Három olimpiai bajnok szorult ki a pólóválogatottból

2002.05.26. 16:37
Kósz Zoltán, Varga I Zsolt és Märcz Tamás hiányzik Kemény Dénes új, 21 tagú válogatott keretéből a sydneyi aranyérmesek közül. A szövetségi kapitány hozzájuk hasonlóan egyelőre nem vette figyelembe a múlt vasárnapi bajnoki döntőn történtek miatt fegyelmi eljárás alatt álló öt játékost sem, köztük az Európa-bajnok Varga Tamást.
Az idei év nem bővelkedik igazán rangos világeseményben, a Világkupán és az idén életre hívott Világligában ettől függetlenül kötelező lesz a jó szereplés a magyar vízilabda válogatottnak. Ebből adódóan a szezon zárultával Kemény Dénes szövetségi kapitány kijelölte, kikkel szeretné ezt az évet végigversenyezni.

Fáradság és bizonytalanság

A válogatott idei menetrendje:
Május 29.-június 4.: napi két közös gyakorlás Budapesten
Június 5-8.: edzőtábor Kaposváron
Június 13-16.: nemzetközi torna Rómában
Június 29.-július 28.: Világliga-csoportmérkőzések, 3 itthon, 3 idegenben
Augusztus 2-4.: Világliga, négyes döntő, Patrasz
Augusztus 8-11.: Unicum Kupa, Budapest
Augusztus 22-25.: Világ Kupa, Belgrád
- Az első edzés csütörtökön lesz, ám Kovács, Steinmetz Barnabás, Kásás, Biros, Kiss Gergely, Bárány és Molnár, akik játszottak a péntek-szombati BL-döntő meccsein, kapnak még néhány nap szabadságot és csak jövő hétfőn kapcsolódnak be a közös felkészülésbe - tájékoztatta az MTI-t a kapitány.

Kemény annyi kommentárt fűzött jelöltjeinek névsorához, hogy néhány sérülés illetve a fegyelmi eljárás és néhány jelöltjének fáradtsága okoz némi bizonytalanságot, ezért hívott meg a keretbe a tervezett 18-nál hárommal több játékost.

Molnár három hétig nem foghat labdát a kezébe

- Molnár Tamás ugyan kerettag, de egyelőre nem számíthatok rá, mert olyan ujjsérülést szenvedett a szombati BL-döntőn, hogy három hétig nem foghat labdát a kezébe.

A kimaradt klasszisokkal kapcsolatban azt mondta, hogy elsősorban az athéni olimpiára kell csapatot építenie, s ezért tekintett el például a 34 és fél éves Kósz beválogatásától, függetlenül attól, hogy az elmúlt hetekben szenzációs formában védett a Vasas kapusa. A két bajnokról azonban nem szólt. Annyi azonban bizonyos, hogy Märcz már tavaly sem kapott helyet a világbajnokságon, a center és szellemi vezér, Varga Zsolt helyét pedig feltehetően másokkal kívánja betölteni Kemény. Varga amúgy tavaly már nem tudott meghatározó játékos lenni.

Már az olimpia a cél

- Kettős a feladat: egyrészt az augusztusi Világliga döntőre és Világ Kupára kell ütőképes, jó formában lévő válogatottat felkészíteni, másrészt tényleg az elsődleges cél a most még távolinak tűnő athéni olimpia - összegzett a szakvezető.

Az új válogatott keret:

Kapusok: Szécsi, Kovács Z., Jászberényi
Mezőnyjátékosok: Vári, Steinmetz B., Fodor, Biros, Katonás, Vindisch, Kásás, Varga D., Nyéki, Székely, Kiss G., Kiss Cs., Madaras, Benedek, Molnár T., Bárány, Steinmetz Á., Kiss G.