Az ISM államtitkára: Ellehetetlenült a stadionrekonstrukciós program

2002.07.03. 16:36
A stadionrekonstrukciós program pénzügyileg megbukott és finanszírozhatatlanná vált, folytatásához komoly beavatkozásra van szükség - derült ki az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának szerdai ülésén elhangzott tájékoztatóból. Az ellenzéki képviselők a napirend elfogadása után elhagyták az üléstermet, arra hivatkozva, hogy nem volt elég idejük áttanulmányozni az előző napon kézhez kapott minisztériumi előterjesztést.
Szilvásy György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta, hogy a két éve elkezdett stadionrekonstrukciós program pénzügyi ellehetetlenülésének alapvető okait a költségek alultervezésében és az infláció figyelmen kívül hagyásában látják.

Komoly likviditási problémák

Problémát jelent az is, hogy a tervezettnél csak jóval kisebb mértékben sikerült külső tőkét bevonni, bizonyos beszerzések esetében a rendelkezésre álló forrást jelentősen túllépték, illetve nem tervezett költségeket - például a Stadion Invest Rt. működését - finanszíroztak a program költségvetéséből.

Az államtitkár hozzátette: a likviditási problémát már az előző kormány is érzékelte, és azt a 2003-as feladatok egy részének törlésével felszabaduló forrásokat felhasználva kívánta volna megoldani. Komoly problémát jelentett az is, hogy a tárca közigazgatási szakembereit nem vonták be a programba, annak végrehajtását gyakorlatilag a Sportfólió Kht. végezte a tulajdonosi jogokat egy személyben gyakorló miniszter irányításával.

Eddig mindössze egy NB I-es stadion készült el

Szilvásy György jelezte: a stadionrekonstrukciókhoz többletforrásokat kell találnia tárcának, de szükség van a program tartalmának átgondolására, annak vizsgálatára is, hogy milyen elemei volnának elhagyhatóak.

A nyolcmilliárdos program keretében eddig mindössze egyetlen első osztályú csapat stadionja készült el, az Újpesté, noha a korábbi tervekben az szerepelt, hogy 2002-re legalább tíz átadásra kerül. A Ferencváros stadionjához azonban még hozzá sem kezdtek, a Dunaferrén, a Videotonén valamint a ZTE-én pedig jelenleg is dolgoznak.

A Bozsik-program körül nincsenek gondok

Ettől függetlenül korántsem összhangban az államtitkárral Jánosi György miniszter a hétvégén Nyíregyházán kijelentette: az eddigi 400 millió forinthoz még ugyanannyit hozzátesznek a stadion épülésének érdekében.

Az államtitkár tájékoztatójában szólt arról is, hogy a fiatal labdarúgók képzését segítő Bozsik-program finanszírozásában nem észlelnek komolyabb problémát, a más sportágak utánpótlásának felkészítését és versenyeztetését összefogó Héraklész-programnak, illetve a Magyar Olimpiai Bizottságnak még tavaly megígért 400 millió forintos póttámogatásnak azonban nincs meg a fedezete. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy ezt előteremtsék.

Pellengéren Felsőmocsolád

A tárca pénzügyi helyzetét firtató kérdésre válaszolva Szilvásy György hangsúlyozta: nem az a fő probléma, hogy a minisztérium idei büdzséjének 94 százalékát az átadás-átvétel idejére már elköltötték, vagy kötelezettségvállalással terhelték, hanem az, hogy ezen kívül is olyan jelentős összegű garanciavállalásai vannak a tárcának, amelyekre nem áll rendelkezésre a szükséges összeg.

A kötelezettségvállalások túlnyomó többsége szakmailag megalapozott, vannak azonban indokolatlannak minősíthető tételek is. Példaként említette a felsőmocsoládi kézilabdacsarnok felépítéséhez nyújtott 100 millió forintos kezességvállalást, amelyről a másfél oldalas kérelem megérkezését követően egy héten belül született döntés.

Felelősségre vonhatják a tárca vezetőit

A bizottság a kormánypárti képviselők egyhangú szavazatával úgy döntött: szeptemberben tájékoztatást kérnek a minisztériumtól a gazdasági átvilágítás eredményeiről és arról, hogy azok milyen hatással vannak a 2003-as költségvetésre.

Érsek Zsolt (MSZP) és Csontos János (MSZP) felvetette: az átvilágítás eredményeinek ismeretében szükség lehet a tárca előző vezetőinek felelősségre vonására is. A bizottság határozott arról, hogy törvénymódosító indítványban fogja kezdeményezni nevének megváltoztatását gyermek-, ifjúsági és sportbizottságra.