Árpád
-2 °C
4 °C

Ismét esélyt kaptunk az A csoportra

2002.05.09. 21:20
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) mai ülésén eldöntötte, hogy jövőre ismét Magyarország rendezheti a Divízió I-es világbajnokságot. A mienk mellett a másik öt résztvevő is otthont kívánt adni az eseménynek, de a házigazda Budapest lett. Az újjáépített BS-ben lesznek a meccsek, minden bizonnyal április 15-21. között.
Szuper Levente, a válogatott kapusa
Igencsak megnyerhette a nemzetközi szövetség vezetőinek tetszését, a három hete Székesfehérváron és Dunaújvárosban véget ért, új nevén Divízió I-es - korábban B csoportnak hívták - világbajnokság. Emlékezetes: a magyar válogatott kiváló teljesítményt nyújtva a második helyen végzett úgy, hogy az elitből kieső Norvégiát is megverték (3-1). A dánok elleni döntőre azonban elfogyott a mieink ereje - 6-2 lett oda -, így az északiak jutottak fel az A csoportba.

A főtitkár biztatott: a kongresszus megszavazta

Ekkor még nem volt biztos, hogy Magyarország ismételten pályázik a rendezési jogra, ám Jan-Ake Edvinsson az IIHF svéd főtitkára elámult a hangulat láttán, és bátorította a szervezőket, hogy a következő évi vb-re is kandidáljanak.

Nemsokára kiderült az is, mely csapatokkal kell mérkőznünk. Ezúttal Kazahsztánnal, Romániával, Hollandiával, Litvániával, és az A csoportból búcsúzó Lengyelországgal kell megmérkőznünk. Csütörtökön pedig immár azt is tudjuk - az IIHF kongresszusa így döntött -, hogy Magyarország lett a rendező.

Legutóbb a lengyelek nyertek

Nagy jelentőségű mindez, hiszen valamennyi riválisunk pályázott, ám komoly realitása csak a lengyel és magyar rendezésnek volt. Az ellenfelekről tudniillik, hogy az éppen bennmaradó Románia és Litvánia - ők jutottak fel - a mindenképpen verhető kategóriába tartozik, a hollandok némiképp erősebbek, de a papírforma szerint az ő legyőzésük sem jelenthet gondot. (A legutóbbi meccs 10-1-es magyar sikerrel zárult.) Kazahsztán a másik ágon a harmadik helyen végzett, vagyis ők sem legyőzhetetlenek.

Várhatóan tehát a kieső lengyelekkel fog a magyar csapat ádáz küzdelmet vívni a feljutásért. Három éve, amikor a két gárda összecsapott egymással a B csoportban, akkor a kiesésről határozott a mérkőzés. A lengyelek - Szuper távollétében - 5-0-ra verték a mieinket.

Két NHL-játékossal rendelkeznek a lengyelek

Azóta azonban a magyar válogatott megerősödött, ám a lengyelek megint az esélyesebbek, mert ők két jó nevű NHL-játékossal is rendelkeznek. Gondoljunk csak Mariusz Czerkawskira, aki a Nem York Islanders, vagy Krzysztof Oliwára, aki a Pittsburgh centere.

Nagy kérdés viszont, hogy részt vehetnek-e az eseményen. Ugyanígy Szuper Levente játéka sem biztos. Mindenesetre már most megállapítható, hogy a magyar válogatott esélyt kapott az álomszámba menő feljutásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?