Elveszítette a BL-döntőt a Honvéd-Domino

2002.05.25. 20:54
Magyar csapat hatodszor, vagy görög először, ez volt a nagy kérdése a vízilabda Bajnokok Ligája-döntőjének, miután a Domino-BHSE nagy küzdelemben - története legnagyobb sikerét elérve - a fináléba jutott a Margitszigeten. A még nagyobb sikert azonban nem sikerült elérni, mert a Kásás Zoltán edzette Pireusz 9-7-re verte Kovács István csapatát.
Mintha a tavalyi vízilabda Európa-bajnokság folytatása lett volna a szombati BL-döntő, olyan hangulatot varázsolt az a hatezer magyar szurkoló, akik szorítottak a magyar sikerért. Nem kezdődött azonban jól az összecsapás, hiszen a görögök szerezték meg a vezetést.

Tóth Imre góljaival kezdődött

A nagy öreg, a 39 éves Tóth Imre viszont egyenlített, és még az első negyed vége előtt Bárány is betalált. Ekkor minden szépnek tűnt, a folytatásban azonban kiderült, hogy a Honvédnál ekkor volt utoljára az előny. Igaz kellett mindehhez, hogy a bírók néhány gyors emberelőnyt adjanak a görögöknek - be is lőttek kettőt -, no meg az is, hogy pár másodperccel a negyed vége előtt Tomakosz nagy gólt lőjön. A félidő így 4-3-mal zárult, a harmadik gólunkat is Tóth lőtte.

A harmadik negyedben aztán a görögök az eddiginél is nagyobb sebességre kapcsoltak, valósággal állva hagyták a vasárnap ötödik meccsen bajnokságot nyerő Honvédot, és ekkor vált érezhetővé a mieink fásultsága. A görögök megléptek, Kalakonasz és Hacisz vezérletével a zárónegyedre 8-4-re, majd 9-5-re is vezettek.

Egy magyar így is örülhetett

A hajrában aztán nagyon összekapta magát a magyar bajnok, a nézők fergeteges buzdításban részesítették a csapatot - Biros is megrázta magát -, ám mindez csupán arra volt elég, hogy csökkenjen a különbség. A Pireusz a tavalyi ezüstérme után - akkor a Dubrovnik bizonyult jobbnak a gárdánál - idén, immáron Kásás Zoltánnal elhódította a trófeát.

A pénteken szenzációsan játszó Kiss Gergőre ezúttal nagyon figyelt a rivális, és a sérülését alig kiheverő olimpiai bajnok ezúttal nem is talált a kapuba. Nem járt jobban Molnár Tamás sem. A krónikához hozzátartozik méh, hogy a görög csapat kétszer annyit játszhatott létszámfölényben, mint a mieink.

A harmadik helyet a Kásással és Steinmetzcel felálló Possilipo kaparintotta meg, miután a tavalyi első Dubrovnikot legyőzte.

Jegyzőkönyv:
Honvéd-Olimpiakosz Pireusz (görög) 7-9 (2-1, 1-3, 1-3, 3-2)
Hajós Alfréd uszoda, 5000 néző, V: Borell (spanyol), Tulga (török)
Honvéd:
Kovács Zoltán - Gombos Gábor, Takács Attila, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Biros Péter 2, Tóth Imre 2
Csere: Bárány Attila 2, Ja:ger Gábor 1, Bereczki Miklós, Szívós Márton, Sugár Sándor

Olimpiakosz Pireusz:
Nikosz Deligiannisz - Antoniosz Vlantakisz, Teodorosz Kalakonasz 3, Teo Haciteodoru 2, Petar Trbojevic, Temisz Hacisz 2, Jannisz Tomakosz 1
Csere: Atanasziosz Platanitisz 1, Iliasz Lappasz, Giorgosz Pszihosz, Dimitrisz Kravaritisz, Arszenisz Marulisz
Emberelőny: 5/2, illetve 9/5