A BL-döntőjébe jutott a Honvéd-Domino

2002.05.24. 19:41
Parádés mérkőzésen jutott a férfi vízilabda Bajnokok Ligájának döntőjébe a Honvéd-Domino csapata. A pénteki elődöntőben a magyar bajnok a sérüléssel bajlódó Kiss Gergely ragyogó játékával és négy góljával, győzte le az olasz Posillipo Napoli csapatát. Az ellenfél részéről Kásás Tamás két büntetőt hibázott. A döntőben a Honvéd ellenfele az Olimpiakosz Pireusz lesz.
Pénteken és szombaton, Budapesten rendezik a férfi vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét, a Final Fourt. A magyar bajnok, a Domino-BHSE először a Kásás Tamást és Steinmetz Barnabást felvonultató olasz Posillipo Napoli ellen száll medencébe, míg másnap - az eredménytől függően - a görög Olimpiakosz, vagy a horvát Jug Dubrovnik ellen szállnak harcba Molnárék az arany, vagy a bronzéremért.

Amióta a négyes döntős lebonyolítási forma létezik, Magyarország még nem adhatott helyt a finálénak. Ebben a mostani rendezésben nagy szerepe van a tavaly lebonyolított - és az egész világon remek visszhangot kapott - Eb sikerének.

Az olaszok utolsó esélye

A Honvéd pénteki ellenfele számára csak a kupa elnyerése jelentheti, hogy a következő kiírásban is a BL-ben szerepelhessen. Hazája bajnokságában ugyanis Benedek Tibor együttese a Recco viszonylag simán nyerte a bajnokságot. A magyar együttes pedig megvédte elsőségét - vérrel, verejtékkel, könnyekkel -, tehát már biztos, hogy a következő kiírásban is a BL-ben szerepel, akár címvédőként. . .

Magyar sikerek:
Magyar csapat eddig ötször győzött a legrangosabb európai kupában, illetve annak jogelődjében, a BEK-ben:
OSC 1972, 1979,
Vasas 1980, 1985
Újpest 1994

Jó hír volt a magyar szurkolók számára, hogy a bajnoki döntőn alattomosan és túlerő által megvert Kiss Gergely is medencébe szállhatott. Az első negyed elején a magyar csapat hozta el a labdát, ám a támadásból nem született gól, miként az olaszok első próbálkozásából sem.

Kétgólos Honvéd előny hét perc után

A következő Honvéd támadás a kapufán csattant - ehhez persze kelltt Attolico védése is-, míg a túloldalon a vendégek büntetőhöz jutottak. Kásás próbálkozását azonban Kovács bravurral védte, az ellenakcióból pedig Takács szerzett gólt.

A folytatásban mindkét kapu előtt sorra maradtak ki a helyzetek. Az olaszok még emberelőnyből sem tudtak a kapunkba találni, Kiss Gergely azonban kihasználta a Honvéd első emberelőnyét, így az első negyed kétgólos magyar előnnyel zárult.

Fordított a Napoli

A második negyedben sem okozott gondot a labdaelhozatal, és hiába került ismét előnybe Kovács István együttese, most kihasználatlanul maradt. Az ellentámadásból az itáliaiak szépíteni tudtak. Az újabb magyar emberelőnynél Szívós lövése fölé pattant, az olaszok pedig góllá váltották az ő előnyüket, így kezdődhetett minden elölről.

Sajnos nem sokáig, mert a legnevesebb olasz játékos Silippo, mintegy nyolc méterről hatalmas gólt lőtt. A sok kihagyott lehetőség után aztán Kiss Gergely góllá váltott egy emberelőnyt, ám egy másodperccel a negyed vége előtt Postiglione révén ismét a taljánoknál volt az előny.

Ismét nálunk az előny

Biros közel egy testhosznyi előnnyel hozta el a labdát már harmadszor, de sajnos ismét nem eredményezett gólt az első támadás lehetősége. Újabb kimaradt magyar emberelőny, ám nem sok idő maradt a bosszankodásra, mert amint kiegészültek az olaszok, Molnár egyenlített.

