott volna, ám sorozatban harmadik hetesét ezúttal hárította a vendégek cserekapusa.

A folytatásban a veszprémiek tartották előnyüket, Perez két góljának köszönhetően elhúztak 8-4-re. A hajrá azonban a magdeburgiak védekezést váltottak, amellyel meglepték a hazaiak. Öt perccel a vége előtt két gyors indításgóllal felzárkóztak 9-7-re.

Félidőben egygólos előny

Sőt két perccel a vége előtt újabb gólt szerezhettek volna, ám Sterbik a lehető legjobbkor védett hetest. Hihetetlenül idegesen játszott mind a két csapat, a végén sorozatban adták el a labdát. A félidő utolsó találatát Stefansson dobta- ő volt egyébként négy góljával a mezőn legeredményesebb játékosa az első harminc percben - mellyel kialakult a 9-8-as eredmény.

A második félidő ugyanúgy kezdődött, mint az első: sorozatban kétszer is a Fotex volt eredményes Pásztor és Perez góljaival (11-8). A jobbára csak a védekezésben jeleskedő Csoknyai találatával ismét visszaállt a háromgólos különbség, ám ekkor Pásztort kiállították két percre.

Szerencsére a veszprémiek nem rettentek meg, és Iváncsik Gergő- első labdaérintéséből szerezte első találatát a fiatal szélső- valamint Saracevic révén kétszer is mattolták az ellen hálóőrét (13-11).

A félidő közepén előbb Sterbik védett fantasztikusan Perunisics lövését, majd Jovics gólját követően még emberelőnybe is kerületek a pirosmezesek (16-14) Lendületbe jöttek Élesék, Saracevic góljával hosszúidő után ismét háromgólossá nőtt az előny (18-15).

Parázs hajrá

Saracevic és Perunisics gólpárbajává fajult a meglehetősen szikrázó összecsapás (mind a két csapatból három három-három kiállítás volt a második félidő első húsz percében): a két sztár összesen tizenöt találatot szerzett a találkozó ezen szakaszáig (21-18).

Az utolsó percben 23-20-nál labdát szerezek a németek, és Stefansson révén 35 másodperccel a vége előtt betaláltak Sterbik kapujába. (23-21). A túloldalon már csak 4 másodperc volt hátra, amikor Csoknyaival szabálytalankodtak a védők: Sarcacevic hetesét azonban kivédte a német kapus, így maradt a 23-21 a végeredmény.

Férfi BL, döntő 1. mérkőzés:
Veszprém-Magdeburg (német) 23-21 (9-8)
góldobók: Saracevic 7/4, Perez 5, Iváncsik 3, Pásztor, Jovic 2-2, Dzomba, Diaz, Csoknyai, Zsigmond 1-1, illetve Stefansson 9/6, Perunicic 8, Kretzschmar 2, Kervadec, Mauer 1-1

Zdravko Zovko, a Veszprém vezetőedzője: "Nagy taktikai csata folyt a pályán. Mindkét csapatnak voltak remek periódusai. Sikerült többször is négy góllal elhúznunk, de ekkor a Magdeburg mindig keményebb védekezésre váltott, és nem tudtuk növelni a különbséget. Még semmi sem dőlt el, a visszavágó hasonlóan kemény lesz."