Győr készen áll a triatlon Európa-bajnokságra

2002.06.11. 13:05
Harminc ország ezerötszáz versenyzőjét várják Győrbe a július 4-7. között megrendezendő triatlon Európa-bajnokságra. A magyarok közül a hat-hat felnőtt férfi és nő, valamint négy-négy junior korosztályú triatlonista szerezhet jogot az indulásra. A felnőttek között a mieink legjobb helyezése eddig Molnár Erika révén egy ötödik volt, most bizakodhatunk, hogy előbb is juthatunk.
A tiszaújvárosi szokásos triatlon Világkupa mellett idén Győr is rangos eseménynek adhat otthont. Czencz Péter, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára úgy véli, a hazai pálya előnye sokat jelenthet a mieinknek, s a pluszerőforrásra szükség is van, elvégre a teljes európai élmezőny részvételére lehet számítani.

A fogyatékosok is versenyeznek

A kontinenstalálkozó egyben olimpiai pontszerző verseny is, így Európán kívülről is várhatóak a legjobbak. Újdonságnak számít, hogy a fogyatékos sportolók váltóban és vegyes csapatban is rajthoz állhatnak. "Én úszom, te kerekezel, ő fut" jelszóval indulnak a versenyen.

Az Eb programjával kapcsolatban Molnár Péter versenyigazgató elmondta: negyedikén előbb a juniorok vetélkedésére kerül sor - Molnár Erika Európa-bajnok lett pár éve a korcsoportban -, majd a férfiak előselejtezőjét rendezik. A szombati döntőn - déltől - ugyanis csupán az ötven legjobb triatlonista állhat rajthoz.

Tisztújító közgyűlés is lesz

Vasárnap este hat órakor a hölgyek versenyét rendezik, itt előzetes kvalifikációra nem kerül sor. Előttük, délután két órakor a mozgáskorlátozottak, háromkor pedig az amatőrök is nekivágnak a hármas erőpróbának. A zárónapon, vasárnap a váltóversenyekkel fejeződik be a négynapos rendezvény.

A Magyar Televízió és az Eurosport az elit kategóriában a női és a férfi egyéni döntőt élőben közvetíti. A viadal alatt kerül sor Győrött az Európai Triatlon Szövetség tisztújító közgyűlésére.

Az amatőrök 13 korcsoportban versenyeznek

A profik mellett az amatőrökről sem feledkeznek a szervezők, ők 13 korcsoportban kapnak érmet. Minden sportkedvelőnek lehetősége van az indulásra. Ők felkészültségüknek megfelelően választhatnak a sprint (750 km, 20 km, 2,5 km) vagy olimpiai (1500 m, 40 km, 5km) távok között.