Kapros szenzációs győzelme a Roland Garroson

2002.05.30. 11:52
A francia nyílt teniszbajnokság második versenynapjának legnagyobb szenzációját a világranglista 180. helyen álló Kapros Anikó szolgáltatta. Kapros ugyanis három szettben 4:6, 6:1, 6:0-ra verte a tavalyi elődöntős, a ranglistán ötödik Justine Henint. A belga lány idegesen játszott Kapros precizitását látva, és az első szett után esélye sem volt a győzelemre. A tavalyi negyeddöntős Mandula Petra viszont kiesett.
Kapros Anikó három selejtezőbeli győzelmével, már eddig is legnagyobb eredményét érte el Párizsban. Az ötödik kiemelt belga Henin ellen, aki tavaly az elődöntőig jutott így nyugodtan, felszabadultan játszhatott, egyáltalán nem ő volt ugyanis az esélyes.

Rosszul kezdte a meccset Kapros

Kapros: Életem mérkőzése
- A második játszma elején éreztem, hogy végre az történik a pályán, amit én akarok - értékelte teljesítményét a találkozó utáni sajtótájékoztatón a 19 éves magyar játékos. - A döntő szettben, 3:0-ás állásnál már elhittem, hogy nyerhetek. Ez volt élete egyik legjobb mérkőzése.

Henin a vereséget követően elárulta: lázasan játszott, s hibának tartja, hogy egyáltalán elvállalta a mérkőzést.

- Mindenem fájt. Alig kaptam levegőt, gyorsan elfáradtam. Nem csoda, ha nem tudtam megfelelő teljesítményt nyújtani. Nagyon szomorú vagyok, hogy kikaptam - mondta a tavalyi Roland Garroson elődöntős, Wimbledonban pedig finalista belga klasszis.

Kapros némiképp megilletődötten kezdett a Suzanne Lenglen pályán, hiszen ekkora közönség előtt legutóbb alighanem akkor játszott, amikor két éve az Austral Openen megnyerte a juniorok versenyét. Gyorsan el is veszítette az első két gémet, ám aztán rögtön vissza is vette Henintől az adogatójátékot.

A belga aztán elhúzott, de Kapros megint megcsillantotta tudását, és 5:2 után két gémet nyert, mi több: ő adogathatott az egyenlítésért. Henin azonban nem engedte ki a kezéből a lehetőséget, és 6:4-re nyerte az első szettet.

A második szettben varázsolt a magyar lány

A másodikban aztán csodát láthatott a mintegy négyezer főnyi publikum. Kapros 1:1 után kétszer elnyerte riválisa szervagémjét, és mivel a sajátjaira vigyázott, 5:1 után a belga adogatójátékában - 30 semmi után remek ütésekkel - négy pontot szerzett egymás után, így övé lett a második a szett.

A bal combján kötéssel játszó és az ápolási szünetet kihasználó Henint érezhetően sokkolta Kapros pontos játéka, és bizony olykor türelmetlenül, néha kapkodva játszott. Kaprost viszont feldobta a lehetőség, és a döntő játszma elején azonnal elvette Henin adogatását, és mivel a sajátját, immár szokásosan két pont hátrányból megnyerte, 3:0 vezetett.

Gémig sem jutott a döntő játszmában a belga

És ezzel még nem volt vége. Tudatosan hosszan fonákra játszva értékesítette a következő breaklabdáját is, ily módon már 4:0-ra vezetett. A saját szervagémjében aztán a belgának volt fogadóesélye, de a világranglistán 180. helyen álló versenyző hárította, és két szép ponttal immár 5:0-ra vezetett.

A megzavarodott Henin a hatodik gémben sem tudta igazi arcát nyújtani, Kapros pedig lelkesen játszva, két meccslabdájából a másodikat értékesítve teljesen megérdemelten nyert a tizenkilenc éves magyar versenyző. Óriási eredmény. Kapros következő ellenfele a szlovák Nagyovát legyőző francia Razzano lesz, akit legyőzött már többször.

Mandula hátrányba került, de egyenlített

Kapros Anikó
Még a pályán volt Kapros, amikor a legelőkelőbben jegyzett magyar hölgy, Mandula Petra is színre lépett. Jól kezdett a tavaly a nyolcig jutó Mandula, ám 2:2 után - addig sem könnyen hozta szerváit - elveszítette adogatását, és az ellenfeléét sem tudta rögvest visszanyerni. Aztán 4:2-nél még egyszer elveszítette a sajátját, de a következő alkalommal már javított, egyszermind életben tartotta a reményeit.

A játszma ettől függetlenül 6:3-ra elúszott, a másodikban azonban 2:2 után végre értékesítette fogadóesélyét. 4:3-as vezetésénél, az ő adogatójátéka előtt jött az újabb esőszünet. A szünet után Petra megtartotta előnyét és 6:4-gyel egyenlített.

Talán a százban marad Mandula

A döntő szettre azionban szétesett a játéka - gémre sem volt képes -, Rittner kihasználta mindezt, és nagy skalpot gyűjtött be a világranglista 63.-jának legyőzésével. Azért is különösen fájó a vereség, mert Mandula így igen sok pontot veszít, és ha szerencséje van, akkor bennmarad az első százban.

Rittneren amúgy tavaly Gubacsi három szettben túllépett, vagyis korántsem verhetetlen a ranglista 81. helyezettje. Mandulának azonban az idei meglehetősen gyenge éve, és sajnos nem először veszít úgy, hogy gémet sem tud nyerni.