Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét bajnok a Los Angeles Lakers

2002.06.14. 11:36
A Los Angeles Lakers megvédte bajnoki címét, miután az NBA-döntő negyedik mérkőzésén is legyőzte a New Jersey Nets csapatát. Az összesítésben 4-0-ra megnyert döntő a Houston 1995-ös sikere óta az első, amely "söpréssel", azaz 4-0-val végződött.
Hiába ígértek meg mindent a Nets játékosai, a döntő negyedik összecsapása előtt, nem tudtak meglepetést okozni. Az első negyedet ugyan megnyerték, ám a folytatásban nem volt valós esélye a győzelemre Jason Kiddéknek. A hazai gárda a találkozó elején és végén vezetett rövid ideig, ám komoly veszély nem fenyegette a Lakers sikerét. A Lakers "természetesen" O'Neal (34 pont) és Bryant (25 pont) vezérletével gyűjtötte be a győzelmet.

O'Neal lett a döntő legjobbja

Shaquille O'Nealt egyébként az egész döntősorozat MVP-jének, azaz legjobbjának is megválasztották, sorozatban harmadszor. Ezt minden bizonnyal azzal érdemelte ki, hogy a döntő négy összecsapásán 145 pontot szerzett, megdöntve Hakeem Olajuwon (Houston Rockets) 1995-ben elért 131 pontos csúcsát. Háromszor egymás után csak bizonyos Michael Jordannak sikerült MVP-nek lenni, igaz neki kétszer is.

Phil Jackson kilencedik bajnoki címe

Phil Jackson vezetőedzőnek pedig ez volt a kilencedik bajnoki címe, (6-szor a Chicagoval, 3-szor a Los Angelessel). A Lakersel sorozatban harmadszor lett bajnok, teljesítve a Three-peat -et. Ám ez nem egyedülálló az életében, hiszen ezt a teljesítményt már kétszer (91 és 93, valamint 96 és 98 között) elérte a Chicagóval is.

A New Jersey története első bajnoki döntőjében szerepelt - nem sok sikerrel. A tengeren túli szakemberek egyébként ilyen végkimenetelt vártak a döntőtől. Ugyanis egyöntetű vélemény volt, hogy az igazi döntő az elődöntőben volt, ahol a Sacramento ellen csak hét mérkőzésen tudta kivívni a továbbjutást a Lakers. A hetedik, döntő összecsapáson csak hosszabbítás után. A Lakers eddig 13-szor diadalmaskodott az NBA-döntőjében, ám ez volt a csapat első sikere, melyet "söpréssel" azaz a lehető legrövidebb idő alatt, négy győzelemmel ért el.

NBA-döntő 4. mérkőzés:
New Jersey Nets - Los Angeles Lakers 107-113 (34-27, 23-31, 23-26, 27-29)
East Rutherford, 19296 néző

New Jersey Nets: Van Horn (7), Martin (35), MaCculloch (8), Kittles (11), Kidd (13). Csere: Collins (4), Jefferson (5), Harris (22), A. Williams (2), Johnson (-), Marshall (-).

Los Angeles Lakers: Fox (8), Horry (12), S. O'Neal (34), Bryant (25), Fisher (13). Csere: Walker (2), George (11), Shaw (6), Richmond (2).

Legjobb lepattanózók: Martin 11, ill. S. O'Neal 10
Legjobb gólpasszadók: Kidd 12, Bryant 8