Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ungvári Miklós Európa-bajnok

2002.05.21. 08:28
Ungvári Miklós aranyérmes lett a maribori cselgáncs Európa-bajnokságon a 66 kg-osok között, miután a döntőben ipponnal legyőzte a szlovák Jozef Krnacot. Ungvári egész nap fanatsztikusan versenyzett, hiszen mind a négy ellenfelét ipponnal verte.
Fantasztikus magyar siker született a maribori cselgáncs Európa-bajnokságon. A férfiak 66-kilogramos súlycsoportjában versenyző Ungvári Miklós első helyen végzett. Győzelmének értékét növeli, hogy mind a négy mérkőzését idő előtt fejezte be: mindannyiszor ipponnal verte vetélytársait.

A súlycsoportjában európai listavezető Ungvári már a selejtezők során felvillantotta klasszisát: mind a bosnyák Mrdicet, mind pedig a görög Alexanidiszt is ipponnal győzte le, és alig 4:30 percet töltött a tatamin. A legjobb négy között 3:31 perc alatt ismét ipponnal győzte le a grúz Revazisvilit, így bejutott a fináléba, ahol a szlovák Krnaccal találkozott.

A döntőben kisé megilletődötten kezdett a kecskeméti versenyző, ellenfele rögtön a kezdés után egy waza-arit érő támadással előnybe került. A 22 éves magyar versenyző azonban gyorsan válaszolt, méghozzá nem is akárhogy: 57 másodperc elteltével egy ippont érő dobással befejezte a mérkőzést.

Hosszú idő után játszhatták el újra az Európa-bajnokságon a Himnuszt, hiszen legutóbb négy éve állhatott fel magyar versenyző a kontinensversenyen a dobogó legfelső fokára: 1998-ban Hajtós Bertalan nyakába akasztották a legfényesebb medált.

A 66 kilogrammos verseny úgy tűnik, igazi magyar számnak tekinthető. Ungvári előtt Csák József volt a szám kiemelkedő alakja, aki olimpiai- és Eb-ezüstérme mellett, még az "ősidőkben", 1986-ban nyert Európa-bajnoki aranyérmet. A jelképes stafétát tavaly adta át a 36 éves újpesti klasszis Ungvárinak, aki bebizonyította, hogy méltó utóda nagynevű elődjének.

A fiatal versenyző a varsói Világ Kupa versenyen első lett, Rómában második volt, és az ezen kívül a megszerzett két ötödik helyével már az európai ranglista éléről várhatta az Eb-t. Reményei valóra váltak, és Mariborban sikerült az idei remek szereplésére feltenni a koronát.

Ungvári: ez hihetetlen!
"Még mindig nem tudom elhinni, hogy Európa-bajnok lettem. Olyan, mintha csak egy átlagos versenyen lennék túl. Pályafutásom során még sohasem fordult elő, hogy egy tornán minden mérkőzésemet ipponnal nyertem volna meg" - mondta a verseny után Ungvári.

A másik magyar induló, Kosztolánczy György az ötödik helyen végzett a nyílt kategóriában. A Honvéd versenyzője a bronzéremért vívott mérkőzésen több mint 6 perces csatában, kokával kapott ki a fehérorosz Sarapovtól.