Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alberto Costa a Roland Garros bajnoka

2002.06.09. 19:45
Albert Costa 2 óra 30 perc alatt legyőzte honfitársát, Juan Carlos Ferrerot Párizsban a francia nyílt teniszbajnokság döntőjében. A 27. születésnapját június 25-én ünneplő Costa pályafutása első Grand Slam-diadalát ünnepelhette. Fererro katasztrofálisan kezdett: az első két játszmában csak egy játákot tudot nyerni. A harmadik játszmában szépített ugyan, de ellenfele a negyedikben kivívta a győzelmet.
A Roland Garros nagy érdeklődéssel várt férfi egyes fináléja csak néhány percig hozott kiegyenlített csatát, amelyet 1:1 után eső szakított meg. A mintegy 20 perces kényszerszünet után egyoldalúvá vált a találkozó, Costának szinte minden, Ferrerónak gyakorlatilag semmi sem sikerült. A rutinosabb spanyol 11 játékot nyert sorozatban, és alig háromnegyedóra alatt jutott kétjátszmás előnyhöz.

Parádés kezdés

Arra korábban nem volt példa a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjében, hogy egy játékos 6:1, 6:0-val zárta az első két szettet.

Az 50 perces harmadik játszma elején Ferrero összekapta magát és végre hozott egy game-et, a következő játékban pedig elnyerte riválisa adogatását, a folytatásban azonban nagy csatában azonnal elveszítette sajátját, majd Costa egyenlített. Az ötödik játékban a rutinosabb salakspecialista négy breaklabdát rontott el, s ez visszaadta Ferrero önbizalmát, aki ekkor már élt is a lehetőséggel, és szépített.

Az első Grand Slam diadal

A negyedik szettet Costa kezdte jobban, 1:1-nél hetedszer is breakelt, majd 3:1 után ismét elnyerhette volna riválisa adogatását, de három lehetőségéből egyet sem használt ki. Azonban ez sem bosszulta meg magát, mert a legutóbbi két párizsi torna elődöntőse nem tudott fordítani. Az utolsó pontot Costa ellenfele kettőshibájából érte el.

A győztes 735 ezer, a vesztes 367 500 dollárt kapott.

Férfi egyes, döntő: Alberto Costa (spanyol, 20.)-Juan Carlos Ferrero (spanyol, 11.) 6:1, 6:0, 4:6, 6:3