Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Ungvári Miklós Európa-bajnok

2002.05.21. 08:28
Ungvári Miklós aranyérmes lett a maribori cselgáncs Európa-bajnokságon a 66 kg-osok között, miután a döntőben ipponnal legyőzte a szlovák Jozef Krnacot. Ungvári egész nap fanatsztikusan versenyzett, hiszen mind a négy ellenfelét ipponnal verte.
Fantasztikus magyar siker született a maribori cselgáncs Európa-bajnokságon. A férfiak 66-kilogramos súlycsoportjában versenyző Ungvári Miklós első helyen végzett. Győzelmének értékét növeli, hogy mind a négy mérkőzését idő előtt fejezte be: mindannyiszor ipponnal verte vetélytársait.

A súlycsoportjában európai listavezető Ungvári már a selejtezők során felvillantotta klasszisát: mind a bosnyák Mrdicet, mind pedig a görög Alexanidiszt is ipponnal győzte le, és alig 4:30 percet töltött a tatamin. A legjobb négy között 3:31 perc alatt ismét ipponnal győzte le a grúz Revazisvilit, így bejutott a fináléba, ahol a szlovák Krnaccal találkozott.

A döntőben kisé megilletődötten kezdett a kecskeméti versenyző, ellenfele rögtön a kezdés után egy waza-arit érő támadással előnybe került. A 22 éves magyar versenyző azonban gyorsan válaszolt, méghozzá nem is akárhogy: 57 másodperc elteltével egy ippont érő dobással befejezte a mérkőzést.

Hosszú idő után játszhatták el újra az Európa-bajnokságon a Himnuszt, hiszen legutóbb négy éve állhatott fel magyar versenyző a kontinensversenyen a dobogó legfelső fokára: 1998-ban Hajtós Bertalan nyakába akasztották a legfényesebb medált.

A 66 kilogrammos verseny úgy tűnik, igazi magyar számnak tekinthető. Ungvári előtt Csák József volt a szám kiemelkedő alakja, aki olimpiai- és Eb-ezüstérme mellett, még az "ősidőkben", 1986-ban nyert Európa-bajnoki aranyérmet. A jelképes stafétát tavaly adta át a 36 éves újpesti klasszis Ungvárinak, aki bebizonyította, hogy méltó utóda nagynevű elődjének.

A fiatal versenyző a varsói Világ Kupa versenyen első lett, Rómában második volt, és az ezen kívül a megszerzett két ötödik helyével már az európai ranglista éléről várhatta az Eb-t. Reményei valóra váltak, és Mariborban sikerült az idei remek szereplésére feltenni a koronát.

Ungvári: ez hihetetlen!
"Még mindig nem tudom elhinni, hogy Európa-bajnok lettem. Olyan, mintha csak egy átlagos versenyen lennék túl. Pályafutásom során még sohasem fordult elő, hogy egy tornán minden mérkőzésemet ipponnal nyertem volna meg" - mondta a verseny után Ungvári.

A másik magyar induló, Kosztolánczy György az ötödik helyen végzett a nyílt kategóriában. A Honvéd versenyzője a bronzéremért vívott mérkőzésen több mint 6 perces csatában, kokával kapott ki a fehérorosz Sarapovtól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!