Lesz magyar indulója a Tour de France-nak

2002.07.05. 15:59
Az amerikai Lance Armstrong sorrendben negyedik győzelmére készül a Tour de France-on. Magyar szempontból különösen fontos és örvendetes premier: a világ legjelentősebb profi kerékpáros körversenyén Bodrogi László is indul.
Lance Armstrongra, a US Postal-csapat tengerentúli klasszisára tulajdonképpen senki sem lehet veszélyes a szombaton kezdődő és július 28-ig tartó 3276.5 km-es viadalon. Legnagyobb vetélytársa, az 1997-es bajnok, s azóta a második helyet rendre kibérlő - ám az utóbbi napokban doppingügybe keveredő - német Jan Ullrich térdsérülése és az azt követő rehabilitáció miatt idén nem száll nyeregbe, ugyanakkor a riválisok még csak "meg-megvillantják oroszlánkörmeiket", a több mint három hét, megannyi meredek emelkedő valójában túl sok nekik.

Az első magyar induló

Bodrogi László
A Tour történetének első magyarjától részsikereket remél klubja, a Mapei-Quick Step. A vb-bronzérmes az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az egyéni időfutamokon illik "hoznia magát", a sík szakaszokon főleg a világbajnoki címvédő társát, a spanyol Oscar Freire Gomezt, valamint a másik két sprintert, a belga Tom Steelst és a dél-afrikai Robert Huntert segíti, míg a kaptatókat valahogy túl kell élnie.

- Akár már a szombati rajton jó eredményt érhetek el, hiszen az idény elején, a szintén erős mezőnyű Párizs-Nizza versenyen nyertem prológot, és rövid ideig viselhettem az élen állónak járó sárga trikót - mondta Bodrogi, aki már csütörtökön átesett a kötelező vérvételen, és még aznap, valamint pénteken is három-három órát edzett. - A hegyektől sem félek, de tudom, néhány világsztár is elvérzett már az Alpokban vagy a Pireneusokban. A fő célom, hogy végig bírjam a párizsi befutóig.

Három országon tekernek át

A 89. Tour de France Luxembourgban kezdődik, majd a 189 induló átmegy Németországba, és ezután jön Franciaország, amelyet - két pihenőnap közbeiktatásával - az óramutató járásával ellenkező irányban kerekeznek körül. A befutó hagyományosan a Champs-Elysées-n lesz. Bodroginak a prológ mellett igazán három etap - a 4., a 9., valamint az utolsó előtti - fekszik igazán. Ezeken nem mezőny-, hanem egyéni, illetve csapatversenyt rendeznek, és az óra az "ellenfél".

A címvédő Armstrongnak másfél hétig nem igazán teremhet babér - hacsak nem nyer a prológon -, s inkább a sprinterek kerülhetnek reflektorfénybe. Később jönnek a hegyek, az amerikai várhatóan itt ugrik majd az élre. Az első komolyabb emelkedő a 11. etapon, július 18-án vár a kerekesekre.

Armstrong az 1-es, Bodrogi a 122-es mezben

Tour de France szervezői pénteken nyilvánosságra is hozták a 189 résztvevő rajtszámait. A legelőkelőbb, az 1-es a legutóbbi három alkalommal győztes amerikai Lance Armstrong mezét dísziti majd. Az első magyar induló, a Mapei-Quick Step színeiben rajthoz álló Bodrogi László a 122-es lesz.