Ödön
2 °C
11 °C

Folytatódik a pólóbotrány: megsemmisített büntetések

2002.06.20. 17:05
A Magyar Vízilabda Szövetség fegyelmi bizottságának fellebviteli fóruma megszüntette a Vasas-Honvéd bajnoki döntőn kirobbant tömegverekedéssel kapcsolatos, példátlanul súlyos ítéleteket, például az Európa-bajnok Varga Tamás másfél éves eltiltását. A felebbviteli bizottság új vizsgálatot tart szükségesek. A rendőrség mindeközben nyomoz, rajongók levelet írtak a szövetségnek, mondván derüljön ki végre az igazság.
A május 19-i, emlékezetes Domino-BHSE-Vasas május 19-i vízilabda bajnoki döntő lefújása előtti percekben tömegverekedés tört ki a medencében. A botrány után nyolc nappal született meg a fegyelmi bizottság ítélete, amelytől azt várta a sportág rajongói közvéleménye, hogy példásan megbünteti a vétkeseket. Még a magyar vízilabda egyik legfontosabb szponzora, a Compaq is bejelentette, hogy addig, amíg az ügy nem zárul le, nem támogatja a sportágat.

A Vasas jövője forog kockán

Az ítéletek valóban súlyosak is lettek: az Európa-bajnok Varga Tamás másfél éves eltiltás kapott, a csapattal KEK-et nyert Somossy József egy évest. Rajtuk kívül Hesz Máté és Varga II Zsolt 2003. június 30-ig nem játszhat, Mátyás Zoltán - az ő képe járta be a sajtót - 2003. december 31-ig. Méhes Jenő szakosztályvezetőt az év végéig tiltották el.

Az érintettek természetesen azonnal fellebbeztek, hiszen amellett, hogy méltatlannak érezték az eltiltásukat, felháborítónak tartották, hogy a verekedés honvédos résztvevője, Szívós mindössze négy meccses eltiltást kapott. Emellett az egyik legsikeresebb klub jövője kérdőjeleződik meg az ítéletek által.

Családos ember nem ér rá vizsgálni

A fellebbviteli bizottság, a volt ferencvárosi dr. Loványi Róbert elnökletével azonban nem vizsgálódott - meg sem hívta az érintetteket -, hanem hiányosságokra hivatkozva visszaadta az ügyet a fegyelmi bizottságnak, egyszersmind megszüntette az elsőfokú ítéletet.

Bérczes Róbert elnök, aki most új vizsgálat lefolytatására kényszerül, így vélekedett: "...családos emberek a bizottság tagjai, így vajmi kevés esély van arra, hogy a közeljövőben, még a nyáron felülvizsgáljuk saját döntésünket".

A bocsánatkérés az ítélethirdetés után következett

Az első ítélet a szurkolókat is felháborította, Piczkó Tibor és Reinics Katalin szerkesztőségünkbe is eljuttatták azt a terjedelmes levelet, amelyt a szövetség elnökségének is elküldtek május 30-i keltezéssel.

Ők akkor még nem tudhatták, hogy az elkövetők - mind a négyen - bocsánatot kértek az olimpiai bajnok Kiss Gergőtől, akinek eltörték az arccsontját. Mindenestre a levélírók kérése meghallgatásra találtatott, hiszen a Loványi-féle bizottság ugyanazt kifogásolta, mint ők, vagyis: konkrétan nem tisztázták a verekedés előzményeit, sem a lefolyását.

A levélírók utalnak ezekre a körülményekre. A szombati mérkőzésen ténykedő Horváth Csaba játékvezető négyes osztályzatot kapott - víz feletti ütésért sem állított ki, és neki is szerepe van abban, hogy az utolsó meccsen elszabadultak az indulatok. Horváth játékvezető büntetéséről hivatalos döntés még került nyilvánosságra, de úgy tudni, hogy több mint egy évig nem vezethet majd mérkőzést.

Emellett megemlítik: Kiss Gergő antiszemita kijelentéseket tett Hesz Mátéra. Loványi egyébként a tv2-n nem zárta ki, hogy a provokálók is súlyosabb büntetést kapnak. (Az is megfogalmazódik bennük, hogy miért csak a Vasas edzője, Somossy felelős a játékosaiért, az ellenfél edzője, Kovács István miért nem?)

A rendőrség nem mondta el, kit hallgattak ki

Amennyiben a fegyelmi bizottság nem tud összeülni rövid időn belül, akkor feltehetően az elnökség hoz döntést az ügyben. A sürgősségnek alighanem az is oka, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitány sürgeti a mihamarabbi végleges ítélethirdetést, mert nem mindegy, milyen játékosok esnek ki a válogatottkeretből.

Az ügyben egyébként a rendőrség is nyomoz. Május 22-én jelentette be, hogy csoportos garázdálkodás miatt indít eljárást. Az Indexet a BRFK sajtóosztályán úgy tájékoztatták, hogy gyanúsított továbbra sincs, épp a tanúkat - játékosok, rendőrök, játékvezetők - hallgatják ki, de hogy eddig kiket, arra nem kaptunk választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?