Judit
3 °C
7 °C

Az ISM államtitkára: Ellehetetlenült a stadionrekonstrukciós program

2002.07.03. 16:36
A stadionrekonstrukciós program pénzügyileg megbukott és finanszírozhatatlanná vált, folytatásához komoly beavatkozásra van szükség - derült ki az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának szerdai ülésén elhangzott tájékoztatóból. Az ellenzéki képviselők a napirend elfogadása után elhagyták az üléstermet, arra hivatkozva, hogy nem volt elég idejük áttanulmányozni az előző napon kézhez kapott minisztériumi előterjesztést.
Szilvásy György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta, hogy a két éve elkezdett stadionrekonstrukciós program pénzügyi ellehetetlenülésének alapvető okait a költségek alultervezésében és az infláció figyelmen kívül hagyásában látják.

Komoly likviditási problémák

Problémát jelent az is, hogy a tervezettnél csak jóval kisebb mértékben sikerült külső tőkét bevonni, bizonyos beszerzések esetében a rendelkezésre álló forrást jelentősen túllépték, illetve nem tervezett költségeket - például a Stadion Invest Rt. működését - finanszíroztak a program költségvetéséből.

Az államtitkár hozzátette: a likviditási problémát már az előző kormány is érzékelte, és azt a 2003-as feladatok egy részének törlésével felszabaduló forrásokat felhasználva kívánta volna megoldani. Komoly problémát jelentett az is, hogy a tárca közigazgatási szakembereit nem vonták be a programba, annak végrehajtását gyakorlatilag a Sportfólió Kht. végezte a tulajdonosi jogokat egy személyben gyakorló miniszter irányításával.

Eddig mindössze egy NB I-es stadion készült el

Szilvásy György jelezte: a stadionrekonstrukciókhoz többletforrásokat kell találnia tárcának, de szükség van a program tartalmának átgondolására, annak vizsgálatára is, hogy milyen elemei volnának elhagyhatóak.

A nyolcmilliárdos program keretében eddig mindössze egyetlen első osztályú csapat stadionja készült el, az Újpesté, noha a korábbi tervekben az szerepelt, hogy 2002-re legalább tíz átadásra kerül. A Ferencváros stadionjához azonban még hozzá sem kezdtek, a Dunaferrén, a Videotonén valamint a ZTE-én pedig jelenleg is dolgoznak.

A Bozsik-program körül nincsenek gondok

Ettől függetlenül korántsem összhangban az államtitkárral Jánosi György miniszter a hétvégén Nyíregyházán kijelentette: az eddigi 400 millió forinthoz még ugyanannyit hozzátesznek a stadion épülésének érdekében.

Az államtitkár tájékoztatójában szólt arról is, hogy a fiatal labdarúgók képzését segítő Bozsik-program finanszírozásában nem észlelnek komolyabb problémát, a más sportágak utánpótlásának felkészítését és versenyeztetését összefogó Héraklész-programnak, illetve a Magyar Olimpiai Bizottságnak még tavaly megígért 400 millió forintos póttámogatásnak azonban nincs meg a fedezete. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy ezt előteremtsék.

Pellengéren Felsőmocsolád

A tárca pénzügyi helyzetét firtató kérdésre válaszolva Szilvásy György hangsúlyozta: nem az a fő probléma, hogy a minisztérium idei büdzséjének 94 százalékát az átadás-átvétel idejére már elköltötték, vagy kötelezettségvállalással terhelték, hanem az, hogy ezen kívül is olyan jelentős összegű garanciavállalásai vannak a tárcának, amelyekre nem áll rendelkezésre a szükséges összeg.

A kötelezettségvállalások túlnyomó többsége szakmailag megalapozott, vannak azonban indokolatlannak minősíthető tételek is. Példaként említette a felsőmocsoládi kézilabdacsarnok felépítéséhez nyújtott 100 millió forintos kezességvállalást, amelyről a másfél oldalas kérelem megérkezését követően egy héten belül született döntés.

Felelősségre vonhatják a tárca vezetőit

A bizottság a kormánypárti képviselők egyhangú szavazatával úgy döntött: szeptemberben tájékoztatást kérnek a minisztériumtól a gazdasági átvilágítás eredményeiről és arról, hogy azok milyen hatással vannak a 2003-as költségvetésre.

Érsek Zsolt (MSZP) és Csontos János (MSZP) felvetette: az átvilágítás eredményeinek ismeretében szükség lehet a tárca előző vezetőinek felelősségre vonására is. A bizottság határozott arról, hogy törvénymódosító indítványban fogja kezdeményezni nevének megváltoztatását gyermek-, ifjúsági és sportbizottságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?