Ödön
1 °C
11 °C

Ritter Árpád Európa-bajnok

2002.05.04. 17:35
Ritter Árpád élete legnagyobb sikerét érte el a Bakuban zajló szabadfogású Európa-bajnokságon. A 74 kilogrammos csepeli versenyző ugyanis imponáló birkózással az első helyen végzett. A fináléban a fehérorosz Gajdarov ellen a hosszabbításban diadalmaskodott a tavalyi Eb-n bronzérmes magyar versenyző.
Már délelőtt sejteni lehetett, hogy ezen a napon igencsak össze kell szednie magát mindenkinek, aki meg akarja verni Rittert. A nyolc között ugyanis elképesztő csatában 3-2-re verte a német olimpiai bajnok Leipoldot - őt fosztották meg a címétől doppingolás miatt -, aki ellen korábban nem sok babér termett a számára.

A hosszabbításra is maradt ereje

Az elődöntőben sem várt könnyű ellenfél rá az orosz Iszagadzsijev személyében - ő Szajtyijevet pótolta -, de ezzel a feladattal is megbirkózott, 3-1-re verte ellenlábasát. A döntőben a fehérorosz Gajdarov ellen is ellenállhatatlan volt, és végső soron meggyőző fölénnyel verte riválisát.

Az első három perc a védekezés jegyében telt el, hiszen annak ellenére, hogy mindkét versenyző térdelő helyzetbe kényszerült, nem született pont. Az összekapaszkodásból azonban a kedvezményezett, vagyis Ritter került ki szerencsésen, egy pontot szerzett.

A szabadfogás fölénybe kerül?

Mivel a szabályok szerint legalább három pontot összegyűjteni a sikerhez, következett a hosszabbítás. Ezúttal Gajdarov volt a kedvezményezett, támadott is, de Ritter remekül kontrázott, ledöntötte a beloruszt, ezzel két pontot és egyben aranyérmet szerzett.

Bánkuti tavalyi budapesti sikere - hosszú éveket kellett rá várni - után tehát a jó széria nem szakadt meg, ez pedig azt is jelzi, hogy a szabadfogás az aranyérmek tekintetében a kötöttfogás fölé emelkedett az utóbbi két évben, hiszen abban a szakágban az idei kontinensbajnokságon mindössze egy ezüstre futotta Deák Bárdos révén a mieink erejéből.

Hat kvóta a vb-re

Különösen örömteli, hogy a hat fős magyar csapat valamennyi tagja megszerezte a szeptemberi, teheráni világbajnokságra szóló kvalifikációt. Bánkuti Zsolt (60 kg) és Dencsik István (66) egyformán a 14., Kiss Tamás (84) a 13., Farkas a 6., míg Aubéli Ottó (120) a 8. helyen végzett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?