Ismét esélyt kaptunk az A csoportra

2002.05.09. 21:20
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) mai ülésén eldöntötte, hogy jövőre ismét Magyarország rendezheti a Divízió I-es világbajnokságot. A mienk mellett a másik öt résztvevő is otthont kívánt adni az eseménynek, de a házigazda Budapest lett. Az újjáépített BS-ben lesznek a meccsek, minden bizonnyal április 15-21. között.
Szuper Levente, a válogatott kapusa
Igencsak megnyerhette a nemzetközi szövetség vezetőinek tetszését, a három hete Székesfehérváron és Dunaújvárosban véget ért, új nevén Divízió I-es - korábban B csoportnak hívták - világbajnokság. Emlékezetes: a magyar válogatott kiváló teljesítményt nyújtva a második helyen végzett úgy, hogy az elitből kieső Norvégiát is megverték (3-1). A dánok elleni döntőre azonban elfogyott a mieink ereje - 6-2 lett oda -, így az északiak jutottak fel az A csoportba.

A főtitkár biztatott: a kongresszus megszavazta

Ekkor még nem volt biztos, hogy Magyarország ismételten pályázik a rendezési jogra, ám Jan-Ake Edvinsson az IIHF svéd főtitkára elámult a hangulat láttán, és bátorította a szervezőket, hogy a következő évi vb-re is kandidáljanak.

Nemsokára kiderült az is, mely csapatokkal kell mérkőznünk. Ezúttal Kazahsztánnal, Romániával, Hollandiával, Litvániával, és az A csoportból búcsúzó Lengyelországgal kell megmérkőznünk. Csütörtökön pedig immár azt is tudjuk - az IIHF kongresszusa így döntött -, hogy Magyarország lett a rendező.

Legutóbb a lengyelek nyertek

Nagy jelentőségű mindez, hiszen valamennyi riválisunk pályázott, ám komoly realitása csak a lengyel és magyar rendezésnek volt. Az ellenfelekről tudniillik, hogy az éppen bennmaradó Románia és Litvánia - ők jutottak fel - a mindenképpen verhető kategóriába tartozik, a hollandok némiképp erősebbek, de a papírforma szerint az ő legyőzésük sem jelenthet gondot. (A legutóbbi meccs 10-1-es magyar sikerrel zárult.) Kazahsztán a másik ágon a harmadik helyen végzett, vagyis ők sem legyőzhetetlenek.

Várhatóan tehát a kieső lengyelekkel fog a magyar csapat ádáz küzdelmet vívni a feljutásért. Három éve, amikor a két gárda összecsapott egymással a B csoportban, akkor a kiesésről határozott a mérkőzés. A lengyelek - Szuper távollétében - 5-0-ra verték a mieinket.

Két NHL-játékossal rendelkeznek a lengyelek

Azóta azonban a magyar válogatott megerősödött, ám a lengyelek megint az esélyesebbek, mert ők két jó nevű NHL-játékossal is rendelkeznek. Gondoljunk csak Mariusz Czerkawskira, aki a Nem York Islanders, vagy Krzysztof Oliwára, aki a Pittsburgh centere.

Nagy kérdés viszont, hogy részt vehetnek-e az eseményen. Ugyanígy Szuper Levente játéka sem biztos. Mindenesetre már most megállapítható, hogy a magyar válogatott esélyt kapott az álomszámba menő feljutásra.