Örömködni azonban megint nem tudtunk sokat, Silippo újra előnyhöz juttatta a nápolyi együttest. Talán mondani sem kell, ismét a különleges fülvédővel játszó Kiss egyenlített. Sőt! Egy Biros-bomba után a negyed végén már az előny is a magyar bajnoknál volt.

Döntetlen a rendes játékidő végén

"Kivételesen" az olaszok hozták el a labdát a ráúszás után, ám a támadása a kapufán ért véget. Sajnos a Honvéd próbálkozása sem járt sikerrel, és Ráth emberelőnyből egyenlíteni tudott. Miután pedig Kásás mellől Kiss-t kiállították, Jerisov ismét az olasz csapatot juttatta előnyhöz.

Kihagyott helyzetek itt is-ott is. Újabb magyar előny, amit Bereczki váltott góllá. a hátralévő időben már nem tudott gólt szerezni a Napoli, így következhetett a hosszabbítás.

A hosszabbítás első fele sem hozott döntést

Ismét magyar támadással kezdődhetett a játék, de Molnár gyönyörű ejtése nyomán a kapufára hullott a labda. Magyar góllal került előnybe a Napoli, Steinmetz a bal oldalról lőtt a hálóba. Szerencsére a következő vendégakció a kapufáról kipattant, így ismét a Honvéd támadhatott. Kiss remek passzát pedig Takács centerezte az olasz kapuba, így az utolsó három percnek döntetlennel vágtak neki a csapatok.

Biros megtette a magáét, ismét elhozta a labdát. Az akció aztán nem hozott gólt, így ismét jöhetett a Posillipo. Silippo gyenge ejtését Kovács könnyedén húzta le, ám az ellenakció ismét eredménytelen volt. Egy perccel a vége előtt négymétereshez jutott az olasz gárda, ám Kásás a kapufára bombázott.

Kiss Gergely bombája döntött.

A Honvéd ismét kihagyta a lehetőségét, és egy támadásnyi idő volt hátra, amikor az olaszok jöhettek előre. Ezt kihagyták, és 18 másodparccel a lefújás előtt Molnárék támadhattak. És ki más, mint a meccs legjobbja Kiss Gergely vállalta magáre a döntnök szerepét, hatalmas gólt lőtt a jobb felső sarokba.

A folytatásra már nem volt idő, így győzelmével a Honvéd-Domino bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Bajnokok Ligája elődöntő:
Honvéd-Posillipo Napoli (olasz) 9-8 (2-0, 1-4, 3-1, 1-2, 1-1, 1-0),
hossszabbítás után
Hajós Alfréd uszoda, 3500 néző, V: Rajevic (jugoszláv), Tulga (török)

Honvéd: Kovács Zoltán - Gombos Gábor, Takács Attila 2, Molnár Tamás 1, Kiss Gergely 4, Biros Péter 1, Tóth Imre,
csere: Ja:ger Gábor, Bereczki Miklós 1, Szívós Márton, Bárány Attila, Sugár Sándor

Posillipo Napoli: Francesco Attilico - Francesco Postiglione 1, Steinmetz Barnabás 1, Kásás Tamás, Alekszandr Jerisov 1, Bogdan Rath 2, Fabio Bencivenga,
csere: Daniele Magalotti, Daniele Lisi 1, Roberto Mannai, Raffaele Onofrietti, Carlo Silipo 2

Emberelőny: 11/7, illetve 7/5
Négyméteresek: 0 illetve 2/0

Az Olimpiakosz is a döntőben
Az Olimpiakosz Pireusz lesz a Honvéd ellenfele a szombat esti BL-döntőben, miután meglepően magabiztosan, 8-5-re verte a címvédő Jug Dubrovnikot. A Kásás Zoltán együttese ezzel visszavágott a tavalyi, dubrovniki döntőben hosszabbítás után elszenvedett 8-7-es vereségért.

BL-elődöntő:
Olimpiakosz Pireusz (görög)- Jug Dubrovnik (horvát) 8-5 (2-1, 2-1, 2-3, 2-0)