Deutsch: Megható volt miniszternek lenni

2002.05.23. 16:18
Az ifjúsági és sportminiszteri posztról hétfőn leköszönő Deutsch Tamás az épülő Budapest Sportcsarnokban értékelte a minisztérium három és fél éves munkáját. Összességében pozitívnak értékelte az ISM tevékenységét, és kijelentette, hogy továbbra is a sport szolgálatában marad. Hozzétette: a hivatalba lépő kormány akkor jár helyes úton, ha ugyanakkora értékkel kezeli a sport és az ifjúság ügyét, mint elődje.
- Elnézést ezért a zajért - kezdte utolsó miniszteri tájékoztatóját az épülő Budapest Sportcsarnokban Deutsch Tamás -, de úgy éreztük, hogy szimbolikus jellegű összejövetelt szervezünk. Az 1999. december 15-én leégett sportcsarnok újjáépítése ugyanis kifejezte szándékainkat a hároméves működésünk során.

A legnyitottabb minisztérium zárórája

Deutsch azonnal hozzátette, hogy eddig is, és ezen túl is a magyar sport érdekeit kívánja szolgálni, ám most már nem miniszterként, hanem a Parlament sportbizottságának alelnökeként. Majd kifejtette, hogy a legnyitottabb minisztériumnak tartotta az irányítása alatt állót.

"Akkor jár el helyes úton a hétfőn megalakuló kormány, ha a fogyatékosok sportját, a létesítmények fejlesztését valamint a sportfejlesztést illetve a hazai rendezésű sporteseményeket ugyanolyan mértékben támogatja, mint a leköszönő" - magyarázta.

Félmilliárdra emelkedett a fogyatékosok támogatása

Az eredményekről szólva elmondta: 37 millió forintról félmilliárdra emelkedett a fogyatékosok sportolási lehetőségeinek megteremtése. Ebben az összegben benne van az is, hogy nézőként is elviselhető körülmények között nézhetik a rendezvényeket. Kiemelte azt is, hogy az ország 641 településén 1150 létesítmény épült - plusz tizenöt stadion -, vagy került felújításra. Ennek javarésze iskolai tornaterem, de 21 uszoda és 69 sportcsarnok is szerepel a listán.

A sportfejlesztésen belül az utánpótlásbázis kiszélesítését hangsúlyozta, és azt, hogy a Nemzeti Atlétikai Program valamint a Bozsik-program keretében 280 ezer tanuló kezdett atletizálni, és majd 23 ezer tanuló futballozik. A labdarúgással kapcsolatosan megjegyezte, hogy igen fontos társadalmi problémáról van szó, és megoldása kötelessége a kormánynak. "Úgy érzem, működésünk alatt e téren is visszafordíthatatlan változások indultak el."

Egyedi olimpiai járadék

"Összességében nem hoztunk sem több jó, sem több rossz döntést, mint elődeink" - értékelt. Mindazonáltal megköszönte a munkatársainak a segítséget, és azoknak is akadályozták. Az akadályoztatásokat nem fejtette ki, de alighanem az MLSZ-elnök felfüggesztése körül kialakult botrányra is gondolt.

Az utóbbi napokban felháborodást keltő 100 milliós költségen épülő felsőmocsoládi tornaterem építéssel kapcsolatosan megemlítette, hogy ott is élnek emberek, és nem érti, miért váltott ki nagy ellenszenvet az 550 lelket számláló település támogatása. Az olimpiai bajnokok és edzőik járadékáról elmondta: negyvenötezer forinttal emelkedett, immár 103 ezer forint. "Egyedüli ez a rendszer szerte a világon" - közölte.

Végül a ZTE-nek gratulált

A beruházások, a megkezdett programok esetleges leállítását célzó kérdésre hangsúlyozta: a tettek alapján ítéli meg majd az új kormányt, a feltételezések nem érdeklik. Örömét fejezte ki, hogy Jánosi György leendő miniszter eddig nem vett részt a "dörgedelmek" felerősítésében.

Zárásként azt is kifejtette, hogy nem megtiszteltetés, hanem megható volt számára, hogy egy újonnan alakult minisztériumot vezethetett. Végül gratulált a Zalaegerszeg futballcsapatának bajnoki címéhez.