Szlovákia nyerte a jégkorong-világbajnokságot

2002.05.12. 16:43
Szlovák sikerrel ért véget a Svédországban rendezett A-csoportos jégkorong-világbajnokság. A szlovákok a döntőben az oroszoknál bizonyultak jobbnak egy góllal. Az aranyérem a szlovák jégkorongozás történetének legnagyobb sikere, hiszen előszőr diadalmaskodtak nagy versenyen.
Annak ellenére, hogy egy északi gárda sem jutott be a jégkorong-világbajnokság döntőjébe, zsúfolásig megtelt a Scandinavium Sportcsarnok. A vb záró találkozójára rengetegen érkeztek mind Moszkvából, mind Pozsonyból.

Azt már a döntő előtt is minden szakember elismerte, hogy a találkozó az orosz védelem és a szlovák csatársor párharcától lehet érdekes. Nos mindössze 22 másodperc telt el a döntőből, amikor a szlovák támadók máris mattolták Szokolovot. A 13. percben pedig már két gól volt a szlovákok előnye, Satan remek passzát Bondra váltotta gólra.

Pokolból a mennyekbe
Érdekes változáson ment át a svéd sajtó. A pénteki elvesztett elődöntő után még Hardy Nilsson szövetségi kapitány lemondását követelték, míg egy nappal később már a "mennybe emelték". Ehhez mindössze arra volt szükség, hogy a bronzmeccsen 0-3-ról fordítani tudjanak az ősi vetélytárs finnekkel szemben.

A második húsz percből mindössze négy minutum telt el, amikor az oroszok Szusinszkij révén szépíteni tudtak. Ám nem sokáig örülhettek, hiszen három perccel később ismét két gól volt a szlovákok előnye. Satan hatalmas lövése minden bizonnyal mellé ment volna, ám megpattant Koznyev korcsolyáján, és a meglepett Szokolov mellett a bal sarokba vánszorgott.

A záró harmadban az oroszok mindent egy lapra téve támadni kezdtek, és úgy tűnt ennek meg is lesz az eredménye. A 43. percben szépítettek, majd a záró dudaszó előtt öt perccel egyenlíteniük is sikerült. És a fordulatoknak még nem volt vége! Amikor már mindenki a hosszabbítást várta, másfél perccel a vége előtt Palffy passzát Bondra lőtte az elmélázó oroszok hálójába. A Washinton Capitalst szélsőjének találata pedig azt jelentette, hogy a szlovák jégkorong sport eddigi legnagyobb sikerét érte el a világbajnoki címmel.

Szlovákia-Oroszország 4-3 (2-0, 1-1, 1-2)
Scandinavium, 11500 néző. V: Pakaslahti (finn), Carpetier (kanadai), Redding (amerikai)

Gólszerzők: Visnovsky (0:22; Stumpel), Bondra (12:10; Palffy, Satan), Satan (26:59; Handzus), Bondra (58:20; Palffy), ill. Szusinszkij (23:27; Zatonszkij, Prokopjev), Antipov (42:09; Karpov), Szusinszkij (54:15; Prokopjev)

Világbajnok: Szlovákia 2. Oroszország, 3. Svédország 4. Finnország, 5-8. Kanada, Csehország, Németország, Egyesült Államok, 9-12. Ukrajna, Svájc, Lettország, Ausztria, 13. Szlovénia, 14. Lengyelország, 15. Olaszország, 16. Japán

Lengyelország és Olaszország kiesett a divízió-1-be, ahonnan Dánia és Fehéroroszország jutott fel a helyükre, Japán pedig az ázsiai selejtezőcsoportba került)

A vb All-Star csapata: Makszim Szokolov (orosz), Richard Lintner (szlovák), Thomas Rhodin (svéd), Miroslav Satan (szlovák), Niklas Hagman (finn), Peter Bondra (szlovák).
A vb legértékesebb játékosa (MVP): Miroslav Satan (szlovák)