Mandula és Sávolt is kiesett Wimbledonban

2002.06.24. 18:29
Az angol nyílt teniszbajnokság első napján két magyar játékos is pályára lépett. Mivel itthon nem tudnak a mieink füvön edzeni, így korántsem várhattuk, hogy vaskos meglepetés okoznak. Nem is így történt, noha mind Mandula Petra, mind Sávolt Attila becsülettel küzdött, de alulmaradtak. Sávolt veresége a fájóbb, aki egy nálánál sokkal gyengébben rangsorolt angol, Cowan ellen kapott ki.
Mandula Petra a Roland Garros-beli kisiklását - már az első fordulóban kiesett -követően reményt keltően teniszezett Bécsben, be is jutott az elődöntőbe, ahol a nálánál sokkal előkelőbben rangsorolt üzbég Tyuljaganova búcsúztatta. Mivel a wimbledoni torna kiemelését még a párizsi verseny előtt készítették, így Mandulának a főtáblán jutott hely, és nem szémított, hogy átmenetileg - szerencsére csak egy hétre - kiszorult az első százból.

Mandula egyenlített, de a döntő pillanatban hibázott

Tavaly a szlovák Husarova legyőzésével megszerezte első füves pályás sikerét - drámai csatában, 11:9-re nyerte a döntő szettet -, és ő maga is bízott a jó folytatásban. Még akkor is, ha olasz ellenfele, Francesca Schiavone a negyvenötödik a világranglistán, ő pedig csupán a 86, hiszen gyors felületen, az Austral Openen két éve Kuti Kis Rita felülmúlta. Emellett a legjobb eredménye az olasznak is csupán egy első fordulóbeli győzelem az All England Clubban.

Nem indult jól a mérkőzés, hiszen Mandula elveszítette rögtön az első adogatását, becsületére legyen mondva, hogy azonnal visszaszerezte, kiegyenlített, fej-fej mellett haladtak 4:4-ig. Akkor azonban Schiavone miután hozta a szerváit, megint elvette Petra adogatását, ez pedig egyszersmind azt is jelentette, hogy az övé az első szett.

Serena Williams Schiavonéra vár

A második játszmában a gémeken belül ismétcsak jól játszott - nagyszerűen küzdött - a magyar hölgy, ám a sorsdöntő pillanatokban, a breaklabdáknál - illetve amikor ő került hátrányba - nem tudott a játékhoz tenni egy kis pluszt, így korántsem volt meglepő, hogy veszített. 6:3 lett a második játszma vége, Mandula pedig elbúcsúzott, bár párosban még versenyben van. Schiavone a második kiemelt Serena Williams ellen mérkőzik a második körben.

Sávolt Attila első ránézésre nem kapott nehéz ellenfelet az angol Cowan személyében, hiszen az angol szabad kártyával vívta ki a jogot a szereplésre, és mindössze a 236. a világranglistán. Sávolt ellenben a 70., ám hogy mégsem ő volt a toronymagas favorit, az azért fordulhatott elő, mert ezen a felületen ő sem az igazi, emellett könyökproblémákkal küszködött.

Sávolt csak az első szettben volt partiban

Mindez az első szettben nem volt érzékelhető, és Sávolt koncentráltan teniszezett, igen vigyázott saját gémeire, majd a rövidítésben ellenállhatatlan volt, így az övé lett az első szett. A másodikban aztán egyre inkább fölénybe került az angol, meg is nyerte különösebb erőlködés nélkül a játszmát. A harmadikban azonban úgy tűnt, hogy Sávolt ismét magához ragadja a kezdeményezést, de amikor 3:2-re vezetett, és két fogadóesélye is volt, nem tudta kihasználni.

Cowant ellenben valósággal feldobta, hogy a sírból hozta vissza a gémet, megnövekedett az önbizalma, megérezte, hogy meglepheti Sávoltot. Ebben a játszmában már nem is engedélyezett több gémet a kettős hibák sorát ütő magyarnak. A negyedik szettben már az elején bebiztosította magát Cowan és el is dőlt a meccs sorsa. A vége: 6:7, 6:3, 6:3, 6:3.