Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mitől beteg a magyar csocsó?

2002.05.06. 16:06
Hány belga csocsózik? Hova tekerjük a gripet? Ki az a Macsosz? Szabad-e pörgetni?
Nem váratlanul, de meglepő módon masszív nyári hőség pottyant a fővárosra szombaton - a komoly ember ilyenkor kimegy és séta közben alulöltözött népeket nézeget, a szakember ugyanakkor hűvös csapszék felé igyekszik, hogy (költői csúsztatással) underground sportokkal ismerkedjen. A Nyugati pályaudvar alatt elhelyezkedő Forest sörözőben rendezték a hétvégén a Borsodi Csocsó Bajnokság aktuális fordulóját.

Dolgok, amelyeket korábban nem tudtam

gyepmester
Gyepmester
A csocsó (asztalifoci, foosball) hazai imázsa nagyban összefügg azzal a ténnyel, hogy elsődleges tömegbázisa a hadsereg, így azok, akik egyáltalán ismerik, többségükben a kilátástalansággal és az életúti zsákutcával kötik össze. Nem így a világ (A Világ).

Míg Amerikában több mint százezer igazolt csocsójátékos van, az európai csocsónagyhatalom Belgium - körülbelül harmincezer igazolt játékossal. A sportág világversenyei a profi ökölvíváshoz hasonlóan több szervezethez köthetőek - főként a különböző asztalok gyártói állnak mögöttük.

A Magyar Csocsó Szövetség (Macsosz) 2000 novemberében alakult Szegeden, és 2001 júniusa óta hivatalos nemzeti sportszövetség. A csocsó hazai fellegvárai Szeged, Székesfehérvár és Budapest. A sportágat kezdetben négy alapító klub képviselte, egy évvel később tizenhat egyesületben pöcögtetnek a csoccserek - a magyar mezőny százötven játékosra tehető.

Szabályozás

A fő szabály: a kezdeti rácsodálkozásnál jelentkező ösztönös technika, a pörgetés kerülendő, mivel szabálytalan. A különböző lövésfajták között a snake shot áll legközelebb a pörgetéshez: a pirinyó gumifocista ekkor 360 fokot szaltózik a rúdon.

csatar, vedo
Csatár, védő
A csocsóbíró feladata a szabálytalanságok büntetése, időkérések megítélése (kétszer hat másodperc), az elérhetetlen labdák bedobása, és a pálya állapotának ellenőrzése - az utóbbi miatt alapfelszerelés a vízszintező.

A csocsójátékos opcionális alapfelszerelése a rudak csúszásmentes kezeléséhez szükséges tenisz grip (fogantyúra való színes ragadós gumiszalag), amelyek fel- illetve leszerelése a játék egyik központi rituáléja. A biztos fogás egyébiránt edző- vagy bicajos kesztyűvel, illetve cumival is elérhető.

Helyszíni jelentés

A bajnoki fordulóra progresszív stíluselemeket felvonultató mezek (a szolid tekésingtől a brazilos műselyempólóig, baseball-sapkától a golfsapkán keresztül a síma freak-hajig) és kellemes kiegyensúlyozott hangulat volt jellemző. A helyszínen körülbelül kilencven résztvevő mozgott különböző fáradtsági állapotban.

Érdekes információ: egy bajnoki fordulón ugyan csak igazolt játékosok játszanak, a szövetség gyakran rendez nyílt versenyeket. Legközelebb Szegeden, októberben lesz monstre verseny, ahol a nők fokozottabb bevonása érdekében vegyespárosok is indulnak. Érdeklődők a lenti linkekre klikkoljanak, vagy írjanak ide.